Salicylvaseline (Salicyl-vaselin salve “medic”)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Salicylvaseline anvendes mod hård hud som f.eks. ligtorne, men også mod skæl og skæleksem. Midlet indeholder virksomme stof salicylsyre. I denne artikel kan du se, hvor du kan købe salicylvaseline, men også læse om midlets anvendelse, virkning osv.

 

Hvor kan man købe salicylvaseline?

På det danske marked fandtes tidligere midlet Salicyl-vaselin salve medic, som desværre udgik i 2020. I dag kan midler med salicylvaseline købes på internettet via Amazon:

Skæl og skæleksem

Vorter og ligtorne

 

Anvendelse

Salicylvaseline kan eksempelvis anvendes mod ligtorne og hård hud, men også i hårbunden mod skæl og skæleksem.

 

Virkning

Salicylvaseline indeholder det virksomme stof salicylsyre, som har en keratolytisk virkning – dvs. det løsner og fjerner det yderste hudlag samtidig med at det blødgør huden.

 

Sådan bruger du salicylvaseline

OBS: Nedenstående er en generel vejledning – husk altid at læse og følge vejledningen i indlægssedlen eller på produktemballagen nøje. Er du i tvivl om, hvordan et produkt skal anvendes, bør du konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.

Hård hud og ligtorne

  • Salicylvaseline smøres på den hårde hud/ligtornen 1 – 2 gange dagligt.
  • Det behandlede hudområde kan evt. dækkes med et plaster, når salven er påført.
  • Salven kan med fordel påsmøres om morgenen, så den har mulighed for at virke i flere timer, inden den afvaskes om aftenen. Dette gøres ved et fodbad eller i forbindelse med et almindeligt brusebad, hvor huden slibes af med en pimpsten eller fodfil.

Skæl og skæleksem

Behandling af skæl eller skæleksem i hårbunden foregår over 6 dage og gentages i 3 – 4 uger. I de første 5 dage smøres salven i hårbunden og først på 6. dagen vasker man håret. Behandlingen foregår som følger:

Smør hårbunden 1 gang dagligt i 5 dage ved at lave en skilning i håret og smøre salven ind i hårbunden (kun i den blottede del af hårbunden – ikke ud i håret). Lav skilninger med ca. 1 cms mellemrum og fortsæt med at smøre til hele hårbunden er dækket.

På den 6. dag smøres det tørre hår med madolie, som skal sidde i ca. 10 – 15 minutter. Herefter vaskes håret med almindelig shampoo eller tjæreshampoo, som efterfølgende skylles ud med vand. Vasken med shampoo og udskylning gentages 1 – 2 gange efter behov.