Søsyge

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Søsyge er en ubehagelig tilstand, der opstår øjnene og ørerne sender blandede signaler til hjernen.

I denne artikel kan du læse om de forskellige råd og produkter, der kan anvendes mod søsyge opdelt i følgende kategorier:

  • Medicinsk udstyr (1)
  • Håndkøbsmedicin (5)
  • Receptpligtig medicin (1)
  • Naturmidler/kosttilskud (2)
  • Gode råd (8)

I slutningen af artiklen kan du også læse om årsagerne til søsyge.

 

17 effektive midler og råd mod søsyge

I det følgende finder du 17 midler og råd, der effektivt forebygger søsyge.

 

Medicinsk udstyr

I Danmark findes der kun ét produkt, der klassificeres som medicinsk udstyr og kan anvendes mod søsyge: Sea-Band®. Produktet er et godt alternativ til håndkøbsmedicin, fordi det ikke medfører nogle former for bivirkninger.

Sea-Band®

Sea-Band® er et armbånd, der trykker på såkaldte akupressurpunkter under håndleddene. Sea-Band® er klinisk testet og har dokumenteret effekt mod søsyge og andre former for transportsyge, men også mod graviditetskvalme, migræneudløst kvalme og enkelte andre former for kvalme. 

Sea-Band® virker ved akupressur; det giver et let tryk på et akupressurpunktet P6 i håndleddet. Virkningen mærkes allerede efter få minutter. Sea-Band® er 100% medicinfrit og anvendelse indebærer ingen risiko for bivirkninger.

Sea-Band® findes i 3 varianter, som hver indeholder 2 armbånd:


Sea-Band® til børn

Denne version er specielt udviklet til børns mindre håndled, og er velegnet til børn i aldersgruppen 3 – 12 år. Du kan få armbåndet i farverne blå og lyserød. Sea-Band® til børn kan købes her


Sea-Band® Universal (både til børn og voksne)

Sea-Band® Universal kan anvendes af voksne såvel som børn. Det er et oplagt valg, hvis du har større børn. Sea-Band® Universal kan købes her:


Sea-Band® Mama (mod graviditetskvalme)

Sea-Band® Mama er effektivt mod graviditetskvalme og andre former kvalme, hvilket er praktisk under graviditeten, hvor man så vidt som muligt bør undgå medikamenter. Sea-Band® Mama kan købes her:

 

Håndkøbsmedicin

Håndkøbsmedicin modvirker effektivt søsyge og virker på forskellige måder alt efter hvilke aktive stoffer, de indeholder. I oversigen nedenfor er håndkøbslægemidlerne mod søsyge opdelt efter deres aktive indholdsstoffer.

Ved hvert håndkøbslægemiddel er de mest almindelige bivirkninger også angivet (dvs. de bivirkninger, der hyppigst forekommer ved brug af lægemidlet). Ved hvert lægemiddel er der angivet en procent (1 – 10%) eller (over 10%), hvilket indikerer hvor hyppigt de angivne bivirkninger forekommer blandt de personer, der tager lægemidlet.

Cyclizin

Cyclizin er et antihistamin, som findes i lægemidlerne Gotur® og Marzine®. Disse midler er – sammen med Sepan® – i de fleste tilfælde førstevalg til forebyggelse af søsyge og transportsyge, idet de 1) generelt tåles godt og 2) hos de fleste ikke virker ligeså sløvende, som mange af de andre lægemidler.


Marzine®

Anvendelse:

Voksne og børn over 12 år:

  • 1 tablet (50 mg) tages 1 – 2 timer før du ønsker, at virkningen skal indtræde, må maksimalt tages 3 gange dagligt.

Bør ikke gives til børn under 12 år uden lægens anvisning.


Gotur® 

Gotur® kan – i modsætning til Marzine® – også anvendes til børn i aldersgruppen 6 – 12 år. Når Gotur® gives til børn skal tabletten deles i to, så kun den ene halvdel gives til barnet (25 mg fremfor 50 mg). Se indlægssedlen.

Anvendelse:

Voksne og børn over 12 år:

  • 1 tablet (50 mg) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange dagligt.

Børn (6-12 år):

  • 25 mg (½ tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange dagligt.

Bør ikke gives til børn under 6 år uden lægens anvisning.

Meclozin

Meclozin findes i håndkøbslægemidlet Postafen®, som også anvendes mod søsyge og andre former for transportsyge. Herudover anvendes Postafen® også ved visse overfølsomhedsreaktioner (især nældefeber og høfeber). Meclozin virker dog ofte mere sløvende end cyclizin og cinnarizin, hvilket normalt gør cyclizin og cinnarizin til de foretrukne midler.

Anvendelse: Voksne og unge over 12 år:

  • 1 – 2 tabletter (25 – 50 mg) tages 1 – 2 timer før afrejse.

Vær opmærksom på at denne instruktion om anvendelse kun gør sig gældende, når Postafen® anvendes mod søsyge (Postafen® kan også anvendes ved allergi eller søvnløshed, hvor anvendelsen kan være anderledes – husk at læse indlægssedlen).

Hyoscin

Scopoderm® indeholder et aktivt stof kaldet hyoscin, som er virksomt mod søsyge. Til forskel fra de andre håndkøbslægemidler mod søsyge – som alle er på tabletform – er Scopoderm® depotplastre, som skal påføres hvert tredje døgn (se indlægssedlen før brug) bag det ene øre.

Anvendelse:

Voksne og børn over 10 år:

  • 1 depotplaster påsættes hvert tredje døgn.
  • Påsætning skal ske 5-6 timer før virkning ønskes på tør og hårløs hud bag øret.

OBS: Læs indstruktionerne i indlægssedlen før brug, da instruktionerne herover kun er et kort uddrag fra indlægssedlen.

Scopoderm® kan købes her:

 

Receptpligtig medicin

Vi beskriver ikke virkningen eller anvendelsen af de receptpligtige lægemidler mod søsyge i denne artikel, da de ikke kan fås uden en recept fra lægen.

De receptpligtige lægemidler mod søsyge inkluderer:

  • Phenergan®
  • Prometazin®

 

Naturmidler/kosttilskud

OBS: Vær opmærksom på at naturmidler og kosttilskud – som f.eks. ingefær og pebermynte – ikke er godkendte til behandling af søsyge af Lægemiddelstyrelsen.

Ingefær

Ingefær har inden for naturmedicinens verden længe været anvendt til at forebygge og behandle søsyge. Ingefærens gavnlige effekt på søsyge er imidlertid udokumenteret. Ingefær kan købes her:

Du kan se flere kosttilskud med ingefær her.

Pebermynte

Pebermynte – og i særdeleshed pebermynteolie – har længe været anvendt mod søsyge, men ligesom med ingefær er effekten stadig udokumenteret.

Pebermynte kan købes her:

Du kan se flere kosttilskud med pebermynte her.

 

8 gode råd mod søsyge

  • Sid stille (bevæg dig ikke rundt på båden)
  • Sid i midten af båden (her er mindst bevægelse)
  • Fokusér på et bestemt punkt (f.eks. horisonten eller et andet stillestående objekt)
  • Få frisk luft (hvis du f.eks. er indendørs i kahytten eller på en færge, kan det hjælpe at gå udenfor)
  • Luk øjnene og træk vejret langsomt, og fokusér samtidig på dit åndedræt
  • Undgå tung og krydret mad, rygning og alkohol både før og under sejlturen
  • Se ikke film og brug ikke telefoner, tablets o.lign. under sejlturen
  • Læs ikke bøger, aviser o.lign. under sejlturen

Søsyge kan vare ved i flere timer efter, at man er kommet i land. Hvis ikke søsygen forsvinder efter længere tid, bør man søge læge.

Hvad er årsagen til søsyge?

Søsyge har den samme årsag som de andre former for transportsyge (køresyge, luftsyge og rumyge); blandede signaler, som øjnene og ørerne sender til hjernen (øjnene sender signaler fra synet til hjernen, mens der i ørerne findes balanceorganer, som sender signaler til balancecentret i hjernen).

Når man er til havs, udsættes kroppen og vores sanser for nogle uvante og uforudsete bevægelser, som forvirrer kroppens balanceorgan og balancecenter.

Hvis ikke man kan se den bevægelse, som kroppen føler – eller omvendt – ikke kan føle den bevægelse øjnene ser, så er det sandsynligt, at hjernen vil modtage blandede signaler, hvilket resulterer i søsyge.

Søsyge opstår naturligvis ofte i bølgegang, hvor der er flere og kraftigere bevægelser end ellers. Når båden bevæger sig i en anden retning (f.eks. nedad) end den synet opfatter (f.eks. opad) forvirrer det balanceevnen, hvilket dermed kan medføre søsyge.

 

Kilder og yderligere information