Skarlagensfeber

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Skarlagensfeber er en børnesygdom, men man kan få sygdommen i alle aldre. Forekomsten er hyppigst blandt børn i 2 – 8 års alderen.

Sygdommen er karakteriseret ved halsbetændelse, “hindbærtunge” og hududslæt.

 

Symptomer

Halsbetændelsen giver ondt i halsen, synkebesvær og feber.

Hududslættet starter i ansigtet og breder sig derfra ud til arme, krop og ben. Udslettet bleger dog af efter 3-5 dage, og begynder derefter at skalle af. Tungen bliver under skarlagensfeber meget rød “hindbærtunge”.

 

Skarlagensfeber hos et barn

Skarlagensfeber – typisk udslæt på ryggen hos 16 måneder gammelt barn

 

Årsagen til skarlagensfeber

Er en bakterie kaldet streptokok. Streptokokker er en større gruppe bakterier som kan findes hos både mennesker og dyr. Der er flere forskellige typer som kan forårsage sygdom hos mennesker. Den vigtigste og mest alvorlige sygdomme forårsaget af såkaldte hæmolytiske streptokokker. Betegnelsen skyldes udseendet af  bakterierne når de dyrkes under specielle forhold i laboratoriet.

Smitte

Skarlagensfeber smitter ved dråbeinfektion (host og nys), og sygdommen udvikler sig 2-4 dage efter at man er blevet smittet (inkubationstiden).

 

Smitte under graviditeten

Under graviditeten er symptomerne på skarlagensfeber og sygdommens påvirkning af kroppen naturligvis ikke behagelige for moderen, men der ikke observeret skader på fosteret eller andre komplikationer.

 

Skarlagensfeber hos spædbørn/babyer

Hos spædbørn/babyer kan skarlagensfeber føre til vejrtrækningsproblemer, fordi helt små børns luftrør er meget trange og kun skal hæve en smule for at vanskeliggøre vejrtrækningen.

Spædbørn/babyer med vejrtrækningsproblemer bør altid tilses af en læge.

 

Komplikationer

Sygdommen varer ca. 1 uge, og giver sjældent komplikationer.

 

Behandling

Behandlingen er penicillin. Hvis man ikke tåler penicillin (penicillin-allergi) anvendes erythromycin. Ved høj feber bør barnet være i et køligt rum. Dynen byttes ud med lagen. Husk rigeligt at drikke og gerne varmt, for lindring af smerterne i halsen