Tredagesfeber (roseola infantum)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. december 2022

Tredagesfeber er en mild børnesygdom, som man kun kan få en gang i sit liv. Efter 3 dage med feber får barnet udslæt.

 

Symptomer

Sygdommen starter med feber som varer i 3 dage, heraf navnet. Temperaturen bliver ofte høj 39-40 ºC, men barnet er ikke særligt påvirket. Efter de tre dages feber får barnet et lyserødt udslæt over det meste af kroppen, samtidig med at feberen falder.

Udslættet begynder på brystet og halsen og breder sig senere over det meste af kroppen. Det består af meget små lyserøde pletter, der forsvinder når man trykker med en finger på dem. Udslættet ved tredagesfeber varer aldrig særlig længe og kan forsvinde allerede efter nogle timer og holder sig højst i 1-2 dage.

Sygdommen rammer børn i alderen ½ år til 3 år, men næsten alle børn har fra 2 års alderen haft tredagesfeber. Man kan kun få sygdommen én gang i sit liv.

 

Årsag til tredagesfeber

Børnesygdomme er forårsaget af et virus.

 

Smitte

Sygdommen er meget smitsom og smitter igennem luften. Der går 5-15 dage fra barnet har været udsat for smitte, til barnet får feber (inkubationstiden).

 

Behandling

Der findes ingen behandling af sygdommen, der regnes for en af de mildeste børnesygdomme. Har barnet feber bør rummet være køligt. Dit barn behøver ikke ligge i sengen. Er feberen høj skal du handle som anbefalet under feber.

 

Kilder og yderligere information