Skedesvamp (svamp i skeden)

Speciallæge, dr.med. Peter Schwarz

Produkter der anbefales til behandling af skedesvamp, kan købes her.

 

Hvad er svamp i skeden?

Svamp i skeden er en infektion der oftest skyldes en gærsvamp der hedder Candida Albicans.

Sygdommen er ubehagelig, men ikke farlig.

Svampeinfektioner øger ikke risikoen for sterilitet.


 

Hvorfor får man svamp i skeden?

Ændringer i skedens fugtighed kan disponere til en svampeinfektion. Gærsvampesporer er til stede i skeden hos alle kvinder, og hvis betingelserne for gærsvampesporerne ændres, kan en svampeinfektion måske optræde.

 

Hvem får svamp i skeden?

Svampeinfektioner er ganske almindelige, men ses oftest i forbindelse med f.eks. graviditet, sukkersyge eller under behandling med antibiotika. Ligeledes kan anvendelsen af parfumeret sæbe, desinfektionsmidler, badesæber, skumbade og badeolier ændre den naturlige fugtighed i skeden, ødelægge slimhinden, og dermed øge risikoen for at der kan opstå en svampeinfektion. Anvendelse af tamponer i skeden kan ligeledes medvirke til udvikling af en svampeinfektion.

Svamp i skeden under graviditet – hvad gør jeg?

Graviditet er en af de tilstande der kan disponere til en svampeinfektion i skeden, og det ses ganske ofte. Har du mistanke om, at du kan have pådraget dig en svampeinfektion, er det vigtigt du opsøger egen læge før behandling påbegyndes.

 

Hvad er symptomerne på svamp i skeden?

Symptomerne på svamp i skeden er først og fremmest kløe og rødmen. Skamlæberne kan evt. hæve og blive ømme for berøring. Udflåd er almindeligt, og det er da hvidt og uden lugt. Egentlige smerter er sjældne. Ubehag ved samleje er hyppigt, men ikke farligt – se dog ”Hvordan smitter en svampeinfektion ?”

Du skal søge læge ved:

  • graviditet
  • ildelugtende udflåd
  • blod i udflåd
  • sår på skamlæberne
  • smerter ved toiletbesøg
  • fornyet infektion efter nyligt afsluttet behandling af svamp i skeden

 

Hvordan smitter en svampeinfektion?

Ja, en svampeinfektion kan godt smitte. Svamp i skeden kan smitte ved samleje – men det er vigtigt at præcisere at en svampeinfektion ikke er en kønssygdom. Ved samleje under pågående svampeinfektion bør manden derfor anvende kondom der beskytter 100%. Såfremt manden er blevet smittet er det vigtigt at indlede behandling via besøg hos egen læge (symptomerne hos manden er rødmen og svie på penishovedet og forhuden).

 

Hvordan stilles diagnosen svamp i skeden?

Lægen stiller diagnosen ud fra de typiske symptomer.

 

Hvordan behandles svamp i skeden?

Svampeinfektioner behandles medicinsk ved anvendelse af stikpiller der anbringes direkte i vagina (vagitorier) eller med creme der ved hjælp af et indføringshyldster anbringes i vagina. De forskellige behandlinger/præparater på markedet medfører varierende behandlingslængde (fra 1 til 6 dages behandling) – læs vejledning på medicinen.

Produkter der anbefales til behandling af skedesvamp, kan ses her.