Koloskopi (kikkertundersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Hvad er en koloskopi?

En koloskopi er en undersøgelse af endetarm, tyktarm og det sidste stykke af tyndtarmen med et kolonoskop.

Undersøgelsen er er en kikkertundersøgelse hvor en lillefingertynd bøjelig slange (et kolonoskop) føres gennem endetarmen, op gennem tyktarmen til det nederste stykke af tyndtarmen.

Undersøgelsen kan afsløre sygelige forandringer i endetarm, tyktarm og det sidste stykke af tyndtarmen  som for eksempel syge tarmslimhinder, polypper eller kræft m.m.

En polyp fundet ved en koloskopi

Eksempel på hvordan tarmslimhinden ser ud ved en koloskopi, med fund af polyp. Ved denne undersøgelse ses opadtil til venstre en polyp.

 

Forberedelse til koloskopien

For at lægen skal kunne gennemføre undersøgelsen skal man være fastende. Det vil sige at du ikke må have spist eller drukket fra klokken 24 dagen inden undersøgelsen. Desuden skal du gennem en udrensningsprocedure.

Hvis du får livsvigtig medicin, må de godt tage denne med et glas vand om morgenen. Tabletmedicin mod sukkersyge bør de vente med til efter undersøgelsen.

Selve undersøgelsen

Ved undersøgelsen skal du ligge på den ene side (oftest venstre). Der bliver anlagt en tynd kanyle i en blodåre i amen, hvorigennem du kan få lidt bedøvende medicin, således at du slapper af – evt. falder i søvn. Hvis kun den nederste del af tyktarmen skal undersøges er bedøvelse ikke nødvendig. Lægen fører kolonoskopet ind gennem din endetarm, op gennem tyktarmen til den nederste del af tyndtarmen og undersøger tarmen.

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Koloskopien varer mellem 15 og 30 minutter.

 

Er der nogle bivirkninger ved en koloskopi?

Det gør i reglen ikke ondt at få foretaget undersøgelsen, men når der pumpes lidt luft ind i tarmen under undersøgelsen, kan det give en let trykkende fornemmelse og trang til at slippe af med luften. Efter undersøgelsen suges luften ud igen.

 

Komplikationer

Undersøgelsen anses for sikker, men der er en lille risiko (mindre end 0,1%) for komplikationer. Der kan forekomme blødning eller hul gennem tarmens væg. Især hvis der er fjernet polypper eller udført anden behandling under koloskopien. I visse tilfælde kan sådanne komplikationer nødvendiggøre en operation.

 

Observation efter undersøgelse

De vil som regel efter undersøgelsen skulle observeres ca. 1 time, hvor de ikke må spise og drikke, på grund af bedøvelsen.

De bør ikke køre bil, betjene farlige maskiner eller værktøj, tage vidtgående beslutninger eller drikke alkohol den dag du er blevet undersøgt. Årsagen hertil er den bedøvende medicin, der ikke er helt ude af kroppen før dagen efter undersøgelsen.

 

Relevante links