Koronarangiografi (undersøgelse af kranspulsårerne)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Betegnelser: koronarangiografi, koronararteriografi, kranspulsåreundersøgelse, røntgen af hjertets pulsårer.

 

Hvad er koronarangiografi?

Angiografi er en undersøgelse af hjertets kranspulsårer foretaget ved en røntgenundersøgelse hvor der indsprøjtes et kontrastmiddel i arterierne, hvorved kranspulsårerne bliver synlige på røntgen.


Undersøgelsen kan i princippet bruges ved undersøgelse af arterier hvor som helst i kroppen, men undersøgelsen har fundet sin store betydning ved hjerteundersøgelser hvor der er rejst mistanke om en forsnævring eller forkalkning af en hjertekranspulsåre.

Undersøgelsen foretages ved at der indstikkes en kanyle i f.eks. en stor arterie i lysken. Ved hjælp af denne kanyle indføres et kateter (en tynd slange). Dette kateter kan styres og kontrolleres af lægen, således at lægen kan føre katetret helt op og ud i kranspulsårerne. Når lægen har fundet den åre der skal undersøges indsprøjtes et kontrastmiddel således at en eventuel forsnævring eller forkalkning kan ses på røntgen.

Metoden er nu ekstra forfinet, således kan lægen nu, ved fund af en forsnævring, med det samme lave en udvidelse af kranspulsåren ved en såkaldt PTCA. PTCA er det der også kaldes en ballonudvidelse af kranspulsårerne.

Medicin

Forebyggelse af blodprop i hjertet

 

Ved anfald af hjertekrampe

 

Forebyggelse af hjertekrampe

 

Desuden ofte medicin fra én eller flere af nedennævnte grupper