Sygeplejesaks

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Man kan med fordel købe sin sygeplejesaks på internettet, fordi priserne her næsten altid er lavere end i de fysiske butikker.

Vi anbefaler sygeplejesaksen som ses herunder, fordi 1) den er af god kvalitet og 2) dens pris er meget konkurrencedygtig:

Saksen ovenfor er en standardsaks, som er fremstillet af rustfrit stål og passer perfekt til lommen i sygeplejeuniformen. Den forhandles af en af de førende danske webshops inden for medicare og leveres på 1 – 3 dage.

 

Alternativer

Herunder ses de alternativer, vi anbefaler:

 

Hvordan vælger man en sygeplejesaks?

En sygeplejesaks er et uundværligt værktøj for sygeplejersker, sundhedsplejersker, læger og andre fagfolk i sundhedssektoren. Saksen bruges i mange sammenhænge, men især til at klippe i bandager, gaze, plaster, tape, tøj o.lign.

En god sygeplejesaks skal:

  • være let og behagelig at klippe med
  • kunne klippe hurtigt
  • være holdbar

Sygeplejesakse kan have flere forskellige former; de kan være lige, buede eller have et “knæk”. De fleste har en dup, men der findes også spidse sygeplejesakse. Duppen på saksen er til for at forhindre, at man stikker eller klipper i patienter, når man skifter deres forbindinger. Denne type sakse er typisk 13 eller 14 cm lange, og passer dermed i lommerne på uniform, som sundhedspersonalet bærer.

Herudover findes der også længere sygeplejesakse (typsk 15,5 – 19 cm), som bruges til hurtig opklipning af grovere tekstiler som f.eks. tøj. Denne type saks bruges typisk ambulancereddere, personalet på akutmodtagelser, akutklinikker o.lign.

Der findes også sakse, som er specielt udviklede til specifikke formål; f.eks. bandagesakse, kirurgiske sakse, papirsakse mv.

Der kan være store pris- og kvalitetsforskelle på de enkelte modeller.

Vi anbefaler som nævnt denne saks:

 

Vedligeholdelse af saksen

Ligesom alle andre rustfri instrumenter bør man vedligeholde sin sygeplejesaks ved at rengøre og aftørre (afspritte) den efter brug. Dette gøres for at undgå rust i overfladen. I samlingen (der hvor den er skruet sammen) bør man smøre saksen med instrumentolien.