Tåspreder (tåskiller/tådeler)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

En tåspreder kaldes også en tåskiller eller en tådeler, og bruges til at adskille tæer, som er sammentrykkede, skæve eller indaddrejede. På denne måde mindskes trykket og friktionen mellem tæerne, hvilket forhindrer irritation og ømhed.

I det følgende kan du læse om og købe den mest solgte tåspreder på det danske marked:

 

Mabs Tåspreder – 1 stk.

Tåsprederen fra Mabs er:

  • tilrettende (så tæerne placeres korrekt)
  • aflastende for sammentrykkede og skæve tæer
  • fremstillet i et blødt og fleksibelt materiale
  • diskret
  • genanvendelig
  • nem at anvende
  • lille (optager kun en smule plads i skoen)

Pakken indeholder 1 tåspreder.

OBS: Hvis du er diabetiker, bør du opsøge læge, inden du anvender en tåspreder.

 

Hvordan virker en tåspreder?

En tåspreder indsættes mellem tæerne, på en enkelt tå eller ind imellem alle tæerne (dette afhænger af, hvilken type tåspreder man anvender). Her hjælper tåsprederen med at adskille tæerne, så de får mere plads og undgår berøring med hinanden. På kort sigt afhjælpes de gener, man typisk har – som f.eks. irritation og ømhed – når tæerne har været skæve i et stykke tid. Tåsprederen hjælper også tæerne til at udstrække de sammentrukne muskler og ligamenter, som på lidt længere sigt har en korrigerende effekt på tæerne, hvor de langsomt rettes ud. En tåspreder øger også fleksibiliteten i tæerne.

Tåspredere kan også bruges til at behandle og forebygge nogle af nogle sygdomme og symptomer, der kan opstå i fødderne og tæerne. Eksempler herpå kan være ligtorne, knyster m.fl.

 

Hvordan opstår problemer med tæerne?

Mange fodproblemer skyldes stramning af musklerne og ligamenterne i fødderne og tæerne. Disse stramninger kan gradvist føre til indaddrejning, skævvridning osv. af tæerne. Mange tager ikke de små ændringer i fødderne og tæerne alvorligt, men de kan føre til ømhed, irritation, hudafskalning mv. De kan også påvirke vores gang og løb, og endda vores kropsholdning. Derfor er det vigtigt at korrigere fodproblemer som f.eks. skæve tæer.

Udover tåspredere er hensigtsmæssigt fodtøj naturligvis også en vigtig del af behandlingen (og forebyggelsen) af problemer med tæerne.