Lus

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Lus er blodsugende parasitter, der lever på mennesker og dyr. Der findes tre lusearter, der sætter sig på mennesket: Hovedlus, fladlus og kropslus. I Danmark plages vi stort set kun hovedlus og fladlus, men i andre lande er kropslus også et problem.

I denne artikel kan du læse om, hvad lus er samt om hvordan de behandles, forbygges osv. Herudover kan du også se, hvilke lusemidler vi anbefaler.

 

Anbefalede lusemidler og lusekamme

Vi anbefaler følgende lusemidler og lusekamme, fordi de hører til blandt de mest effektive på det danske marked:

Du kan se flere anbefalede lusemidler her.

 

Hvad er lus?

Lus er små snyltere eller blodsugende parasitter. Der findes i Danmark hovedlus og fladlus, og kun meget sjældent ses kropslus. Alle tre lusearter kan overleve på mennesket.

  • Hovedlus rammer oftest børn i børneinstitutioner og skoler, lusene lever i hovedbunden og klæber sine æg fast til hovedhåret.
  • Fladlus rammer oftest yngre voksne personer, fladlusene lever i kønsbehåringen, men kan også findes i armhuler, fuldskæg eller i tæt kropsbehåring.
  • De i Danmark sjældne kropslus omtales ikke yderligere.

 

Hvordan smitter lus?

Hovedlus smitter ved tæt kontakt, dvs. ved børns leg i børneinstitutioner eller skoler. Smitte kan også forekomme ved f.eks. børn deler/bytter hue, halstørklæde, jakke,  hovedpude, kam, børste og andet der kan give en direkte kontakt.

Fladlus smitter ved seksuel kontakt.

Hovedlus og fladlus har tilpasset sig mennesket og mennesket kan derfor heller ikke smitte dyr (hunde, katte etc.).

 

Hvad er symptomerne på lus?

Kløe – hovedlus giver kløe i hovedbunden, fladlus giver kløe i kønsbehåringen. Findes lusene andre steder vil det også give sig udtryk i kløe.

Hvordan forebygger man lus?

Den bedste forebyggelse mod hovedlus er jævnlig kontrol af specielt børns hår. Brug en tættekam hvis der er risiko for smitte, kontroller at der ikke sidder æg, eller levende lus i dit barns hår. Hvis der anvendes hårbalsam gør det kæmningen lettere. Piger er mere udsat for lus end drenge, hvis dit barn ofte rammes af hovedlus. Har dit barn langt hår må en korthårsfrisure overvejes, evt. for en periode.

Gode råd:

  • Hold kamme og børster rene, læg dem i sæbevand – god idé med personlig kam/børste
  • Hvis lus konstateres i familien, kontroller da hele familien, også i ugerne efter
  • Informer i børneinstitution og/eller skole om lusefund, så de andre forældre kan kontrollere deres børn
  • Foreslå i skole eller daginstitution at alle børn med relation til dit barn kontrolleres på én og samme dag, så luseplagen ikke bare roterer rundt i institutionens stue/skoleklassen
  • Lus finder du oftest i barnets hovedbund – æggene sidder klistret fast på håret

 

Hvordan stilles diagnosen lus?

Symptomerne med kløe, sammen med fundet af lus ved kontrolredning med tættekam giver diagnosen.

 

Hvordan behandler man mod lus?

Det er kun dét barn eller dén voksne hvor lus er konstateret der skal behandles medicinsk – kæmning kan udføres på alle.

Hovedlus behandles med medicinsk shampoo eller creme. Der findes flere præparater, se nedenfor. Når behandlingen er udført bør den gentages én uge efter, for at sikre at man ikke får luseplagen tilbage fra smittede personer der endnu ikke er blevet behandlet, eller hvis den første behandling ikke var effektivt udført.

Hovedlus kan udvikle modstandsdygtighed overfor de midler der er til rådighed medicinsk, en sådan modstandsdygtighed er dog ikke med sikkerhed konstateret i Danmark. Imidlertid har mange allerede haft oplevelsen af at det ikke hjælper længere med den sædvanlige behandling, og derfor er tættekammen meget vigtig i behandlingen af hovedlus.

  • Følg anvisningen fra medicinproducenten nøje
  • Kæm barnets hår 2 gange om ugen.
  • Efter hårvask, anvend hårbalsam og kæm det våde hår grundigt
  • Gravide og ammende bør ikke anvende medicinske lusemidler uden aftale med egen læge – anvend om muligt kun tættekam

Fladlus behandles med de samme medicinske shampoo’er eller cremer. Husk ved konstateret fladlus at også seksualpartneren skal behandles.

 

Anbefalede produkter

Du kan se flere anbefalede lusemidler her.

 

Du kan læse mere om lus her.