Bumser (Akne)

Professor, overlæge, speciallæge, dr.med. Niels K. Veien

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Anbefalede produkter mod bumser og uren hud

Følgende produkter anbefales mod bumser og uren hud:

Basiron® 10%

Basiron® 10% er et håndkøbslægemiddel mod uren hud og bumser. Basiron® 10% det kraftigste af produkterne i Basiron®-serien. Det er baseret på benzoylperoxid, der opløser hudorme og hæmmer aknebakteriens vækst.

ACO Spotless Overnight Spot Treatment

ACO Spotless er ny serie af produkter mod bumser, der er blevet populære på kort tid takket være deres effektivitet.

Face-serien fra Australian bodycare

Face-serien fra Australian bodycare er en komplet kur til at forebygge og behandle bumser. Produkterne i serien er baseret på te træ olie, der er ekstremt effektivt til behandling af uren hud og bumser.

Du kan se flere anbefalede produkter mod bumser her.

 

 

Hvad er akne?

Akne er en kronisk betændelsestilstand i hudens talgkirtler. Disse findes i størst antal i huden i ansigtet, på ryggen og brystet.

De vigtigste faktorer ved akne omfatter:

 1. øget produktion af hudfedt (talg)
 2. ændring af hudens hornlag omkring kirtelmundingen
 3. kolonisering af talgkirtlen med bakterien Propionibacterium (P.) acnes og
 4. en betændelsesreaktion.

Der er en nøje sammenhæng mellem talgroduktionen og risikoen for udvikling af akne. Den øgede talgsekretion, der typisk ses i forbindelse med puberteten, skyldes en kønshormonpåvirkning af talgkirtlerne. Mange unge får i puberteten fedtet, skinnende hud som tegn på den øgede talgsekretion.

Generelt har unge med akne ikke abnormiteter i hormonproduktionen, men menes at have øget følsomhed i talgkirtlerne over for kønshormoner.

I forbindelse med puberteten indtræder en i ændring af hudens hornlag.  Omkring kirtelmundingen dannes en membran, som hæmmer afløbet af hudfedt. Man kender ikke den eksakte årsag til dette, men processen er formentlig udløst af kønshormonerne.

I forbindelse med puberteten koloniseres talgkirtlerne af P. acnes. Bakterien er ikke til stede hos børn, men findes i større antal hos unge med akne end unge uden hudsygdommen. P. acnes anses i øvrigt ikke for at være sygdomsfremkaldende, men den er en nødvendig forudsætning for, at der kan optræde en betændelsesreaktion.

P. acnes producerer en række betændelsesfremkaldende stoffer. Talgkirtlerne svulmer op og bliver røde. Der dannes såkaldte papler og pustler, de klassiske ”bumser”. I sværere tilfælde dannes ømme knuder.

Talgkirtlerne kan i svære tilfælde briste nedad i underhuden. Ubehandlet kan dette give anledning til følgevirkninger i form af ardannelser.

De fleste mennesker har hudorme i større eller mindre omfang

Hudorme

 

Bumser er almindeligt forekommende

Almindelige bumser

 

Akne kan medføre store cyster

Bumser af den mere alvorlige type, dannende cyster der kan være ganske smertefulde, og som kræver antibiotisk behandling

 

Hvem får bumser og akne?

Akne rammer i sine mildeste former næsten alle unge omkring puberteten og kan i den forstand karakteriseres som et fysiologisk fænomen. Ca. 15% af alle unge af begge køn skønnes at have akne af en sådan sværhedsgrad, at de søger læge for at få vurderet og behandlet sygdommen. Akne debuterer

i forbindelse med puberteten, det vil sige oftest i 12-14 års alderen, før hos piger end hos drenge.

Sygdomsaktiviteten tiltager typisk og når sit maksimum efter 4-5 år, dvs. i 17 års alderen for piger og 19 års alderen for mænd. Gennemsnitlig varighed af sygdommen anslås til 8-12 år. Hos ca. 5% af unge – med en overvægt af kvinder med behandlingskrævende akne – fortsætter sygdommen i voksenlivet, og de kan derfor fortsat have hudforandringer i 30-40 årsalderen.

Akne er således en kronisk hudsygdom, der hos mange er aktiv i talrige år, inden sygdommen svinder spontant. Uanset sværhedsgraden af akne kan sygdommen være meget belastende både kosmetisk og psykisk. Livskvaliteten hos unge med akne er reduceret væsentligt.

Acne vulgaris er arvelig. Moderat- til svær akne hos en eller begge forældre disponerer således til akne hos børnene.

 

Hvorfor udvikles akne og hvilke faktorer kan forstærke hudlidelsen?

Mekanismen bag udviklingen af akne-elementer er dårligt forstået, men man mener, det hænger sammen med den øgede produktion af hudfedt, som starter ved puberteten. Alt peger tilbage på kønshormonerne, som både påvirker talgproduktionen og hudens hornlag.

Visse levnedsmidler som chokolade, cola, chips har traditionelt været mistænkt for at kunne fremkalde eller forværre akne. Det har ikke været muligt at eftervise, at disse sukker- og fedtrige produkter har betydning for aknesygdommen. Man kan dog ikke helt afvise, at levnedsmidler spiller en rolle. Bedstdokumenteret er en forbindelsen mellem indtag af magre mælkeprodukter som skummetmælk, ost og mælkepulverbaserede drikke og sværhedsgraden af akne, hvor en mulig forklaring kunne være mælkens indhold af bestemte molekyler, der stimulerer til udvikling af akne.

Mange lægemidler, herunder binyrebarkhormoner og anabole steroider, kosmetik og pomade, tjære, olie og opløsningsmidler, overdreven solbadning og solarieophold og mekaniske faktorer er alle med til at forværre eller ligefrem få akne til at blusse op.

Hvordan ser man, at det er akne?

Ændringerne i hudens hornlag viser sig på to måder. Enten danner hornlaget en mørk prop i kirteludmundingen (hudorm, åben komedon), eller det danner en tynd membran hen over kirteludmundingen (lukket komedon).

Hudorme udvikler som regel ikke til bumser. Hudormen består af talgkirtlen og delvist afstødte celler fra hornlaget, som farves af hudens eget melaminpigment. Der er altså ikke tale om ”uren hud” eller udefra kommende snavs i hudens porer.

Hvis hornlaget danner en tynd kappe hen over kirteludmundingen, spærres hudfedt inde i kirtelhulrummet, som udvides og danner en lille lys knop på hudens overflade (lukket komedon). Det er disse lukkede komedoner, der danner udgangspunkt for de betændte elementer, der populært kaldes bumser.

 

Mild, moderat eller svær akne?

Af hensyn til valg af behandling er det praktisk at inddele akne i sværhedsgrader. Der kan dog være overlapning mellem de enkelte typer:

 • Mild akne: Denne type ses især hos helt unge, og den er domineret af åbne og lukkede komedoner. Der kan være spredte betændte elementer. Der er i reglen mest udtalt akne centralt i ansigtet.
 • Moderat akne: Betændte elementer spredt i ansigtet dominerer. Mange har samtidig forandringer på ryg og bryst. Der er tillige åbne og lukkede komedoner som forstadier til de mere udviklede betændte elementer.
 • Svær Akne: Svært betændte elementer med byldelignende elementer dominerer. Der kan tillige være papler, pustler og komedoner. Har denne sværhedsgrad af akne været ubehandlet i lang tid, kan der være ardannelser, hvor de svært betændte elementer er læget op.

 

Hvilke undersøgelser foretages ved akne?

Aknesygdommen er let at diagnosticere. Til gengæld er der en række hudsygdomme, som i ansigtet medfører rødme og betændelsestilstande. Derfor undersøger lægen, om der kan være tale om en af disse tilstande, inden diagnosen kan stilles endeligt.

Hvis der f.eks. ikke findes forstadier til bumser i form af åbne eller især lukkede komedoner, vil lægen overveje andre diagnoser.

I visse tilfælde vil sygehistorien åbne muligheden for at en klassisk udseende akne kan være udløst af forstyrrelser i hormonbalancen, som det ses ved polycystisk ovariesyndrom (PCO).

Diagnosen stilles ved en blodprøve, hvor der undersøges for forhøjede værdier af kønshormoner. Ved ultralydundersøgelse kan man påvise blærer på æggestokkene. Kvinder med PCO syndrom har tendens til fedme og øget risiko for at udvikle sukkersyge, forhøjet blodtryk og livmoder- og brystkræft. Behandling med visse typer af p-piller er effektiv i disse tilfælde.

 

Hvordan kan akne behandles?

Akne er en kronisk sygdom, og der findes ingen behandling, der helbreder sygdommen. Men der findes en række lægemidler, der ved regelmæssig daglig brug næsten kan fjerne symptomerne. Den største indsats kræves af én selv. Du skal nemlig regne med, at det tager uger til måneder at få det fulde udbytte af behandlingen. Derfor er det en god idé at få indarbejdet nogle gode rutiner. Fx at vælge et tidspunkt, hvor der er tid og ro til at smøre sig. Herved undgås stress, som i sig selv kan forværre aknesymptomerne. Nogle af de mest effektive midler mod akne kan blege stof og hår. Derfor er det en god ide at smøre sig inden sengetid og anvende sengetøj og nattøj, som man akcepterer kan blive bleget eller misfarvet.

Mild og moderat akne behandles med midler til at smøre på huden (lokalbehandling). Det er blandt hudlæger efterhånden rutine at kombinere to midler, så det ene lægemiddel smøres på om morgenen og det andet om aftenen. Formålet er at opnå en hurtigere indsættende effekt på symptomerne.

Der er for nylig markedsført et præparat (Clindoxyl®)*, der i én og samme tube kombinerer to lægemidler. Dette præparat skal kun anvendes én gang daglig, hvilket gør det nemmere at behandle sin akne.

 

Lokalbehandling

Midlerne til lokalbehandling kan sammenstilles i dette skema med oversigt over effekt og bivirkninger

Indholdsstof Hvilke akne-faktorer har det effekt på? Bivirkninger
Kombination af benzoylperoxid + clindamycin
 • Hornlaget omkring kirtelmundingen
 • Bakteriedræbende (P. acnes)
 • Bakteriehæmmende (P. acnes)
Afskalning, rødme og kløe. Mindre rødme end ved benzoylperoxid alene. Mindre resistens end ved clindamycin alene
Isotretinoin
 • Hornlaget omkring kirtelmundingen
Lokal irritation med rødme og tørt skællende og kløende udslet
Adapalen
 • Hornlaget omkring kirtelmundingen
Lokal irritation med rødme og tørt skællende og kløende udslet
Benzoylperoxid
 • Hornlaget omkring kirtelmundingen
 • Bakteriedræbende (P. acnes)
Afskalning, rødme, kløe
Clindamycin
 • Bakteriehæmmende (P. acnes)
Hudirritation, allergi, udvikling af resistente bakterier
Azelainsyre
 • Hornlaget omkring kirtelmundingen
 • Bakteriehæmmende (P. acnes)
 • (begge i svagere grad end de øvrige midler)
Brænden, kløe, afskalning, rødme

Svær akne behandles med tabletter eller kapsler. Det kan være antibiotika, P-piller eller isotretinoin.

 

Antibiotika

Tetracyclin

Tetracyclin eller lignende præparater bør være førstevalgspræparat ved tabletbehandling af akne. Tetracyclinerne reducerer antallet af P. acnes, men har formentlig ligeledes i sig selv en betændelsehæmmende effekt. Antibiotikabehandlingen bør gives i 3-6 måneder, og den kan med fordel kombineres med et lokalmiddel for at hæmme komedondannelsen.

Når sygdommen er i ro og antibiotikabehandlingen afbrydes, er det afgørende, at man fortsætter med vedligeholdelsesbehandling med et lokalmiddel. I modsat fald risikerer man et hurtigt tilbagefald.

 

Erythromycin

Erythromycin bør kun gives til patienter, der ikke tåler tetracyclin, eller hvor der er kontraindikation som til børn under 14 år eller gravide. I lande, hvor man i større udstrækning har anvendt erythromycin som tabletter og lokalt til behandling af akne, har dette resulteret i resistente propionibakterier.

 

P-piller

Visse P-pille præparater har effekt på talgproduktionen, og disse p-piller kan derfor anvendes til behandling af akne. De er godkendt til behandling af svær akne hos kvinder.

 

Isotretinoin

Patienter med de sværeste former for akne, dvs. store, ømme knuder bør umiddelbart behandles med isotretinoin kapsler, da det er en klinisk erfaring, at dette middel har bedre effekt end andre midler og dermed hindrer, at der kommer komplikationer i form af ardannelser. Det samme gælder

patienter med svært betændte elementer, som ikke kan bringes i ro ved lokalbehandling i kombination med tabletbehandling med antibiotika, og hvor der er begyndende ardannelse.

Behandlingen med isotretinoin er forbeholdt speciallæger i hudsygdomme, og patienterne bør derfor henvises rettidigt. Isotretinoinbehandling kan give anledning til en lang række bivirkninger, hvoraf den alvorligste er misdannelser hos fostre. Isotretinoin må derfor ikke gives til gravide, og seksuelt aktive kvinder skal anvende p-piller og kondom, og der skal foretages graviditetstest månedlig under behandlingen. Disse begrænsninger gælder ikke mænd, hvis sædceller ikke påvirkes af behandlingen.

En enkelt behandlingscyklus på 4-6 måneder med isotretinoin vil få akne til at svinde permanent hos ca. 3/4 af de behandlede, mens ca. 1/4 vil have behov for fornyet behandling med isotretinoin. Formentlig kan man med fordel forebyggende behandle med lokalbehandling efter afsluttet isotretinoinbehandling og på den måde hindre tilbagefald.

 

Myter og fordomme og hvad du bør gøre og undgå

Akne smitter ikke! Alle unge og voksne bærer P. acnes i huden. Bakterien udløser kun akne hos personer med disposition for at få akne.

Akne kommer ikke af usund kost og usund levevis. Det er i hvert fald aldrig videnskabeligt bevist. Derfor skader det sikkert heller ikke at spise og leve sundt. Stress vides dog at forværre akne.

For meget sex – for lidt sex; heller ikke sexlivet har nogen indflydelse på akne.

Akne skyldes ikke dårlig hygiejne eller urenlighed. Lige meget hvor lidt eller meget du vasker dig på de områder, hvor du har akne, påvirker det ikke talgproduktionen i talgkirtlerne eller hvordan P. acnes lever i talgkirtlerne.

Det er derfor ikke sikkert at dyrt indkøbte specialprodukter fra dagligvarehandelen har nogen som helst effekt på akne. Det eneste der har videnskabeligt bevis for effekt er lægemidler. Din læge kan lytte til dig og hvordan akne påvirker din livskvalitet og rådgive dig med hensyn til den mest effektive behandling.

Alle reagerer forskelligt på lægemidler. Nogle kan se resultat allerede efter få uger, andre må have op til 3 måneders tålmodighed. Hvis ikke du med regelmæssig daglig brug af et lægemiddel mod akne har fået resultat efter 3 måneder, bør du i samarbejde med lægen forsøge et andet præparat.

Giv ikke op for tidligt! Husk at fortsætte behandlingen i hele behandlingsperioden – også selv om du skulle være så heldig at din akne aftager efter få ugers behandling. Akneangrebet kan komme hurtigt tilbage, hvis du stopper behandlingen for tidligt. Brug ikke mere end din læge har ordineret, det hjælper ikke at overbehandle.

 

Hvad du desuden selv kan gøre

 • Undgå stærke eller slibende hudplejeprodukter
 • Undgå at klemme akne-knopperne med negle eller instrumenter. Det er den bedste måde at forebygge ardannelser
 • Vask håret hyppigt med mild shampoo, hvis du har tendens til fedtet hår. Spar på hårgelé og andre hårprodukter
 • Afrens omhyggeligt makeup hver aften, inden du eventuelt påsmører et lægemiddel
  • Anvend oliefri makeup-produkter. Visse typer makeup giver mindre problemer med aknehud. Se efter om dette er angivet på pakningen
 • Undgå overdreven solbadning eller overdreven brug af solarier. Det kan forværre akne
 • Undgå stærk varmepåvirkning, som også kan forværre akne
 • Bær løstsiddende bomuldstøj, hvis du har akne på kroppen. Tætsiddende tøj af kunststoffer holder på sved og varme, som kan forværre akne
 • Medicin til behandling af akne

 


Vi anbefaler følgende produktuer mod bumser og uren hud:

Du kan se flere plejeprodukter mod bumser her.