Hudkræft – Basalcellekræft

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Hvad er basalcellekræft i huden?

Basalcellekræft er en hudkræft der, som navnet antyder, udgår fra hudens dybeste cellelag – basalcellelaget.

Basalcellekræft er mindre farlig end modermærkekræft, men også langt hyppigere end modermærkekræft.

Basalcellekræft i huden ses oftest i ansigtet eller på halsen, især hos ældre mennesker.

Basalcellekræft er en for hudkræft (her ses et basocellulært carcinom)

Basalcellekræft i huden

Basalcellekræft kaldes også 'basalcellecancer'

Et mikrografi af et carcinom

 

Hvad er årsagen til basalcelle hudkræft?

Basalcelle hudkræft er nært forbundet til solens skadelige virkning, således regner man med at mere end 90% af af sygdomstilfældene er sammenhængende til solens bestråling.

 

Hvem får basalcelle hudkræft?

Antallet af basalcelle kræfttilfælde i Danmark er omkring 10.000, set i forhold til ca. 1.000 nye tilfælde af modermærkekræft om året. Basalcellehudkræft optræder hovedsageligt som følge af lang tids solstråleskader, og er derfor hyppigst hos ældre, men kan ses allerede fra 20 års alderen. Personer der arbejder i direkte sollys (ex. gartnere, asfaltarbejdere), og som ikke ikke beskytter sig mod solens stråler rammes hyppigere af sygdommen end andre.

Hvad er symptomerne på basalcelle kræft?

Sår som ikke læges, eller sår der synes at blive større bør undersøges.

Er du i tvivl skal du altid opsøge din egen læge for en vurdering.

 

Hvordan stilles diagnosen basalcelle kræft?

Diagnosen kan ofte stilles af lægen på basalcelle kræftens karakteristiske udseende. Diagnosen bekræftes eller afkræftes ved en histologisk undersøgelse (mikroskopiundersøgelse). For at foretage en histologisk undersøgelse skal hele modermærket fjernes ved operation, for så at blive undersøgt ved en mikroskopisk undersøgelse af de celler hudforandringen består af.

 

Hvordan forebygges basalcelle hudkræft?

Specielt børn skal beskyttes mod solens skadelige stråler. Lad børn lege i skyggen, eller dæk barnets hoved med en hat med bred skygge og dæk huden med tøj. Børn og voksne bør undgå overdreven solbadning og undgå ophold i solen midt på dagen hvor solens stråler er værst. Hvis man arbejde i direkte sollys, som gartnere m.fl. gør, bør man beskytte sig mod solen med  hat, langærmet bluse og lange bukser.

Husk – solcreme beskytter huden mod solforbrænding, men beskytter ikke mod solens skadelige UV-stråler.

 

Hvordan behandles basalcelle hudkræft?

Behandling af basalcelle hudkræft kan være kirurgisk hvor lægen skraber hudkræften af og efterfølgende efterbehandler hudens nederste cellelag. Behandling kan også foretages med radioaktiv bestråling. Behandlingen er oftest succesfuld og sygdommen er således relativ ufarlig, men ved manglende behandling kan sygdommen, som andre kræftformer, sprede sig og dermed blive vanskeligere at behandle.