Barrierecreme – Effektiv beskyttelse af huden

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Barrierecreme bruges til at skabe en barriere mellem huden og alle elementer udefra, der kan skabe hudirritation. I denne artikel finder du en oversigt over de mest solgte barrierecremer i Danmark, men du kan også læse om, hvad barrierecreme er og hvordan det anvendes.

 

4 populære barrierecremer

Herunder ses en oversigt over nogle af de mest solgte barrierecremer på det danske marked:

Vivag intim barrierecreme 50+

Anvendelse: Intimområdet hos kvinder i overgangsalderen.

Vivag intim barrierecreme 50+ (tidligere Vivag Meno barrierecreme) er specielt udviklet til anvendelse i intimområdet hos kvinder i overgangsalderen. Cremen beskytter huden og tilfører fugt, hvilket har en blødgørende effekt. Den er samtidig vandafvisende, hvilket giver den fugtighedsbevarende virkning. Cremen er fri for parfume, farvestoffer og parabener, hvilket er deklareret af Astma Allergi Danmark.

Indhold: Vand, ethylhexylstearat, butyrospermum parkii-smør, peg-30 dipolyhydroxystearat, magnesiumsulfat, phenoxyethanol, natriumbenzoat, tocopherol, aloe barbadensis bladjuice.

Du kan købe Vivag intim barrierecreme 50+ her.

Tena barrierecreme

Anvendelse: Intimområdet hos patienter med inkontinens.

Tena barrierecreme anvendes på hudområder med begyndende hudirritation (f.eks. rødme). Cremen bruges primært i intimområdet og er velegnet til intimpleje ved inkontinens. Cremen beskytter huden og er vandafvisende. Den er desuden gennemsigtig, hvilket gør det nemmere at følge hudens sundhedstilstand. Cremen indeholder hverken parfume eller konserveringsmidler, men kun milde ingredienser såsom plejende olier og E-vitamin.

Indhold: Petrolatum, glycerin, arachis hypogaea olie, trietylcitrat, tocopherol, citronsyre.

Du kan købe Tena barrierecreme her.

Comfeel barrierecreme

Anvendelse: Alle sarte hudområder.

Comfeel barrierecreme kan anvendes på alle sarte hudområder, inklusive intimområdet. Ligesom de øvrige cremer her på siden er den vandafvisende og fugtgivende. 

Indhold: Renset vand, parafinum liquidum, cyclometicon, glycerin, magnesiumcitrat, methyl paraben, propyleneglycol og propyl paraben.

Du kan købe Comfeel barrierecreme her.

Conveen critic barrierecreme

Anvendelse: Skadet og væskende hud.

Conveen critic barrierecreme anvendes ved skadet og væskende hud. Cremen beskytter og lindrer opblødt og irriteret hud, og lægger sig som en beskyttende barriere over huden. Cremen smøres direkte på fugtig hud, hvor den har en opsugende virkning på fugten, hvilket skyldes dens indhold af cellulosegummi. Cremen indeholder også zinkoxid, som fremmer sårheling.

Indhold: Zinkoxid, cellulosegummi, vaseline, mineralsk olie.

Du kan købe Conveen critic barrierecreme her.

 

Hvilken af barrierecremerne skal jeg vælge?

En barrierecreme bør vælges ud fra dens formål; 

Hvis du gode eller dårlige erfaringer med en bestemt creme, bør du naturligvis prøve en anden. Du kan også få yderligere vejledning hos din læge eller på apoteket.

 

Hvad er hudbarrieren?

Hudbarrieren beskytter kroppen mod elementer udefra og forhindrer tab af vand. Den består af det yderste hudlag, stratum corneum, der indeholder proteinet keratin samt døde hudceller (korneocytter), der holdes sammen af fedtstoffer.

Skader på hudbarrieren, som f.eks. dermatitis, fører til transepidermalt vandtab, øget følsomhed over for irritanter, allergener og inflammation.

 

Hvad er barrierecreme?

Barrierecreme er et produkt, der påføres direkte på huden, hvor den hjælper til at opretholde hudbarrieren ved at skabe en fysisk barriere mellem huden og elementer udefra, der kan skabe hudirritation. Den giver med andre ord øget beskyttelse mod irritanter og forhindrer udtørring af huden.

I praksis kan barrierecremerne bruges til at lindre irriteret og overbelastet hud, samtidig med at de fugter huden.

Der findes mange forskellige varianter af barrierecremer, som overordnet kan opdeles i 3 typer:

  • Vandafvisende cremer
  • Vandopløselige cremer
  • Specialcremer

Nogle af barrierecremerne indeholder bestemte ingredienser, der beskytter huden såsom zinkoxid, talkum eller kaolinit. De vandafvisende cremer er fugtbevarende, hvilket gør dem meget velegnede til sart hud.

 

Hvem kan bruge barrierecreme?

Barrierecreme kan i princippet bruges af alle med sart eller overbelastet hud, men anvendes især af personale i sundhedssektoren, der vasker hænder meget ofte og/eller eksponeres for skadelige stoffer i dagligdagen.

Herudover anvendes cremerne ofte af personale i fødevareindustrien, frisører, rengøringspersonale samt andre fagfolk der bruger hænderne meget og er i kontakt med kemikalier o.lign. dagligt.

 

Forholdsregler

Læs altid instruktioneren for anvendelse på emballagen før du anvender en barrierecreme.

Et studie har vist, at hud der er fugtet med barrierecreme, kan være mere følsom over for irritation med stoffet natriumlaurylsulfat, som bl.a. findes i shampoo, barberskum og tandpasta.

I praksis bør man dog ikke afholde sig fra at bruge barrierecreme, medmindre man oplever bivirkninger i form af hudirritation el.lign.

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør anvende barrierecreme, kan du spørge på apoteket eller konsultere din læge.

 

Anbefalede produkter

Alle produkterne der er nævnt i denne artikel, kan købes her:

 

Kilder og yderligere information