Børn og Solen

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 09. december 2022

Solcreme der anbefales til børn, kan ses her.

 

At lege udenfor i solen og varmen er en af de største glæder for børn, men for meget sol kan være farligt.

Overeksponering af solens ultraviolette stråler (UV-stråler) kan ikke alene medføre smertefulde solskoldninger og hos nogle et kløende udslæt, men øger også risikoen for senere at udvikle hudkræft (basalcellekræft eller den farlige modermærkekræft).

Selv en eller to kraftige solskoldninger i barndommen kan op mod fordoble risikoen for senere udvikling af modermærkekræft – en kræftform der er set stigende igennem de seneste 10 år.

Overdreven soldyrkelse kan endvidere medføre for tidlig aldring af huden, grå stær og nedsætte immunforsvaret. Den overvejende del af de hudskader solens UV-stråler forårsager, sker i barneårene.

 

Hvad er symptomerne på for meget sol?

En overeksponering af solen vil som regel medføre en mild førstgradsforbrænding som fører til rødme og smerte få timer efter eksponering med forværring af symptomerne de efterfølgende 24 timer. Mere alvorlige forbrændinger kan også føre til blærer i huden (2. grads forbrænding).

 

Hvordan behandler man en solskoldning?

Hvis et spædbarn/baby/lille barn er blevet solskoldet bør man altid kontakte en læge. Hvis der optræder blærer eller barnet har meget kløe eller generelt er skidt tilpas, bør det også tilses af en læge.

Den væsentligste behandling af solforbrænding er smertelindring som i første omgang kan bestå i afkøling af det forbrændte område i en ½ til en hel time med klude dyppet i lunkent vand.

8 råd til at beskytte dit barn mod solens stråler

  • Giv barnet solbriller på med 90 -100% solblokker i glassene. Det er vigtigt at undgå for meget direkte sollys i øjet for at forhindre for tidlig grå stær eller andre øjenskader.
  • Giv barnet en hat eller en kasket på med en bred skygge som også kan afskærme øjne, ører, ansigt og nakken mod solens skadelige UV-stråler.
  • Beskyt andre udsatte områder med klæder ved forlænget ophold i solen. Tæt vævet, løstsiddende tøj er bedst, men alt slags tøj er bedre end intet tøj! – en sommer bomulds T-shirt beskytter huden svarende til ca. en solfaktor 12.
  • Så vidt det er muligt, hold barnet væk fra solen fra kl. 12.00 til kl. 15.00. Hvis man er på rejse til syd-europa eller andre steder tættere på ækvator, kan det være nødvendigt at udvide dette tidsinterval til perioden mellem kl. 10.00 og kl. 16.00.
  • Børn under 6 måneder: Børn yngre end 6 måneder bør aldrig have solcreme på huden, men bør udelukkende beskyttes ved at undgå for megen udendørs aktivitet i solskinsvejr.
  • Børn over 6 måneder: Smør altid barnet ind i rigelig solcreme med en solbeskyttelsesfaktor på mindst 15 (anbefalet solcreme til børn kan ses her). Påsmør solcremen inden barnet går ud i solen, hvor meget afhænger af barnets alder og størrelse. Når man smører barnet ind i solcreme skal huden blive blød og blank, som udtryk for mætning af huden. En halv voksen-håndfuld rækker i de fleste tilfælde til indsmøring af et mindre barn over hele kroppen; så tuben bliver hurtigt tom! Husk at genopfriske solcremen hvis barnet sveder eller har været i vandet. Vandsikre solcremer mister deres beskyttelsesevne efter ca. 45 minutter i vand/badning.
  • Husk: Brug af solcreme gør ikke at barnet kan opholde sig længere tid i solen!
  • Hvis dit barn har lys hud skal du være særlig opmærksom på hvor længe barnet opholder sig i solen.

 
Solcreme der anbefales til børn, kan ses her.