Kolik – Mavesmerter hos spædbørn

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Kolik – eller mavesmerter hos babyer – er en af de hyppigste grunde til, at forældre henvender sig til lægen. I denne artikel kan du se, hvilke midler der kan anvendes mod kolik, men også læse om symptomer, årsager, behandling osv.

 

7 gode midler når babyen har ondt i maven

Der findes i dag flere produkter mod kolik hos spædbørn, men hvad der virker i det enkelte tilfælde, er meget individuelt. Fordi kolik generelt er vanskeligt at behandle, kan man kun prøve sig frem. De fleste af produkterne fås desværre ikke længere i Danmark, men takket være internettet kan de fortsat fremskaffes.

1. Mylicon Drops

Tidligere kunne man få Mylicon dråber i håndkøb på de danske apoteker, men det er ikke længere muligt. Man kan dog fortsat købe Mylicon Drops på Amazon:

2. Gripe Water

Gripe Water er forholdsvist ukendt i Danmark (og resten af Norden), men mange steder i Europa og USA, er Gripe Water nærmest standard-behandlingen af kolik. Gripe Water kan købes her:

3. Colief Colic Drops

Colief Colic Drops afhjælper kolik ved at nedbryde laktosen i modermælk og modermælkserstatning, hvilket gør det lettere at fordøje for babyer. Colief Colic Drops kan købes her:

4. Gerber Colic Drops

Gerber Colic Drops er et probiotisk kosttilskud. Kliniske studier har vist, at det mindsker den tid kolikbørn græder pga. koliksmerter med 50%. Gerber Colic Drops kan købes her:

5. Bio Gaia Dråber

Bio Gaia Dråber fra Semper er et probiotisk kosttilskud, der kan afhjælpe kolik hos nogle spædbørn:

6. Anti-kolik sutteflasker

Anti-kolik sutteflasker er specielt designede til at forebygge kolik:

 

Om akutte mavesmerter

Ved akutte mavesmerter er det vigtigt at få afgjort om det drejer sig om en blindtarmsbetændelse (appendicitis), en maveinfektion (gastroenterit), en urinvejsinfektion eller en forbigående mavesmerte.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en infektion i luftvejene hos et barn også kan give symptomer fra maveregionen. Ved mavesmerter som ikke inden for kort tid går over af sig selv, bør barnet tilses af en læge.

 

Om spædbarnskolik (3 måneders kolik)

De fleste spædbørn har af og til ondt i maven, hvilket medfører at barnet græder. Ofte forsvinder mavesmerterne efter kortere tid.

Man taler om kolik hvis et ellers sundt spædbarn græder/skriger i timevis hver dag eller nat, uden at man kan trøste barnet, og uden at en umiddelbar forklaring kan findes.

Der er sjældent tale om sygdom som årsag til spædbarnskolik; ofte kan man ikke finde årsagen til tilstanden.

At have et kolikbarn kan være meget belastende for hele familien. Samtidig med at man elsker sit nyfødte barn, er man også præget af negative følelser på grund af magtesløshed og træthed. Dette kan igen forværre situationen, da forældrenes frustration og barnets konstante gråd fører til en ond cirkel.

Det er vigtigt at moderen til et kolikbarn bliver aflastet og får hvilet, også selv om barnet skriger uafbrudt. Her kan det i en kortere periode være nødvendigt at trække på familie og venner til en kortere aflastning.

 

Hvornår begynder spædbarnskolik?

Typisk starter spædbarnskolik når barnet er 2-3 uger gammelt og varer i gennemsnit 2-3 måneder og i sjældne tilfælde op til ½ års varighed.

Kolikanfaldene kan stoppe lige så pludseligt som de er kommet, dvs. fra den ene dag til den anden.

 

Symptomer

Barnet græder og er helt utrøsteligt, krummer sig sammen og trækker arme og ben ind til kroppen. Maven kan føles hård og udspilet. Maven rumler og barnet prutter og bøvser hyppigt. Selv om barnet er meget plaget af kolikanfaldene, er der dog ikke noget som tyder på at barnet tager skade af kolik.

Tidspunktet for grådanfaldene er ofte om eftermiddagen og ud på aftenen, men kan forekomme i alle døgnets timer.

 

Årsag

Selv som man, som tidligere omtalt, sjældent finder en årsag til tilstanden, bør man være opmærksom på, at følgende kan medføre mavesmerter/kolik hos barnet:

  • Barnet sluger for meget luft når det ammes / får flaske
  • Barnet spiser for hyppigt (får f.eks. mad hver gang det græder) så maven ikke får ro
  • Barnet kan være allergisk overfor noget i kosten
  • Barnet er for anspændt og kan ikke falde til ro  

 

Behandling af mavesmerterne

Der findes ikke nogen entydig effektiv behandling af spædbarnskolik.

Det er dog under alle omstændigheder vigtigt at bevare roen overfor barnet, uanset hvor anspændt man føler, at situationen er.

Man kan evt. forsøge sig med følgende:

  • Et varmt bad (kan virke beroligende på barnet blot man undgår afkøling af barnet efter badet)
  • Bære barnet på armen mens det ligger på maven
  • Bære barnet i en bæresele (nogle børn falder til ro i en bæresele hvor de kan mærke kropsvarmen)
  • Forsøg at minimere luftslugning ved amning – finde nogle gode ammestillinger
  • Sørge for at barnet får bøvset flere gange under måltidet
  • Sikre sig at gråden ikke skyldes sult (nogle gange falder barnet til ro på en ekstra amme- eller flasketår)
  • En gåtur med barnet i barnevogn
  • Babymassage (prøve at stryge med en flad hånd omkring navlen i urets retning)
  • Kamillete på flaske
  • Zoneterapi (på nogle spædbørn har behandlingen angiveligt hjulpet. Virkningen af zoneterapi på spædbarnskolik mangler dog fortsat at blive videnskabeligt undersøgt)

På kolik.dk kan du bl.a. læse mere om kolik generelt, årsagerne til at en baby har ondt i maven samt om luft i maven hos babyer.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse dråber mod kolik hos babyer:

 

Kilder og yderligere information