Svamp og svampeinfektioner (temaforside)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Her finder du en oversigt over vores artikler om svamp:

 

Midler til behandling af svamp

Svamp kan behandles med svampedræbende cremer, kutanopløsninger, tabletter og speciel neglelak. Her er en oversigt over vores artikler om lægemidler til behandling af svamp:

 

Forekomst

Svampeinfektioner i hud, hår og negle forekommer hyppigt hos mennesket og antallet af tilfælde (incidensen) er stigende. Dette hænger bl.a. sammen med følgende faktorer:

  • Højere levealder (befolkningen bliver ældre og ældre)
  • Øget forekomst af visse sygdomme (diabetes, perifere kredsløbsforstyrrelser og sygdomme der påvirker immunforsvaret)
  • Udbredt anvendelse af bredspektrede antibiotika
  • Import af mere eksotiske svampetyper

Kilde: irf.dk

Hyppigt stillede spørgsmål

Nedenfor besvare nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om svamp:

 

Hvorfor får jeg svamp efter antibiotika?

Behandling med antibiotika er den hyppigste årsag til svampeinfektion i skeden. Dette skyldes, at en antibiotikabehandling hæmmer de gavnlige mælkesyrebakterier (lactobacillus), som naturligt findes i skeden: Under normale omstændigheder lever mælkesyrebakterierne sammen med små mængder svampe. Mælkesyrebakteriernes tilstedeværelse er med til at holde svampenes vækst under kontrol. Hvis mælkesyrebakterierne hæmmes – som f.eks. pga. en antibiotikabehandling – kan dette resultere i en uhæmmet vækst af svampe, hvilket fører til de gener, man oplever ved skedesvamp.

Ved tendens til gentagne tilfælde af skedesvamp, kan man anvende Fluconazol 150 mg før og efter antibiotikabehandlingen. Tal med din læge herom.

 

Har jeg svampeinficeret eksem?

Denne diagnose bør ikke stilles af patienten selv. Hvis du har mistanke om, at din eksem er svampeinficeret, bør du kontakte din læge for at få stillet en korrekt diagnose. Svampeinficeret eksem kan behandles med Brentacort®.

 

Kan man bruge atamon mod svamp?

Atamon er svampedræbende, men det er ikke virksomt over for alle svampearter. Det frarådes at bruge atamon på kroppen af flere årsager; for det første er Atamon ikke ligeså effektivt som de svampedræbende lægemidler, der findes i dag, og for det andet er Atamon et allergen, der kan medføre eksem. Der med andre ord ingen gode grunde til at bruge Atamon fremfor lægemidler.

Hvis du har svamp, bør du altid konsultere din læge.

 

Kan man bruge piller mod svamp?

Ja, nogle svampeinfektioner skal behandles med tabletter (piller), fordi lokalbehandling (med f.eks. cremer) ikke er tilstrækkelig. Dette gælder f.eks. de fleste alvorlige svampeinfektioner, mange tilfælde af neglesvamp mv. Alle tabletter (piller) mod svamp er receptpligtige.

 

Hvad skyldes svamp mellem benene?

Svamp mellem benene er normalt det samme som svamp i skridtet (lyskesvamp).