Luft i maven

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 30. september 2021

Luft i maven er både normalt og helt ufarligt. Et raskt voksent menneske producerer 1 – 2 liter tarmluft i døgnet.

Der findes dog en lang række faktorer, der kan påvirke mængden af luft i mavetarmsystemet.

I denne artikel gennemgår vi de forskellige årsager til, at man har overskydende luft i maven, men også de forskellige metoder man kan anvende til at fjerne luften

 

6 gode råd mod luft i maven

1. Find årsagen

Det absolut bedste råd mod luft i maven er, at finde den underliggende årsag og korrigere den. Vær opmærksom på at der kan være flere årsager, som i kombination kan øge mængden af tarmluft.

Almindelige årsager til luft i maven kan være:

 • Rygning
 • Tyggegummi
 • Fed kost
 • Frugt og grønt
 • Kornprodukter
 • Bælgfrugter
 • Kulsyreholdige drikkevarer (sodavand, øl osv.)
 • Slik (især bolsjer o.lign., som man sutter på)
 • At maden indtages for hurtigt og/eller ikke tygges ordentligt
 • At man undlader at bøvse, når man føler trangen til det
 • At man taler, mens man spiser
 • Stress og angst

Man bør desuden huske, at give sig god tid, når man er på toilettet. Herudover skal man være opmærksom på, at motion stimulerer tarmbevægelserne og øger passagehastigheden, hvilket er med til at mindske mængden af luft i tarmene.

2. Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er levende bakterier, der er gavnlige for tarmsystemet. I et tilskud skal der helst indgå flere forskellige stammer af mælkesyreproducerende bakterier. Vi anbefaler bl.a. de tilskud, der ses nedenfor:

Du kan læse mere om mælkesyrebakterier – og se flere tilskud – her.

3. Pebermynte

Pebermynte har været anvendt siden mod luft i maven siden oldtiden og er fortsat en god naturlig måde at mindske mængden af tarmluft på. Pebermynte findes i flere forskellige former, hvoraf vi især anbefaler pebermyntekapsler, pebermynteolie og pebermyntete:

4. Ingefær

Ingefær har længe været anvendt mod fordøjelsesproblemer og luft i maven. Dette har især været i den kinesiske lægekunst, men i de senere år er ingefær også blevet et populært naturmiddel i Vesten. Nedenfor ses de kosttilskud, som vi anbefaler:

5. Silicea

Silicea er en produktserie, hvor fællesnævneren for alle produkterne er, at de indeholder ren mineralsk kisel og klassificeres som medicinsk udstyr (dvs. de betragtes hverken som håndkøbsmedicin eller kosttilskud). Kisel binder luft i tarmene og kan derved mindske mængden af luft i mavetarmsystemet. Du kan købe udvalgte produkter i Silicea-serien her:

Du kan se flere produkter i Silicea-serien her.

6. Paraghurt

Paraghurt er et håndkøbslægemiddel, der indeholder mælkesyrebakterier og er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til at forebygge og behandle diarré i tilfælde, hvor tarmenes naturlige bakterieindhold er ændret. Det kan f.eks. være efter antibiotikabehandling eller ved udlandsrejser. Paraghurt indeholder mælkesyreproducerende bakterier kaldet Streptococcus faecium. Denne bakteriekultur kan medvirke til at genoprette den normale mikrobielle tarmflora, hvis tarmene ikke fungerer korrekt og kan derfor være hjælpsomt, hvis man har for meget luft i maven. Du kan købe Paraghurt her:

7. Håndkøbsmedicin

Udover Paraghurt findes der også andre håndkøbslægemidler, der i nogle tilfælde kan fjerne luft i maven. Imogas indeholder et virksomt stof kaldet simeticon, som effektivt modvirker luft i maven og tarmene. Herudover findes der håndkøbslægemidlet Imodium Plus, som kun bør anvendes, hvis der også er diarré. Du kan købe Imogas her og Imodium Plus her:

Hvorfor har man luft i maven?

Det er både naturligt og normalt at have luft i maven. Selvom man lejlighedsvist føler, at man har for meget luft i maven, betyder det ikke nødvendigvis, at der er noget galt. Man vil heller ikke altid kunne finde en specifik årsag. I de fleste tilfælde vil det være nok at ændre sin livsstil, som det er beskrevet i punkt 1 på listen ovenfor.

Luften i maven – eller rettere i mavetarmsystemet – stammer fra kroppen selv, der under normale omstændigheder producerer 1 – 2 liter tarmluft i døgnet. Mængden af luft kan i høj grad påvirkes af eksterne faktorer såsom drikke- og fødevarer samt rygning, men også af indre faktorer såsom vaner i forhold til at udskille luft (bøvsen, prutten og toiletvaner), psykiske påvirkninger (stress eller angst), måden man spiser på mv.

Herudover kan motion også spille en stor rolle på mængden af tarmluft, idet fysisk aktivitet stimulerer tarmbevægelserne og øger passagen af luft i tarmene, hvilket derved kan være med til at mindske mængden af tarmluft. Hos nogle hjælper det også at gå en tur eller på anden vis være fysisk aktiv efter større måltider (eller endda efter hvert måltid).

Endeligt kan slugning af luft ved synkning (luftslugning) også være en bidragende eller den underliggende årsag. Luftslugning kaldes aerofagi på fagsprog, og ses især hos spædbørn, der ammes eller får sutteflaske, hvilket får barnet til at bøvse eller gylpe. Hos voksne er luftslugning en nervøs vane, der har psykiske årsager.

 

Ophobet tarmluft

Ophobet luft i tarmene skyldes typisk dårligt fordøjede fødevarer, hvor det især er plantefibre og kulhydrater, der er årsag til luft. Herudover kan ophobet tarmluft også skyldes, at fordøjelsessystemet ikke nedbryder bestemte bestanddele i fødevarerne fuldstændigt (det kan f.eks. være gluten eller sukker i mælkeprodukter eller frugt).

Andre årsager til ophobet luft i tarmene kan være:

 • Aflejrede fødevarer i tyktarmen
 • Ændret bakterieflora i tyndtarmen
 • Dårlig optagelse af kulhydrater, som kan forstyrre balancen af gavnlige bakterier i fordøjelsessystemet
 • Forstoppelse (jo længere fødevarer befinder sig i tyktarmen, jo længere tid har det til at gære og dermed producere luft)
 • Bestemte sygdomme (tarmsygdomme, fruktose- eller laktoseintolerans, cøliaki m.fl.)

Tal med din læge hvis du har mistanke om, at en sygdom er årsagen til, at du har for meget luft i maven og tarmene.

 

Hvornår skal man søge læge?

Du bør kontakte din læge, hvis:

 • du har vedvarende problemer med luft i maven
 • du pludselig føler dig oppustet, uden at luften afgår
 • du ikke har afføring (er forstoppet)
 • blod eller slim optræder sammen med luften eller afføringen
 • du oplever andre udsædvanlige ændringer i afføringen eller afføringsmønstret

Du bør også kontakte lægen, hvis luften i maven ledsages af:

 • kraftige mavesmerter eller vedvarende smerter
 • brystsmerter
 • vægttab
 • Diarré

Selvom tarmrelaterede symptomer kan være pinlige, bør man altid kontakte lægen, hvis det er nødvendigt.

 

Kilder og yderligere information