Diprosalic®

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Diprosalic® er et receptpligtigt lægemiddel, der anvendes mod allergiske eksemer og psoriasis. Diprosalic® indeholder et binyrebarkhormon kaldet betamethason samt et blødgørende middel kaldet salicylsyre.

 

Hvor kan man købe Diprosalic®?

Diprosalic® kan kun købes på apoteket med en recept fra en læge.

Der findes andre receptpligtige midler med betamethason, som kan købes online. Disse kan anvendes til de samme formål som Diprosalic®, selvom deres virkning ikke er helt identisk (se informationerne efter skemaet nedenfor). For at købe disse midler, skal man besvare nogle spørgsmål i en formular. Svarene gennemgås af en læge, som ordinerer medicinen, hvis man er egnet hertil. Recepten følger med i købet af medicinen.

Af hensyn til patientsikkerhed skal du altid huske at konsultere din læge, før du køber medicin. Vi fraråder alle patienter at købe receptpligtig medicin online, medmindre de har konsulteret deres praktiserende læge herom forinden.

Herunder ses nogle af de lægemidler med betamethason, der kan købes online (Diprosalic® er medtaget for sammenligningens og overblikkets skyld). Linket i hvert produktnavn fører dig til et udenlandsk online apotek, hvor du kan købe det pågældende præparat:

Præparat Virksomme stoffer Betamethason – styrke
Diprosalic® Betamethason, salicylsyre  0,5 mg/g
Diprosone® Betamethason 0,5 mg/g
Betnovate Betamethason 1 mg/g
Daivobet® Betamethason, calcipotriol 50 µg/g

Bemærk at der er forskel i styrke (nogle midler indeholder mere eller mindre betamethason) og virksomme stoffer. Diprosalic® er det eneste middel, der indeholder salicylsyre. Midlet Daivobet® indeholder også calcipotriol, hvilket er D-vitamin. Dette betyder i praksis, at midlerne ovenfor kan bruges til samme formål, men at virkningerne ikke er helt identiske.

Husk altid at læse produktbeskrivelsen hos forhandleren grundigt før køb. Efter køb bør du altid læse indlægssedlen grundigt inden anvendelse. Ved tvivlsspørgsmål bør du kontakte din læge eller personalet på apoteket.


 

Anvendelse

Diprosalic® anvendes mod hudlidelser, især eksemer forårsaget af allergi samt mod psoriasis. Diprosalic® er et gruppe III præparat, dvs. et præparat med stærkt virkende binyrebarkhormon.

Virkning

Diprosalic® indeholder to virksomme stoffer: betamethason og salicylsyre. Betamethason er et binyrebarkhormon, der hæmmer vævsreaktioner, der ses ved f.eks. eksem og psoriasis. Salicylsyre er en lokal-irriterende syre, der blødgør huden ved at opløse døde hudceller, så betamethasonen lettere kan trænge ind i huden.

 

Advarsel

Diprosalic® bør ikke anvendes ved bumser, kontaktallergi overfor indholdsstoffer eller hudinfektion. Midlet må kun anvendes til børn efter aftale med lægen.

Medmindre hænderne skal behandles, skal de vaskes efter påsmøring.

Se i øvrigt evt. indlægsseddel.


 

Bivirkninger

Diprosalic® kan medføre hudkløe og en brændende fornemmelse hos 1 – 10% af de behandlede.

Herudover kan allergi og Cushings syndrom forekomme i meget sjældne tilfælde (under 0,01%).

Cushings syndrom kan medføre fysiske og psykiske ændringer. Ved brug på større hudområder hos børn, stiger risikoen for at udvikle syndromet.

Risikoen for bivirkninger mindskes ved at holde behandlingen så kortvarig som muligt.

 

Graviditet

Diprosalic® må kun anvendes af gravide efter aftale med lægen.

 

Amning

Diprosalic® kan anvendes i ammeperioden, men her bør det foregå i samråd med en læge. Midlet må dog ikke anvendes på brystet.

 

Dosis

Diprosalic® findes som salve og liniment (kutanopløsning).

  • Voksne: Påsmøres 1 – 2 dagligt i maksimalt 6 uger.
  • Børn: Må kun anvendes efter aftale med lægen.

Efter længere tids behandling bør dosis gradvist nedtrappes (og Diprosalic® kan evt. erstattes med et svagere binyrebarkhormon). Dette er for at undgå reaktioner i huden.

Producent: MSD.

 

Præparater med lignende eller samme virkning

 

Relevante links

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.