Blodstandser/blodstopper

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

En blodstandser eller blodstopper bruges til at stoppe lette blødninger fra rifter, småsår o.lign., og er et godt alternativ til plaster. 

Vi anbefaler D.S.B. blodstandser og Stop Hemo, fordi det er to effektive og forholdsvist billige produkter:

D.S.B. blodstandser

I navnet “D.S.B. blodstander” står bogstaverne D.S.B. for “Den Standser Blodet”. Du kan købe D.S.B. blodstandser her:

Stop Hemo

Stop Hemo er blodstandsende vat, der både er sterilt og absorberende. Det er et naturprodukt, der kan anvendes af børn og voksne samt gravide kvinder.  Du kan købe Stop Hemo her:

Man kan med fordel købe blodstandsere og blodstandsende vat på internettet, hvor prisen normalt er lavere end i de fysiske butikker (apoteker, materialister o.lign.). Forhandleren der henvises til ovenfor, er en dansk webshop, som leverer på 1 – 3 dage.

 

Anvendelse

I det følgende kan du læse om, hvordan du bruger de to produkter i praksis.

 

Blodstandser

En blodstandser bruges til stoppe blødning fra mindre sår, rifter, småskrammer osv. Den er meget anvendelig, hvis man har børn eller et arbejde hvor man nemt får småskader. Den er også meget velegnet hvis man skærer sig i forbindelse med barbering, hvor man kan duppe den på en vatrondel og derefter bruge den på barbersåret. Dens lille størrelse gør den praktisk at have med overalt.

Blodstandseren virker ved, at den lægger sig henover hudskaden som en tynd film, hvilket får blodet til at størkne og derved forhindrer skaden i at bløde. Det aktive indholdsstof er aluminiumklorid, som har en koagulerende virkning på blodet (dvs. det får blodet til at størkne).

Selve anvendelsen er enkel; påfør blodstopperen direkte på hudskaden. Herefter stopper blødningen. Der er ikke behov for at rense huden efterfølgende (blodstandseren vaskes af ved næste bad el.lign.).

OBS: Blodstandsere må ikke bruges på dybe sår eller kraftige blødninger. Denne type skader bør behandles med almindelig sårpleje (med plaster, bandager o.lign.).

 

Blodstandsende vat

Blodstandsende vat virker på to måder; det stopper blødningen og absorberer blodet. Når vattet kommer i kontakt med blodet, frigøres calciumioner fra fibrene, hvilket aktiverer blodpladerne og stimulerer helingen.

Vattet kan f.eks. anvendes ved næseblod, lokale blødninger, sår, rifter, skrammer samt blødninger i munden ved f.eks. tandudtrækning. Det kan anvendes af børn, voksne og gravide kvinder. Det er også velegnet til patienter med blødningsforstyrrelser.