Sådan bliver du bedre til at sluge piller

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

At sluge piller er ikke kun et problem for børn; mange voksne døjer også med pilleslugning.

Årsagen til problemet i langt de fleste tilfælde en psykisk barriere, der stammer fra kroppens instinkt, som altid får os til at tygge føde, inden det sluges.

Der findes ingen standardbehandling af problemet, men ved at afprøve rådene i denne artikel, vil du med stor sandsynlighed kunne finde en løsning, der passer dig.

 

6 tips til at sluge piller

I det følgende finder du 5 tips, der gerne skulle gøre det lettere at sluge piller. De to første er produkter, der er specielt udviklede til formålet, mens de fire sidste er teknikker til pilleslugning.

1. Medcoat®

Medcoat er et produkt, der er specielt udviklet til at gøre piller og tabletter nemmere at sluge. Medcoat giver piller og tabletter et overtræk (coating), der gør dem glattere og giver dem en smag af citrus, som maskerer eventuel ubehagelig smag. Dette gør dem lettere at sluge. 

Du kan købe Medcoat her:

En pakke Medcoat indeholder 20 såkaldte applikatorer, der coater op til 40 piller. Antallet af piller, der kan coates afhænger af størrelsen på pillerne; hvis pillerne er små nok, kan hver applikator benyttes 2 gange. Omvendt kan de ved større piller kun anvendes 1 gang.

Medcoat er særligt velegnet til børn, der skal have medicin (også ved penicillin), men også til voksne, der har vanskeligt ved at sluge piller.

Medcoat kan anvendes til alle lægemidler i pille- eller tabletform. Det er udelukkende størrelsen af den pågældende pille eller tablet, der i praksis begrænser anvendelsen af Medcoat.

Du bruger Medcoat på følgende måde: 1) tag en applikator og fjern folien, 2) tryk tabletten igennem applikatoren og ud gennem den elastiske membran. Slug pillen/tabletten med vand.

Læs evt. mere om Medcoat her.

2. Synkegel

Gloup Synkegel er et 100% naturligt produkt, der gør det lettere at sluge piller og tabletter. Det er gelens konsistens og smag (frugtsmag), der gør det lettere at sluge pillerne. Gelen kan anvendes af voksne og børn fra 2 år.

Du kan købe synkegel her:

Sådan bruger du Gloup Synkegel: 1) Anbring pillen eller tabletten der skal sluges i en spiseske. 2) dæk pillen/tabletten med ca. 5 ml synkegel (tilsvarer ca. en halv spiseskefuld). 3) Synk det hele i én mundfuld.

Skal du tage flere piller eller tabletter, kan du enten 1) sluge dem på én gang, hvor de alle er tildækket med 5 ml synkegel, eller 2) sluge dem én ad gangen, hver gang med 5 ml synkegel.

Gloup Synkegel fås i tuber med 75 ml eller 150 ml. Gelen har frugtsmag.

3. Plastikflaske-metoden

“Plastikflaske-metoden” stammer fra et tysk studie, hvor den gjorde det lettere for 60% (169 ud af 283) af deltagerne at sluge piller. Metoden er følgende:

  • Fyld plastikflasken med vand
  • Læg pillen på tungen og slut dine læber tæt omkring flaskens åbning
  • Tag en slurk, alt imens du holder kontakten mellem flasken og dine læber; brug en sugebevægelse til at sluge vandet og pillen. Lad ikke luft slippe ind i flasken

Plastikflaske-metoden gør det lettere at sluge piller hos 60%

annfammed.org

4. Læn-dig-fremad-metoden

“Læn-dig-fremad-metoden” stammer fra samme studie, hvor den gjorde det lettere for 89% (31 ud af 35) af deltagerne at sluge piller.

  • Læg én pille på tungen
  • Tag et sip vand, men slug ikke
  • Hæld kæben fremad mod brystet (nedad)
  • Slug pillen sammen med vandet, mens hovedet er bøjet forover

Læn-dig-fremad-metoden hjælper 89% til at sluge piller

annfammed.org

5. Indtag pillen sammen med føde

At indtage pillen sammen med føde virker for nogle, fordi det fjerner den psykiske barriere mellem piller og føde. Gode eksempler på fødevarer, der kan anvendes til at sluge piller kan være:

  • Kakaomælk
  • Honning
  • Yoghurt
  • Frugtmos
  • Mandariner
  • Brød

Kakaomælk virker for mange, fordi kakaomælken har en lidt tykkere konsistens end mange andre drikkevarer og derved “skjuler” pillen mere effektivt.

OBS: Vær opmærksom på at piller som udgangspunkt ikke må tygges! Derfor skal føden blot fungere som en indkapsling, som gør pillen lettere at sluge.

6. Sugerørs-metoden

“Sugerørs-metoden” er enkel, men meget effektiv for nogle. Metoden er følgende:

  • Læg pillen på den bageste del af tungen
  • Drik noget væske via et sugerør og slug væsken samt pillen
  • Bliv ved med at drikke væske via sugerøret efter pillen er slugt (for at hjælpe den hele vejen ned)

Teorien bag denne metode er, at den 1) fjerner fokusen fra pillen og flytter den over på sugerøret og 2) at sugekraften der bruges til at suge væsken gennem sugerøret, gør pillen lettere sluges.

 

Hvorfor er det svært at sluge piller?

Det er et menneskeligt instinkt at tygge al føde, inden det sluges. Derfor er det heller ikke underligt, at nogle har svært ved at sluge piller.

For de fleste er det dog kun et spørgsmål om tilvænning; når man har slugt et vist antal piller, bliver det en rutine. For andre er problemet dog vedvarende og i disse tilfælde bør man forsøge sig med de tips, vi nævner ovenfor.

Herudover kan let traumatiserende episoder være årsagen; nogle har f.eks. oplevet, at en pille er gledet for langt ned ad tungen, uden at blive slugt. Andre har oplevet, at en pille har siddet fast i halsen. Disse oplevelser kan gøre det vanskeligt at sluge piller fremover, fordi den traumatiserende episode påny udspiller sig, hver gang man skal sluge en pille.

Hvis en traumatiserende episode er årsagen til vanskelighederne ved pilleslugning, handler behandlingen om at overvinde den frygt, man har for at sluge piller. Dette gøres bedst ved at forsøge at slappe i musklerne i halsen, når man skal sluge pillen.

 

Føde vs. piller

Mennesket ved ubevidst, hvornår føde er fugtigt og gennemtygget nok til, at det kan sluges. Føde sluges med andre ord instinktivt. At sluge et stort stykke mad, er (for de fleste) ikke et problem – eller dvs. det udløser i hvert fald ikke en frygtreaktion. Nogle fødevarer, som f.eks.  yoghurt eller frugtmos, kræver ingen former for tygning overhovedet.

Mange piller og tabletter har en “kalk-agtig” konsistens, hvilket gør dem vanskelige at sluge, fordi konsistensen skaber en afbrydelse mellem kroppen og sindet, idet hjernen indser, at pillen ikke er føde, men alligevel skal behandle den som sådan. Dette understreges også af, at de fleste har nemmere ved at sluge gelkapsler end “kalk-piller”.

 

Årsager

Årsagen er i de fleste tilfælde tanken om at skulle sluge en genstand, som man endnu ikke har tygget. Dette stammer fra kroppens instinkt, der får os til at tygge føde, inden det sluges.

Herudover kan uheldige oplevelser med pilleslugning – især i barndommen – påvirke vores psyke, så vi fremover har vanskeligt ved at sluge piller. Dette kan også ske, hvis man oplever at en pille sidder fast i halsen.

I nogle tilfælde kan problemet også skyldes synkebesvær (dysfagi), men dette forårsages som regel af andre helbredsproblemer såsom et tidligere slagtilfælde, operation eller gastroøsofageal refluks.

 

Hyppigt stillede spørgsmål

I det følgende gennemgår vi en række spørgsmål, som hyppigt stilles i forbindelse med at sluge piller.

 

Hvorfor vil børn ikke sluge piller?

Børn er på mange måder mere følsomme og ærlige over for sig selv end voksne. Dette gælder også i forhold til at sluge piller. Udfordringerne for børn er ofte, at de har svært ved at forstå, hvor de skal sluge pillen eller de kan være bange for at blive kvalt i den (det er bl.a. derfor man har udviklet tyggetabletter til børn).

Én metode man kan prøve, er at give barnet en mundfuld vand og bede det om holde vandet i munden, mens det kigger op mod loftet. Put pillen i munden og lad den falde ned i den bageste del af halsen. Efter et øjebliks tid beder du barnet sluge vandet, hvor pillen normalt vil følge med.

Alternativt kan sugerørs-metoden (beskrevet ovenfor i punkt nummer 6) anvendes.

 

Må man sluge piller uden vand?

 

Nogle mennesker har meget let ved at sluge piller og kan sagtens gøre det uden vand. Den generelle anbefaling er dog, at man altid sluger piller med vand, medmindre andet er angivet i indlægssedlen. Hvis man har vanskeligt ved at sluge piller, bør man ligeledes altid bruge vand.

 

Må man sluge piller med andre væsker (f.eks. mælk eller cola)?

 

Medmindre andet er angivet i indlægssedlen, må man gerne sluge piller med andre væsker end vand (f.eks. mælk eller cola). Der findes dog undtagelser; væsker der kan påvirke medicinens virkning bør ikke anvendes til at sluge piller med. Dette gælder f.eks. alkohol og grapefrugtjuice. Hvis du er i tvivl, bør du altid holde dig til vand og evt. spørge din læge eller på apoteket.

 

Hvorfor kan jeg ikke sluge store piller?

Nogle mennesker har vanskeligt ved at sluge piller i alle størrelser, mens andre kun har svært ved at sluge store piller. Årsagen er i de fleste tilfælde den samme; vores instinkt, der adskiller genstande fra føde, men som også får os til at tygge føde, inden det sluges.

 

Hvad gør man, hvis man en pille sidder fast i halsen?

Når en pille sidder fast i halsen, kan det føles meget ubehageligt, men det er sjældent decideret farligt. Når pillen sætter sig fast, skyldes det typisk, at man har ikke indtaget den med tilstrækkelige mængder væske. Nogle piller og tabletter opløser sig selv hurtigt, mens det kan tage længere tid med andre. For at fremskynde processen kan man prøve at indtage mere væske.

Hvis en pille sætter sig fast i halsen og medfører vejtrækningproblemer, bør man forsøge med sig med Heimlich-manøvren og hvis den ikke virker, bør man straks opsøge lægehjælp.

 

Anbefalede produkter

Udover teknikkerne til pilleslugning der findes i denne artikel, anbefaler vi produkterne Medcoat og synkegel: