Brevkasse (spørgsmål og svar)

Brevkassen på Netpatient er nu lukket, men herunder kan du læse udvalgte spørgsmål og svar fra 2007.

Spørgsmål vedrørende:

  • Impotens
  • Allergi
  • Overgangsalderen/østrogen
  • Pubertet (for tidlig)

 

Impotens

Spørgsmål: Jeg fik for ca. 6 år siden indsat et implant i min penis, på grund af manglende potens, lægens vurdering var at der var fejl i mine svulmelegemer,(de er utætte som en si var lægens dom) man prøvede først med operation at tætne og sammen sy mine svulmelegemer, men det havde ingen virkning, og til sidst valgte man et implant, jeg var på det tidspunkt selvfølgelig meget  glad for man kunne gøre noget ved min svigtende potens, desværre er min penis under middel længde så det blev ikke bedre med at få et implant, men jeg kunne da gennemføre et samleje, jeg har altid følt der manglede noget fylde i min penis under samleje, men havde lært og leve med det, så for ca. 2 uger siden sad jeg og talte med en af mine venner som også har potens problemer, han var blevet meget glad for Cialis piller han havde fået af sin læge, og spurgte hvorfor jeg ikke prøvede dem, jeg fortalte ham at mine svulmelegemer var fjernet da man indopererede mit implant, så de ville ikke have nogen effekt på mig, men som han sagde der må sku da være nogen blodåre som er intakt og dem måtte de da hjælpe på, han gav mig en pille på 20mg som jeg så prøvede (selvfølgelig spurgte han om jeg havde hjerteproblemer eller fejlet andet som man ikke måtte fejle hvis man tog Cialis) tro det eller ej det gav både mere lyst og mere fylde, nu kommer problemet hvordan forklare jeg min læge dette?  hvorfor har de virkning de burde jo ikke virke når jeg har fået et implant? kan Cialis enes med piller mod gammelmandssukkersyge for højt kolesterol og for højt blodtryk?

Svar: Det var da en god nyhed. Pkt. 1: Din læge forventer da at du er ærlig. Kontakt din læge og informer om hvad du har prøvet. Du skal naturligvis også glæde dig over effekten. Pkt. 2: Hvorfor det virker? Formentlig fordi din ven har ret, der er noget svulmelegeme intakt/karspænding. De næste spørgsmål kræver naturligvis at du kontakter din egen læge. Det er vigtigt at få en personlig rådgivning der tager højde for lige netop dine medicinske forhold. Med andre ord, du skal kontakte egen læge, informere om dit forsøg og resultat, og så aftale med din læge om et nyt forsøg er forsvarligt – for det er da muligvis en ny behandling til dig også.

Spørgsmål: Jeg har fået ordineret Cialis af min læge, fordi han mener det er det medicin der passer bedst til mig. Jeg havde først Viagra men det duede ikke rigtigt synes jeg – jeg følte jeg ligesom skulle bestemme mig til at nu var det nu og så først tage pillen. Cialis virker meget bedre fordi jeg er mere fri, kan tage den om morgenen og så virker den alligevel hvis vi har lyst om aftenen. Hvordan kan det være ? Det er da det samme medicin er det ikke? Jeg har ingen bivirkninger, hverken af det ene eller andet.

Svar: Det var da godt det virker, som jeg forstår endda begge mediciner. Det er ikke den samme medicin, læs vores tema om impotens. Virkningsvarigheden af Cialis er længere end Viagra, derfor kan du tage pillen mere uafhængigt – tidligere – og bevare effekten, hvilket ganske mange som du er glade for. Nu skriver du ikke noget om årsagen til din impotens, men ihvertfald er det godt du har effekt af begge mediciner.

 

Allergi

Spørgsmål: Hej NetPatient, jeg kom lidt tilfældigt ind på jeres site, men nysgerrigheden fængtes da jeg så at der var råd omkring Astma-eksem. Selv har jeg lidt af dette siden jeg var barn indtil jeg fandt at udelukkelse af farvestoffer fik problemet til at forsvinde. Jeg vil dog gerne bidrage med en anden opdagelse jeg har gjort mig om fænomenet: Nemlig at Aloe Vera er det suverænt bedste produkt til lindring af symptomerne. Jeg ved at lægeverdenen tit er skeptiske med alternative råd …men da jeg vitterligt har stor personlig erfaring med emnet kunne det jo være at i ville være modtagelige for ideen om at afprøve det som metode. Det er vigtigt at benytte et rent aloe vera-produkt uden olier i – det skal enten være ren saft eller gel – gel er at foretrække og helst et økologisk produkt da disse fremstilles med størst indhold af de aktive stoffer fra kaktussen.  – det bedste produkt jeg har fundet kan findes på: http://www.greatestherbsonearth.com/nsp/aloe_vera_gel.htm
Jeg har en datter på 22 år som lider meget af en slags “allergi” som giver sig udslag i at hun konstant har stoppet næse, og hun nyser mange gange i døgnet (25-30 gange). Hun er blevet testet for alverdens slags allergi uden resultat. Hun er ordineret “Rinocort” som hjælper lidt. Men det er dyrt. Hun bor på kollegieværelse i Århus hvor hun læser på seminariet, så hun har ikke råd til at købe det så ofte som nødvendigt. Jeg er ansat i en kommune hvor jeg bl.a. forestår fordeling af dagpleje og børnehavepladser. Jeg modtager af og til en skrivelse fra  læger der udtaler, at et barn er disponeret eller har astma og/eller allergi hvorfor det anbefales at barnet kommer i en “ikke ryger” dagpleje. Min datter har spurgt hendes læge i Århus om det har betydning for hendes allergi at hun ryger. (ca. 10 dagligt) Lægen siger at det ingen betydning har. Hvad mener I? Jeg har anbefalet min datter at gå til lægen på ny og foretaget flere tests idet hendes allergi påvirker hende meget. Hun sover ofte ikke om natten, som er det tidspunkt hun er værst angrebet på. Desuden prøver jeg også meget på at motivere hende til at holde op med at ryge. Det er jo lidt dobbeltmoralsk at hun ikke har råd til medicin, men har råd til cigaretter.

Svar: Din datter burde naturligvis ophøre med at ryge, ikke kun med tanke på allergi, men i det hele taget. Din beskrivelse viser med al tydelighed hvor svært allergi kan være at diagnosticere, altså når det gælder om at finde årsagen. Din beskrivelse kunne imidlertid pege mod en helårs rhinitis, eller måske mod et allergen (det din datter ikke kan tåle) der hele tiden er til stede – rygning, tæpper i hjemmet, rengøringsmidler og mange andre muligheder. Det bedste er, i samråd med egen læge at lægge en plan for hvad man skal undgå i en periode, og så se om svaret kommer den vej igennem.

Overgangsalderen/østrogen

Spørgsmål: Jeg er 61 år og overvægtig. Jeg har taget Trisekvens i ca. seks år og har det godt med dem. Kort før jul fik jeg et hjerteanfald. Gentofte Sygehus vurderede: Suspekt for iskæmisk hjertesygdom. Det og så den sidste tids skriverier om risikoen ved at tage hormoner gør, at jeg vil stoppe hurtigst muligt. Skal jeg tage “En kold tyrker” og stoppe fra dag til dag, eller skal jeg trappes ned? Har læst, at det er vigtigt, at man trapper langsomt ned. Min læge har foreslået “en kold tyrker”, men jeg husker som sagt en artikel om, at man skal trappe ned langsomt.

Svar: Det betyder ikke noget at tage en kold “kold tyrker”. Du kan sagtens stoppe umiddelbart, men vil måske få lette tegn til overgangsalder – ofte vare det kun 1-2 mdr, og i mildere form end den “rigtige” overgangsalder. Hvis du vælger en udtrapning, som der altså ikke er noget specielt behov for, så tag halv dosis i 2 uger og stop så.

Spørgsmål: Jeg er 64 år og har brukt østrogen i ca 20 år (etter at jeg opererte bort livmor og eggstokk). Det østrogen-preperat jeg nå har brukt i ca 4 år er Activelle. Jeg har hørt mye positivt om Progresteron, og ønsker nå å kombinere dette med østrogen. Progesteron-krem jeg har kjøpt er produsert ved apoteket i Haugesund). Mitt spørsmål er: Kan jeg bruke Activelle hver annen dag (for å få noe østrogeninntaket) samtidig som jeg bruker progesteronkrem hver dag? Kan dere se noen ulemper i denne kombinasjonen?

Svar: Du har brugt ren østrogen (altså uden progesteron) pga af din operation. Activelle kan du udemærket bruge, idet det er et kombinationspræparat (østroge/progesteron) så du får altså allerede kombinationsbehandlingen. Med tanke på den tid du har anvendt medicinen er det at overveje om ikke du skal trappes helt ud af behandling med østrogen/progesteron. Tal med lægen herom. Den kombination du anfører har jeg aldrig hørt før, og ved derfor heller ikke hvilke bivirkninger den kan give.

 

For tidlig pubertet (Pubertas Præcox)

Spørgsmål: Min datter på 8 år har, siden hun var 5 år, haft svedlugt under armene. Diverse blodprøver har ikke kunne give nogen forklaring. Nu er hun begyndt at udvikle bryster. Kan I give mig information om tidlig pubertet og hvilken behandling, det er muligt at iværksætte ?

Svar: De observationer du beskriver omkring din datters for tidlige kønsmodning tyder på en tilstand der betegnes pubertas precox. Behandlingen af tilstanden er en specialistopgave. Du bør gå til din egen læge og få en henvisning til fx Rigshospitalet, Afdeling for Vækst og Reproduktion. Det er vigtigt hurtigt at få stillet en korrekt diagnose så der evt. kan iværksættes en behandling. Behandlingen har bl.a. til hensigt at sikre at barnet opnår en højere sluthøjde idet man søger at forhindre knoglerne i at holde op med at vokse for tidlig. Det vil, uden behandling, reelt betyde at knoglerne ‘tror' at barnet er fuldt udvokset (dvs. er omkring 20 år) og derfor ikke skal vokse yderligere, selv om barnet reelt måske kun er 14 år.

De offentliggjorte spørgsmål med svar er godkendt til offentliggørelse af spørgerne