Øjenbetændelse

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Øjenbetændelse er en betændelse eller irritation af øjelågets inderste slimhinde og øjets hvide område.

Øjenbetændelse er ganske hyppig hos børn. Betændelsen giver ofte tåreflod eller smerter og ses ofte ved en forkølelse.

Øjenbetændelse er meget smitsom hvis forårsaget af virus- eller bakterieinfektion.


 

Symptomer

Det typiske symptom på øjenbetændelse er betændelsesmateriale i begge øjenkroge. Derimod er der ikke rødme af det hvide i øjnene. En sådan øjenbetændelse skal ikke behandles med øjendråber. Er den ramte et barn kan barnet gå i daginstitution.

En anden slags øjenbetændelse, der skyldes en bakterie, viser sig typisk ved, at det hvide i det ene øje bliver rødt, er klistret og der er gult tykt betændelsesmateriale i øjenkrogen (se billede). Et barn eller en voksen med udtalt øjenbetændelse, det vil sige med meget betændelsesmateriale i øjenkrogene er tydeligt lyssky og der kan være smerter. En sådan øjenbetændelse skal behandles med øjendråber (se nedenfor). Børn med bakteriel øjenbetændelse kan først sendes i daginstitution efter at behandling med øjendråber er startet.

Øjenbetændelse med rødme i øjet

Billede af øjenbetændelse; bemærk den øgede rødme af øjeæblets hvide område

Årsager til øjenbetændelse

Den hyppigste årsag til øjenbetændelse, dvs. betændelse i det hvide i øjet, er et virus f.eks. i forlængelse af en forkølelse, eller en bakterieinfektion.

 

Smitte

Øjenbetændelse smitter uhyre nemt, og skyldes ofte spredning fra urene hænder (Børn: Barnet gnider sig i øjet, og smitter således også sig selv fra det ene øje til det andet).

 

Behandling

Vigtigt er det at holde god hygiejne, dvs. vask hænder. Vil man rense betændelsesmateriale væk fra øjenkrogen, skal man bruge et rent kompres/vat til hvert øje.

Ved mistanke om øjenbetændelse skal man ses af egen læge, og lægen kan ved bakteriel øjenbetændelse behandle med øjendråber.