Søsyge

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 29. august 2022

Søsyge er en ubehagelig tilstand, der opstår øjnene og ørerne sender blandede signaler til hjernen.

I denne artikel kan du læse om de forskellige råd og produkter, der kan anvendes mod søsyge opdelt i følgende kategorier:

 • Medicinsk udstyr (1)
 • Håndkøbsmedicin (5)
 • Receptpligtig medicin (1)
 • Naturmidler/kosttilskud (2)
 • Gode råd (8)

I slutningen af artiklen kan du også læse om årsagerne til søsyge.

 

17 effektive midler og råd mod søsyge

I det følgende finder du 17 midler og råd, der effektivt forebygger søsyge.

 

Medicinsk udstyr

I Danmark findes der kun ét produkt, der klassificeres som medicinsk udstyr og kan anvendes mod søsyge: Sea-Band®. Produktet er et godt alternativ til håndkøbsmedicin, fordi det ikke medfører nogle former for bivirkninger.

Sea-Band®

Sea-Band® er et armbånd, der trykker på såkaldte akupressurpunkter under håndleddene. Sea-Band® er klinisk testet og har dokumenteret effekt mod søsyge og andre former for transportsyge, men også mod graviditetskvalme, migræneudløst kvalme og enkelte andre former for kvalme.

Du kan købe Sea-Band® her:

 

Håndkøbsmedicin

Håndkøbsmedicin modvirker effektivt søsyge og virker på forskellige måder alt efter hvilke aktive stoffer, de indeholder. I oversigen nedenfor er håndkøbslægemidlerne mod søsyge opdelt efter deres aktive indholdsstoffer.

Ved hvert håndkøbslægemiddel er de mest almindelige bivirkninger også angivet (dvs. de bivirkninger, der hyppigst forekommer ved brug af lægemidlet). Ved hvert lægemiddel er der angivet en procent (1 – 10%) eller (over 10%), hvilket indikerer hvor hyppigt de angivne bivirkninger forekommer blandt de personer, der tager lægemidlet.

Cyclizin

Cyclizin er et antihistamin, der findes i håndkøbslægemidlerne Gotur® og Marzine®. Disse midler er – sammen med Sepan® (se nedenfor) – normalt førstevalg til forebyggelse af søsyge og transportsyge, idet de generelt tåles godt (de medfører generelt få bivirkninger) og hos de fleste ikke virker ligeså sløvende, som mange af de andre lægemidler.

Marzine® kan købes her og Gotur® her:

Mest almindelige bivirkninger (over 10%) er: Døsighed, sløret syn.

Cinnarizin

Cinnarizin er også et antihistamin, der findes i midlet Sepan®, som også anvendes mod søsyge og andre former for transportsyge. Ligesom cyclizin tåles cinnarizin generelt godt (få bivirkninger) og er derfor et af de mest anvendte midler mod søsyge.

Den mest almindelige bivirkning (over 10%) er: Døsighed.

Meclozin

Meclozin findes i håndkøbslægemidlet Postafen®, som også anvendes mod søsyge og andre former for transportsyge. Herudover anvendes Postafen® også ved visse overfølsomhedsreaktioner (især nældefeber og høfeber). Meclozin virker dog ofte mere sløvende end cyclizin og cinnarizin, hvilket normalt gør cyclizin og cinnarizin til de foretrukne midler.

Postafen® kan købes her:

De mest almindelige bivirkninger (over 10%) er: Kraftesløshed, træthed, døsighed, sløvhed.

De almindelige bivirkninger (1 – 10%) er: Mundtørhed, tørhed i næsen, hovedpine, svimmelhed.

Hyoscin

Scopoderm® indeholder aktivstoffet hyoscin, og anvendes mod søsyge og transportsyge. Til forskel fra de andre håndkøbslægemidler mod søsyge – som alle er på tabletform – er Scopoderm® depotplastre, som skal påføres hvert tredje døgn (se indlægssedlen før brug) bag det ene øre.

Scopoderm® kan købes her:

De mest almindelige bivirkninger (over 10%) er: Træthed, mundtørhed, døsighed, søvnighed, uskarpt syn.

De almindelige bivirkninger (1 – 10%) er: Ubehag på påføringsstedet, forstoppelse, øjenlågsirritation.

 

Receptpligtig medicin

Phenergan®

Prometazin®

 

Naturmidler/kosttilskud

OBS: Vær opmærksom på at naturmidler og kosttilskud – som f.eks. ingefær og pebermynte – ikke er godkendte til behandling af søsyge af Lægemiddelstyrelsen.

 

8 gode råd

 • Sid stille (bevæg dig ikke rundt på båden)
 • Sid i midten af båden (her er mindst bevægelse)
 • Fokusér på et bestemt punkt (f.eks. horisonten eller et andet stillestående objekt)
 • Få frisk luft (hvis du f.eks. er indendørs i kahytten eller på en færge, kan det hjælpe at gå udenfor)
 • Luk øjnene og træk vejret langsomt, og fokusér samtidig på dit åndedræt
 • Undgå tung og krydret mad, rygning og alkohol både før og under sejlturen
 • Se ikke film og brug ikke telefoner, tablets o.lign. under sejlturen
 • Læs ikke bøger, aviser o.lign. under sejlturen

Søsyge kan vare ved i flere timer efter, at man er kommet i land. Hvis ikke søsygen forsvinder efter længere tid, bør man søge læge.

Hvad er årsagen til søsyge?

Søsyge har den samme årsag som de andre former for transportsyge (køresyge, luftsyge og rumyge); blandede signaler, som øjnene og ørerne sender til hjernen (øjnene sender signaler fra synet til hjernen, mens der i ørerne findes balanceorganer, som sender signaler til balancecentret i hjernen).

Når man er til havs, udsættes kroppen og vores sanser for nogle uvante og uforudsete bevægelser, som forvirrer kroppens balanceorgan og balancecenter.

Hvis ikke man kan se den bevægelse, som kroppen føler – eller omvendt – ikke kan føle den bevægelse øjnene ser, så er det sandsynligt, at hjernen vil modtage blandede signaler, hvilket resulterer i søsyge.

Søsyge opstår naturligvis ofte i bølgegang, hvor der er flere og kraftigere bevægelser end ellers. Når båden bevæger sig i en anden retning (f.eks. nedad) end den synet opfatter (f.eks. opad) forvirrer det balanceevnen, hvilket dermed kan medføre søsyge.

 

Kilder og yderligere information