Annonce
Sponsoreret artikel

Derfor kan skæve tænder være et sundhedsmæssigt problem

At have skæve tænder kan være forbundet med store gener i hverdagen. Generne kan både være kosmetiske og sundhedsmæssige. Kosmetisk spiller skæve tænder en væsentlig rolle for ens udseende, men skæve tænder er en problematik, der kan gå langt ud over de kosmetiske udfordringer – skæve tænder kan nemlig også være et sundhedsmæssigt problem.

 

Sundhedsmæssige problemer ved skæve tænder 

Her kan du læse om nogle af de sundhedsmæssige problemer, som skæve tænder kan medføre:

  • Tyggeproblemer: Hvis tandstillingen ikke er korrekt, kan det skabe tyggeproblemer, og man kan opleve udfordringer, når man tygger maden. Hvis man ikke kan tygge ordentligt, kan det få betydning for fordøjelsen og påvirke optagelsen af næring i kroppen.
  • Gener fra kæber: Når man har skæve tænder, kan det give gener i kæben. Det kan nemlig belaste kæbeleddet og give problemer som slidgigt. Potentielt kan skæve tænder skabe en blokering i kæben, som gør, at man ikke kan åbne eller lukke munden helt. Skæve tænder kan også forårsage kæbeproblemer som TMJ. 
  • Risiko for huller i hænderne, tandkødsbetændelse og paradentose: Med skæve tænder, kan det være svært at komme til med tandbørsten og tandtråden. Det kan øge samlingen af plak, der forårsager huller i tænderne, ligesom det kan øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradentose.
  • Taleproblemer: Hvis ens tænder er meget skæve, kan det også i værste fald gå ud over ens evne til at udtale ord. Hvis man oplever taleproblemer, kan det give sociale og professionelle udfordringer samt udfordringer med selvværd og angst.

Nogle mener også, at tandstillingsfejl kan give problemer med søvnapnø. Nogle tandstillinger kan nemlig gå ind og påvirke vejrtrækningen gennem næsen. Det kan føre til søvnapnø, hvor luftvejene kortvarigt lukkes (10 sekunder eller længere), når man sover. 

 

Invisalign – Moderne, usynlig bøjle til behandling af skæve tænder

Det er vigtigt at få rettet sine tænder, hvis de er skæve og udgør en sundhedsrisiko. Der findes forskellige behandlingsmetoder til regulering af skæve tænder og tandstillingsfejl. De senere år er den moderne og usynlige tandbøjle Invisalign blevet en mere og mere populær metode. Tandbøjlen er beregnet til kosmetisk tandregulering, men tandlæger har gode erfaringer med, at den usynlige bøjle også kan rette op på nogle af de sundhedsmæssige gener, der er forbundet med skæve tænder. Invisalign kan blandt andet anvendes til behandling af skæve tænder, for mange tænder, pladsmangel, tandslid, strittende tænder, mellemrum mellem tænderne og flere forskellige former for bid.