Smerteplaster (smertestillende plaster)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 24. januar 2020

Et smerteplaster – eller smertestillende plaster – bruges til at lindre smerter. Der findes to typer på det danske marked:

  • Smerteplastre med medicin som bruges ved smerter fra skader (f.eks. forstuvninger, forstrækninger, blå mærker o.lign.)
  • Smerteplastre uden medicin som bruges ved muskelrelaterede smerter (f.eks. infiltrationer, muskelspændinger, myoser o.lign.).

I denne artikel har vi samlet en oversigt over forskellige typer smertestillende plaster på det danske marked, hvilket gør det lettere at vælge det rette.


 

Smertestillende plastre med medicin

Voltarol®

Voltarol® er et medicinsk plaster, der indeholder det virksomme stof diclofenac, som er et smertestillende middel (NSAID). Det anvendes til kortvarig (maksimalt 7 dage) lokalbehandling af smerte ved forstuvninger, forstrækninger, blå mærker (på arme eller ben) o.lign. efter eksempelvis sportsskader.

Du kan købe Voltarol® her

Udover Voltarol® (som fås i håndkøb) findes der også en række receptpligtige smerteplastre, som du kan læse kort om nederst på denne side.

 

Smertestillende plastre uden medicin

Fit® Smerteplaster

Fit® Smerteplaster anvendes mod infiltrationer, muskelspændinger, myoser o.lign. Det indeholder ingen former for medicin, men virker derimod ved, at det reflekterer kroppens egne infrarøde varme tilbage i kroppen. Ifølge producenten har plastret en smertestillende virkning, samtidig med at det øger blodcirkulationen og fjerner ophobede affaldsstoffer. Plastret er virksomt i 120 timer og skal derfor sidde i 4 – 5 dage. Det kan tåle ophold under vand som f.eks. bad og svømning. Plastret kan anvendes af alle aldersgrupper. 

Fit® Smerteplaster findes i flere varianter, som er tilpasset forskellige områder af kroppen. Du finder en oversigt over alle plastrene nedenfor:

Universal (hele kroppen)

Fit® Smerteplaster Universal kan i princippet anvendes på hele kroppen, men er især velegnet til mindre områder. Du kan købe universal-plastret her:

Skulder

Fit® Smerteplaster Skulder kan anvendes på skuldrene, men også på armene, brystet, ribbenene, håndleddet m.fl. Du kan købe skulder-plastret her:

Øvre ryg/nakke

Fit® Smerteplaster Øvre ryg/nakke er udviklet til den øvre del af ryggen og den nederste del af nakken, men kan også anvendes på andre områder af kroppen. Du kan købe ryg/nakke-plastret her:

Albue

Fit® Smerteplaster Albue er specielt udviklet til albuen og især velegnet ved tennisalbue. Du kan købe albue-plastret her:

Lænd

Fit® Smerteplaster Lænd er specielt fremstillet til lænden, men kan også bruges på andre større områder af kroppen såsom lår- og lægmuskler, bryst, ribben o.lign. Du kan købe lænde-plastret her:

Knæ

Fit® Smerteplaster Knæ er specielt udviklet til smerter og inflammation i knæet, som er et af de mest udsatte led i kroppen. Du kan købe knæ-plastret her:

Ankel/akillessene

Fit® Smerteplaster Ankel/akillessene er specielt udviklet til smertelindring i de bageste områder af foden – dvs. hælen, anklen og akillessenen. Du kan købe ankel/akillessene-plastret her:

Hvordan virker smerteplastrene?

Smerteplastrene virker på to forskellige måder:

  • Smerteplastre med medicin (Voltarol®) indeholder et virksomt stof (diclofenac), som trænger igennem huden og mindsker inflammation samt smerter i muskler, led og bindevæv. 
  • Smerteplastre uden medicin (Fit® Smerteplaster) indeholder en blanding af sten, jordarter og krystaller, som har været opvarmet til 1637°C og efterfølgende nedkølet til indlejring i plastrene. Denne sammensætning gør plastrene i stand til at tilbagereflektere kroppens infrarøde varme, hvilket har en gavnlig virkning på flere forskellige muskelrelaterede problemer såsom infiltrationer, muskelspændinger og myoser. Virkningen mærkes normal efter få minutter, men det kan tage op til 24 timer.

Voltarol® betragtes som medicin og fås i håndkøb, mens Fit® Smerteplaster betragtes som medicinsk udstyr og derfor ikke er pålagt nogle restriktioner i forhold til salg. 

Herudover findes der også bedøvende plaster, som gør huden følelsesløs før nålestik eller mindre hudoperationer.

 

 

Forholdsregler

Voltarol®:

Må ikke anvendes:

  • ved mavesår eller sår i tarmene
  • på beskadiget hud (f.eks. hudafskrabninger, rifter, brændsår), betændt hud, eksem eller væskende hududslæt

Voltarol® må kun anvendes af voksne og unge over 16 år.

Husk at læse indlægssedlen før brug og spørg din læge eller på apoteket, hvis du har tvivlsspørgsmål.

Fit® Smerteplaster:

Den eneste kendte bivirkning er smerter, som kan forekomme i forbindelse med plastrets virkning på kroppen. Producenten anbefaler, at behandlingen fortsættes på trods af eventuelle smerter, da de er en del af helbredelsesprocessen. Hvis smerterne bliver for kraftige bør behandlingen afbrydes og genoptages på et senere tidspunkt.

Plastret må anvendes af alle aldersgrupper.

 

Findes der andre typer smerteplaster?

Ja, der findes også adskillige receptpligtige smertestillende plastre (depotplastre). Disse indeholder enten buprenorphin (Buprefarm, Bupremyl, Buprenorphine, Norspan®, Transtec®) eller fentanyl (Durogesic®, Fentanyl, Matrifen®), som begge har en stærkt smertestillende virkning.

 

Se evt. også følgende artikler: