Tema: Cøliaki

Glutenfri madvarer kan købes billigt her.
 

Hvad er cøliaki?

Cøliaki er overfølsomhed for proteiner, der findes i visse kornsorter. Samlebetegnelsen for disse proteiner er gluten.

Cøliakipatienter bør derfor undgå alle glutenholdige fødevarer, hvilket i praksis vil sige alle levnedsmidler, der indeholder:

  • Hvede
  • Rug
  • Byg
  • Havre

Cøliaki kaldes i øvrigt også glutenallergiglutenintolerance eller glutensensitiv enteropati.


I dette tema kan du læse om følgende:

 

Glutenfri fødevarer er normalt mærket med dette symbol

Det internationale symbol for glutenfri fødevarer

 

Hvede har en høj koncentration af gluten og bør defor undgås af cøliakipatienter

Hvede har en høj koncentration af gluten

 

Rug - som f.eks. indgår i rugbrød - indeholder gluten

Rug – som f.eks. bruges i rugbrød – indeholder også gluten

 

Byg bruges f.eks. i øl og bør undgås, hvis man har cøliaki

Byg – som bl.a. indgår i øl – indeholder også gluten

 

Havre indeholder gluten, men der fndes specialfremstillet havre, som cøliakipatienter kan tåle

Havre indeholder gluten, men der findes specialfremstillet havre, som er glutenfri

Glutenfri kost

Når man har cøliaki, er det vigtigt, at man udelukkende spiser glutenfri fødevarer. Nedenfor findes en oversigt over fødevarer, der 1) indeholder gluten, 2) muligvis indeholder gluten og 3) ikke indeholder gluten:

 

Glutenholdige fødevarer

De glutenholdige fødevarer inkluderer:

  • Hvedemel, fuldkornshvedemel, hvedekerner, hvedeklid, hvedekim, durumhvede, urhvede, grahamsmel, sigtemel, rugmel, rugkerner, byggryn, perlebyg
  • Mannagryn, semulje, bulgur, couscous,
    spelt, emmer, enkorn, kamut
  • Havregryn, havremel, müsli, havreklid,
    havrekager (undtaget herfra er dog alle produkter af specialfremstillet havre)
  • Brød, kager, kiks, pasta, rasp, vafler, bageblandinger, ristede løg, madlavningsfløde

 

Fødevarer der kan indeholde gluten

Følgende fødevarer kan indeholde gluten:

  • Forskellige morgenmadsprodukter (cerealer)
  • Kødfars, postej, paté, pølse, pålæg, færdigretter, stuvning, sauce, bouillon
  • Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade,
    karry, sojasauce, frosne kartoffelprodukter, forskellige krydderiblandinger
  • Fyldt chokolade, lakrids, vingummi, karameller, chips
  • Øl og milkshake

 

Fødevarer der ikke indeholder gluten

Disse fødevarer indeholder ikke gluten og er derfor vigtige i en glutenfri kost:

  • Kød (fersk, frossent, røget og saltet – ikke fars, pølse, postej osv.), fjerkræ, indmad, fisk og æg
  • Kartofler og grøntsager (friske og konserverede)
  • Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder, mandler
  • Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden müsli), ost, margarine, smør, olie
  • Saft, juice, sodavand, vin, spiritus

Husk altid at læse varedeklarationerne, når du køber ind!

Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/

 


Glutenfri madvarer kan købes billigt her.


 

Patientforeninger