Kyssesyge (Mononukleose)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 09. december 2022

Hvad er mononukleose?

Mononukleose – eller kyssesyge – er en virussygdom, der rammer specielt 15 til 25-årige og medfører halsbetændelse og hævelse af lymfeknuder.

Sygdommen er i langt de fleste tilfælde ufarlig og uden senere komplikationer. Sygdommen er hyppigt forekommende; Man skønner at ca. 95 % af voksenbefolkningen har haft sygdommen.

 

Hvad er årsagen til mononukleose?

Årsagen til mononukleose er en virus der kaldes Epstein-Barr virus. Virus tilhører “herpesvirusfamilien” men har intet at gøre med forkølelsessår eller genital herpes. Som det gælder for andre herpesvirusinfektioner så forbliver virus i kroppen resten af livet, selvom man sandsynligvis kun vil få mononukleose én gang i livet. Virus kan formentlig med mellemrum findes i spyttet og sprede smitte denne vej.

 

Hvad er symptomerne på mononukleose?

Hyppigt føles de første symptomer på mononukleose som almindelig influenza. Derefter kommer sygdommens karakteristiske symptomer med halsbetændelse, hvor mandlerne er hævede og med tykke hvide belægninger.

Der kan desuden komme feber, udtalt træthed, appetitløshed, hovedpine, muskelsmerter, svedtendens, hævelse af lymfeknuder på halsen, i armhulerne og i lysken. Hvis der er mavesmerter kan dette være tegn på miltforstørrelse. Desuden kan leveren også findes forstørret.

Forsøger man behandling med ampicillin (antibiotikum der ofte anvendes ved bakterieforårsaget halsbetændelse), kan man udvikle udslæt. Sidstnævnte anses for et sikkert bevis på at infektionen skyldes mononukleose. Småbørn har sjældent symptomer i forbindelse med en mononukleoseinfektion. Det kan derfor være vanskeligt med sikkerhed at afgøre om et barn tidligere har haft mononukleose.

Hvordan smitter mononukleose?

Mononukleose får man ved smitte med Epstein-Barr virus. Smitte overføres via inficeret spyt. Det kan ske enten ved kys (deraf navnet kyssesyge) eller ved luftbåren smitte. Et almindeligt kindkys kan ikke overføre smitte, men ved et intimt kys hvorunder der overføres spyt er der en reel risiko for at blive smittet. Fra man er smittet og til sygdommen bryder ud går der oftest 30-50 dage før de første symptomer viser sig.

 

Hvordan stilles diagnosen mononukleose?

Diagnosen mononukleose stilles ud fra de ovennævnte symptomer og sygdommens udvikling. Desuden kan lægen supplere med en podning fra halsen eller en blodprøve for påvisning af akut Epstein-Barr virus infektion (Monospot test) eller påvisning af antistoffer tydende på en tidligere infektion.

 

Hvordan behandles en mononukleose?

Der findes ingen behandling rettet direkte mod Epstein-Barr virus. Behandlingen er derfor rettet mod sygdommens symptomer.

 

Komplikationer til mononukleose

Ved hårdt fysisk arbejde, eller sport med kropskontakt kan der ske skader på en forstørret milt, det er imidlertid yderst sjældent. På grund af den tilstedeværende risiko anbefaler man dog at undlade disse aktiviteter til ca. 4 uger efter sygdomsophør. Den træthed der følger med mononukleose, svinder ofte først efter måneder, – men den forsvinder.

Komplikationer til mononukleose: Lungebetændelse, aflukning af luftveje, miltbristning, blodmangelog meningitis.

 

Kysseyge og alkohol

Før i tiden var frarådede man på det kraftigste alle patienter med kysseyge at indtage alkohol, fordi leveren under kyssesygen er påvirket af sygdommen. Tanken bag rådet var med andre ord, at leveren ikke burde belastes yderligere i sygdomsperioden og et stykke efter.

I dag er lægerne langt mindre strikse omkring alkolholindtag under kyssesyge. Nogle fraråder det fortsat, mens andre lader patienten bestemme selv, fordi de ikke mener, at alkoholen øger risikoen for komplikationer.