Binyrebarkhormon til huden (cremer, salver osv.)

Salver og cremer med binyrebarkhormon bruges mod hudlidelser såsom psoriasis, atopisk eksem, hudkløe, solskader på huden o.lign. Udover salver og cremer findes også gels, opløsninger (linimenter) og skum (emulsion).

Midlerne findes i forskellige styrker og opdeles i fire grupper, hvor præparaterne i gruppe I er de svageste og præparaterne i gruppe IV har den stærkeste effekt.

Midlerne i gruppe I fås i håndkøb, mens midlerne i de øvrige grupper alle er receptpligtige.

 

Grupper af binyrebarkhormoner til huden

Svagt virkende (gruppe I) – håndkøb

  • Hyderm®
  • Hydrokortison “DnE”
  • Mildison® Lipid

 

Middelstærke midler (gruppe II) – receptpligtige

 

Stærkt virkende og meget stærkt virkende midler (gruppe III og IV) – receptpligtige

 

Om grupperne

Gruppeopdelingen indikerer midlernes styrke, hvor midlerne i gruppe I har den svageste virkning og gruppe IV den stærkeste. Med “styrken” menes effekten af binyrebarkhormon i midlerne. Midlerne i gruppe IV er meget effektive, men medfører ofte også bivirkninger.

Som nævnt indledningsvist fås midlerne i gruppe I i håndkøb, mens alle midlerne i de øvrige grupper er receptpligtige.

Hvilket middel man skal behandles med, afhænger af to ting: 1) patientens alder (børn skal som udgangspunkt behandles med svagere midler end voksne) og 2) hvilket område af huden, der skal behandles (nogle hudområder tåler bedre binyrebarkhormon end andre).

 

Om binyrebarkhormoner til huden

Alle midler med binyrebarkhormon er fremstillet syntetisk, men virker på samme måde som de binyrebarkhormoner, der naturligt fremstilles i kroppen (i binyrebarken).

Der findes også præparater, hvor binyrebarkhormon (til anvendelse på huden) er kombineret med andre lægemidler som f.eks. antibiotika, svampemidler eller salicylsyre.

Binyrebarkhormon har en anti-inflammatorisk effekt på huden – dvs. den hæmmer betændelsestilstande (irritation i form af f.eks. hævelse og rødme i huden), der ikke skyldes bakterier.

Selve anvendelsen er simpel; salven eller cremen påføres direkte på det irriterede hudområde. Midlet påføres typisk 1 – 2 gange dagligt, men husk altid at læse instruktionerne for påførsel på produktets emballage og spørg på apoteket hvis du er i tvivl.

Fordi midler med binyrebarkhormon hæmmer kroppens produktion af binyrebarkhormon, bør man som udgangspunkt altid nedtrappe behandlingen gradvist ifølge produktvejledningen eller lægens anvisning. Hvis ikke man nedtrapper brugen af midlet gradvist, risikerer man et tilbagefald med hudirritation.

 

Andre anvendelser

Binyrebarkhormon anvendes ikke kun på huden; det anvendes også systemisk som tabletter og injektionsvæske samt til lokal brug i lungerne, næsen, øjnene, tarmen og endetarmen.

Udover hudlidelser såsom psoriasis og atopisk eksem anvendes binyrebarkhormon også til behandling af mange andre sygdomme og deres symptomer, inklusive astma, KOL, leddegigt, autoimmune sygdomme (især tarmlidelser) og visse former for kræft.

 

Relevante links