Xenical®

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Xenical® er et slankemiddel, der anvendes som en del af et kombineret vægtregulerende program. I denne artikel kan du læse om, hvor du kan købe Xenical®, men også om midlets anvendelse, virkning, bivirkninger osv.

 

Fås Xenical® i håndkøb?

Nej, Xenical® er fås kun på apoteket med en recept fra lægen.

 

Xenical er slankemedicin

 

Anvendelse

Xenical® anvendes som supplement til diætbehandling hos patienter med svær overvægt (Body Mass Index over 30 kg/m2 eller over 28 kg/m2 sammen med risikofaktorer) hvor vægtreducerende program ikke har været tilstrækkeligt. Behandlingen bør dog ikke startes med mindre diæt alene har medført et vægttab på mindst 2,5 kg på 4 uger. Der har været vist vedholdende virkning på vægttabet igennem 2 års behandling.

 

Virkning

Xenical® nedsætter tarmen fedtoptagelse. Midlet påvirker også kroppens optag af det fedt, der indtages via kosten. Dette sker ved at hæmme nogle bestemte enzymer, der er ansvarlige for nedbrydelsen af fedt i kosten. På denne måde udskilles en større del af fedtet fra kosten med afføringen.

 

Advarsel

Der er indtil videre kun få erfaringer med behandling af gravide kvinder eller mødre, der ammer. Behandling med Xenical® er i disse tilfælde en specialistopgave.

Midlet bør anvendes med forsigtighed ved nyresygdomme.

Husk altid at oplyse lægen om alle de lægemidler du anvender, før behandlingen med Xenical® påbegyndes.

Se i øvrigt også indlægssedlen.

 

Bivirkninger

Mavegener i form af fedtet afføring, hyppig eller tynd afføring, olielignende sivning fra endetarmen, øget afføringstrang, luftafgang, mavesmerter. Bivirkningerne forstærkes af for højt fedtindhold i kosten, se i øvrigt evt. indlægsseddel.

 

Graviditet

Anvendelse af Xenical® under graviditeten frarådes. Behandling under graviditet er en specialistopgave.

 

Amning

Anvendelse af Xenical® under amning frarådes, fordi man ikke ved om aktivstofferne i lægemidlet udskilles i modermælken.

 

Dosis

Xenical® findes som tabletter á 120 mg.

  • Voksne: 1 tablet umiddelbart før, under eller op til 1 time efter hvert af de tre daglige hovedmåltider. Hvis et måltid springes over, eller ikke indeholder fedt, bør præparatet ikke indtages.

Behandlingen bør anvendes sammen med en let energibegrænset diæt, hvor kun ca. 1/3 af energien kommer fra fedt. Kosten bør i øvrigt inkluderer rigeligt frugt og grønt.

Behandlingstiden bør ophøre, hvis der ikke er opnået et vægttab inden for 12 uger.

 

Pakninger og priser

Xenical® findes som tabletter á 120 mg i pakninger med 42 eller 84 stk. i Danmark.

 

Producent: Roche

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.