Ballonudvidelse (PTCA) af kranspulsåre

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Ballonudvidelse af kranspulsårerne (se billede) og anlæggelse af en stent (se nedenfor) er en fremragende behandling af hjertekrampe.

Der udføres 8.000 – 10.000 ballonudvidelser i Danmark hvert år.

Ballonudvidelse er en stor fordel, men der findes også ulemper ved behandlingen, idet ca. 1 ud af 3 vil få tilbagefald af hjertekrampe inden for en periode af 6 måneder efter behandling.


 

Hvad er en ballonudvidelse af kranspulsårerne?

Ved ballonudvidelsen anlægges en såkaldt stent i kranspulsåren der hvor forsnævringen er. En stent er et lille metalnet der er presset sammen omkring en ballon.

Ballonen med stenten omkring føres så ind i kranspulsåren til det forsnævrede område. Når ballonen er placeret det rigtige sted (ses ved røntgen undersøgelse), fyldes ballonen hvorved stenten, eller metalnettet udvides.

Når man derefter tømmer ballonen forbliver metalnettet udfoldet og gennemstrømningen i kranspulsåren er normaliseret.

Kranspulsårerne i hjertet

Hvordan foregår ballonudvidelse og stent-anlæggelse?

Ballonudvidelse og stent-anlæggelse i kranspulsårerne er en specialistopgave og foretages af hjertespecialister på en specialafdeling. Ikke alle patienter med hjertekrampe vil have gavn af behandlingen.

Hvis det besluttes at foretage behandlingen, foretages den under røntgengennemlysning af hjertet. Igennem en blodåre føres ballonen med metalnettet (stenten) op til hjertet og ud i kranspulsåren. Under røntgengennemlysningen kan man ved kontrastvæske indsprøjtning i kranspulsåren se hvor kranspulsåren er forsnævret, og placere ballonen det rigtige sted. Når ballonen ligger rigtigt fyldes ballonen og stenten er placeret. Ved fornyet kontrast indsprøjtning kan man kontrollere at stenten har åbnet kranspulsåren.

 

Forebyggelse af blodprop i hjertet efter ballonudvidelse

Alle patienter der har fået anlagt en stent i en kranspulsåre skal have acetylsalicylsyre for at forebygge blodprop-dannelse. Den første måned efter ballonudvidelsen vil der være behov for en supplerende behandling med ticlopidin eller clopidogrel (Plavix), to mediciner der nedsætter risikoen for blodprop-dannelse.

 

Medicin