Aktivt kul

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Aktivt kul har længe været anvendt medicinsk mod forgiftninger, men er i den senere tid begyndt at vinde frem inden for kosmetik samt i helseverdenen. I denne artikel kan du læse om hvordan aktivt kul virker samt om hvordan det anvendes i praksis.

 

Hvor kan man købe aktivt kul?

Aktivt kul findes i mange former, idet det kan anvendes til flere forskellige formål. Du kan købe forskellige former for aktivt kul her:

 

Kapsler/tabletter/piller

 

Tandpasta/tandblegning

 

Kropspleje

 

Hvad er aktivt kul?

Aktivt kul fremstilles ved langsom afbrænding af træ, tørv eller kokosnøddeskaller. Den langsomme afbrænding gør kullet meget porøst og i stand til at binde giftstoffer og lugte fra luft og væske. Pulveret der er tilbage efter afbrændingen er lugt- og smagsløst.

 

Hvordan virker aktivt kul?

Aktivt kul binder skadelige stoffer i mavetarmkanalen, hvilket derved mindsker deres skadelige virkning i kroppen. Dette kan lade sig gøre, fordi aktivt kul har et meget stort antal mikroskopiske porer, der samlet set giver kullet en enorm indvendig overflade, som gør det muligt at indfange de skadelige stoffer i mavetarmkanalen.

Aktivt kul fremstilles ved, at man opvarmer almindeligt kul for at gøre det mere porøst. Det er netop den ekstremt høje mikroporøsitet, der giver kullet dets unikke egenskaber. Et gram aktivt kul har et overflade areal på over 3.000 m2 (1).

 

Hvad kan aktivt kul bruges til?

Inden for medicinens verden har man længe brugt aktivt kul til at behandle forgiftninger og overdoseringer. Dette skyldes, at aktivt kul har en evne til at binde sig til giftstoffer, hvilket gør det lettere for kroppen at udskille dem.

 

Oppustethed, luft i maven og flatulens

Selvom der ikke findes mange studier af aktivt kuls virkning på oppustethed og luft i maven (luft i mavetarmsystemet), ved man, at kullet har en gavnlig virkning herpå. Aktivt kul indeholder en masse små porer, som er stand til at indfange luftmolekyler i mavetarmsystemet og kan derved mindske mængden af luft i mavetarmsystemet.

Nogle studier har vist, at aktivt kul er endnu mere effektivt til at mindske oppustethed og luft i maven, når det anvendes i kombination med simeticon. Simeticon er et stof, der deler luftbobler i mindre bobler, så nemmere kan passere eller absorberes (2). 

 

Øget afgang af tarmluft (flatulens, “prutter”)

Fordi aktivt kul kan anvendes mod oppustethed og luft i maven som beskrevet ovenfor, kan det også have en gavnlig virkning mod øget afgang af tarmluft/flatulens (“prutter”). Sundhedsmyndighederne i Storbritannien anbefaler i øvrigt aktivt kul i tabletform (håndkøb) mod øget afgang af tarmluft og ildelugtende flatulens (2).

 

Antibiotika og DAV132

Et af de seneste studier af aktivt kul fra 2017 har vist, at en aktiv kul-blanding kaldet DAV132 muligvis kan understøtte virkningen antibiotika i behandling af visse sygdomme uden at udløse de bivirkninger, der ellers normalt er forbundet med antibiotika-behandling. Studiet inkluderede 28 deltagere og forløb over 5 dage, hvor de 1) enten tog antibiotika sammen med DAV132, eller 2) blot tog antiobiotika, eller 3) hverken tog antibiotika eller DAV132. Forskerne kunne konkludere, at DAV132 var “meget effektivt” til at beskytte tarmfloraen hos forsøgsdeltagerne og potentielt kan bruges til at mindske bivirkningerne ved brug af en lang række antibiotika (3). Selvom det lyder lovende, bør det understreges, at der skal forskes yderligere i aktivt kuls virkning på antibiotika, før det kan anvendes i praksis. 

 

Vandrensning

Aktivt kul kan bruges til at rense og filtrere vand. Det er en almindelig del af vandfiltreringssystemer. Kullet kan “fange” pesticider, opløsningsmidler, industrielle affaldsprodukter og kemikalier. Det kan også fjerne ubehagelige lugte. 

Aktivt kul i historien

Kul fremstilles ved langsomt at brænde træ, tørv, kokosnøddeskaller eller lignende materialer. Fordi kul brænder varmere og længere end træ, anses det for at være bedre brændsel i mange henseender. De tidligste optegnelser viser, at man allerede i år 3750 f.Kr. brugte kul til at smelte malm.

Man ved, at de gamle egyptere og sumerere producerede kul for at kunne smelte kobber, zink og tin, som de brugte til at fremstille bronze. Egypterne opdagede også en uventet egenskab ved kul; det kan bruges til at konservere ting. Fund af afsvedne træstolper i Nilen viser, at egypterne brugte forkulning til at beskytte stolperne mod råd i fugtig jord. Uden at være klar over det, var de gamle egyptere dermed allerede i gang med at anvende kullets anti-bakterielle og svampedræbende egenskaber.

Den første medicinske anvendelse af kul stammer fra optegnelser på egyptisk papyrus fra omkring år 1500 f.Kr. Her kan man se, at de brugte aktivt kul til at absorbere ubehagelige lugte fra rådnende sår.

Omkring år 400 f.Kr. viser optegnelser fra Oldtidens Grækenland, at den berømte læge Hippokrates brugte kul til at behandle en lang række lidelser, som bl.a. omfattede svimmelhed, milbrandt, epilepsi og klorose (en form for blodmangel, der var hyppig i gamle dage, men stort set forsvandt omkring år 1900).

Flere århundreder senere i 1813 drak den franske kemiker Michel Bertrand 5 gram af giftstoffet arsenik (150 gange den dødelige dosis) med aktivt kul. Resultatet var ikke bare at han overlevede, men endda at han ikke oplevede ét eneste symptom på arsenikforgiftning.

På samme måde gik det i 1831 til, at den franske farmaceut Pierre Touéry drak 1 gram af giftstoffet stryknin (10 gange den dødelige dosis) sammen med 15 g aktivt kul foran en gruppe læger på det Franske Akademi for Medicin i Paris for at teste det aktive kuls egenskaber som modgift. Resultatet var, at Touéry ikke havde nogle symptomer på strykninforgiftning. Dette skyldes, at aktivt kul kan absorbere alkaloider såsom stryknin og med forsøget beviste man, at aktivt kul kan bruges mod forgiftning (4).

 

Anbefalede produkter

Herunder ses en række produkter, der indeholder aktivt kul:

 

Kapsler/tabletter/piller

 

Tandpasta/tandblegning

 

Kropspleje