Helvedesild (Herpes zoster)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. januar 2023

Citronmelisse creme kan bruges til at lindre symptomerne ved helvedesild. Du kan købe cremen her:

Du kan læse mere om behandling af helvedesild nederst på denne side.

 

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en, som regel godartet, men smertefuld, virussygdom der er karakteristisk ved sit smertende udslæt.

Hvis virus angriber centralnervesystemet er tilstanden alvorlig.

 

Hvad er årsagen til helvedesild?

Årsagen til helvedesild er en fornyet aktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter at man har været syg af skoldkopper. Helvedesild kan via sine hud-vesikler (blærerne på huden) smitte med virus og forårsage skoldkopper, men man får ikke helvedesild ved kontakt med personer der har hverken skoldkopper eller helvedesild.

 

Hvorfor får man helvedesild?

Hvis virus via en hud-defekt trænger ned i underhudens dybere lag, vil der kunne ske en virusopformering og virus kan bevæge sig langs nervebanerne hen til nervernes udgangspunkt. Her kan virus ligge i ”dvale” i lang tid før de igen aktiveres.

Årsagen til denne fornyede aktivering, og hvad der udløser den, kendes ikke. Når virus aktiveres vandre virus igen langs nervebanerne til huden hvor de så giver anledning til det smertende udslæt med blærer der indeholder skoldkoppevirus.

Helvedesild hos en mandlig patient

Helvedesild hos en mand

 

Hvem er i risikozonen?

Helvedesild kan ramme alle, men der er en øget hyppighed hos børn smittet med skoldkopper i første leveår, personer over ca. 60 år og personer med nedsat immunforsvar, f.eks. HIV-smittede.

Hvad er symptomerne på helvedesild?

Det første symptom er ofte en brændende smerter langs en nervebane inficeret med virus. Udstrækningen af smerten er karakteristisk ved kun at følge den ramte nerve, og derfor kun på den ene side af kroppen. Der udvikler sig et udslæt svarende til nerven med let feber. Få dage efter de første symptomer dannes små blære på huden, langs nerven,  der minder om skoldkoppeudslæt. Blærerne brister og der danner sig små sårskorper. Hele forløbet tager 2-3 uger, men enkelte vil have smerter fra infektionen i op til måneder efter sygdomsstart. Det er disse smerter der giver sygdommen navnet helvedes ild.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ud fra det karakteristiske sygdomsforløb, udslættet og evt. en blodprøve.

 

Komplikationer

  • Bakterieinfektion i hududslættet
  • Virusangreb i øjet kan medføre ardannelse i hornhinden
  • Virusangreb i ansigtsnerver kan medfører påvirkning eller forbigående tab af smagssans, mimik eller hørelse

 

Behandling af helvedesild

Lægen kan behandle smerterne med medicin, og hvis der fortsat er blæredannelse kan behandling med virusmedicin forkorte sygdomsforløbet og forhindre smittespredning. Denne behandling har ingen effekt på den smerte, helvedesilden giver anledning til.

Citronmelisse creme kan også bruges til at lindre symptomerne ved helvedesild. Du kan købe cremen her: