Cushing Test (Sinus Petrosus Inferior Katerisation ved Cushing’s sygdom)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Hvad er formålet med Cushing Test?

ACTH er et hormon, der stimulerer dannelsen af hormonet kortisol i binyrerne. For høj koncentration af kortisol i blodet medfører Cushing’s sygdom.

Undersøgelsens formål er at afklare om dit ACTH hormonniveau er forhøjet, og hvis det er forhøjet, om forhøjelsen er målbar i de blodkar der bringer blod væk fra hypofysen, binyrerne eller evt. et andet af de indre organer. Formålet med undersøgelsen er at afgøre, fra hvilke organer overproduktionen af ACTH stammer, og derigennem kunne planlægge et relevant operationstilbud som led i behandlingen af Cushing’s sygdom.

 

Forberedelse til testen

Undersøgelsen foregår under indlæggelse.

Man skal være fastende fra kl. 22.00 dagen før undersøgelsen, men livsnødvendig medicin skal indtages.

Undersøgelsen foretages fra morgenstunden, ca. kl. 9.00.

 

Testens forløb

Undersøgelsen foretages på røntgenafdelingen, hvor der anlægges lokalbedøvelse i lysken på begge sider, hvorefter der indføres to katetre (et i hver side). I katetret i den ene side tages kontrolblodprøver, i det andet kateter indgives et hormon der stimulerer dannelsen af ACTH, og røntgenlægen indfører et kateter op til de organer, hvorfra der skal tages en blodprøve fra blodkar der leder blod væk fra binyrer, hypofyse etc.

Undersøgelsen varer ca. to timer.

Gør det ondt?

Lokalbedøvelsen vil kunne mærkes som et lille stik i huden (svarende til en blodprøve) og derefter kan du mærke at det spænder lidt i huden. Denne spænding i huden fortager sig i løbet af få minutter, når lokalbedøvelsen har fordelt sig i vævet.

 

Forholdsregler efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen trækkes katetrene ud og der sættes plaster på indstiksstederne i lyskerne.

Fysisk anstrengelse samme dag bør undgås.

 

Komplikationer

De fleste undersøgelser forløber uden komplikationer. Der kan dog forekomme lidt blødning omkring indstiksstedet i lyskerne, dette kan medføre misfarvning af huden, der går væk af sig selv.

Yderst sjældent kan forekomme læsion af blodkarrene eller blodpropdannelse i de undersøgte blodkar, som følge af kateterindføringen.

 

Relevante links