Ciproxin®

OBS: Dette præparat er udgået og informationerne opdateres ikke længere. Oplysningerne i denne artikel kan være forældede.
Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Ciproxin® var et antibiotikum, som blev brugt ved alvorlige bakterie-fremkaldte infektioner.

Ciproxin® indeholdt det virksomme stof ciprofloksacin og blev taget af markedet pga. midlets bivirkninger, risiko for udvikling af multiresistente bakterier mv.

 

OBS: Oplysningerne i det følgende er forældede, fordi Ciproxin ® er udgået.

 

Anvendelse

Ciproxin® anvendes til behandling af alvorlige betændelser (infektioner), fremkaldt af bakterier. Det er især velegnet til behandling af f.eks. tyfus, paratyfus, Legionella og andre sjældne infektioner.

Ciproxin® anvendes endvidere til forebyggelse af hjernehindebetændelse (meningitis) forårsaget af meningokok bakterier.

 

Advarsel

Ciproxin® bør ikke anvendes til børn, da der er teoretisk risiko for beskadigelse af ledbrusken. Midlet kan dog anvendes til børn som éngangsdosis til forebyggelse af hjernehindebetændelse (meningitis). Det må ikke anvendes til personer med epilepsi, se i øvrigt evt. indlægsseddel.

 

Bivirkninger

Der kan forekomme kvalme, opkastning og diarré. Ændring i den normale tarmflora kan medføre vækst af den sygdomsfremkaldende bakterie Clostridium difficile, hvilket kan forårsage en alvorlig tarmbetændelse (infektion). Ligeledes i sjældne tilfælde forekommer symptomer fra nervesystemet: svimmelhed, rysten på hænderne, hovedpine, mareridt og konfusion. Overfølsomhedsreaktioner (allergiske reaktioner) med hududslæt og “medicinfeber” kan ses. Enkelte personer udvikler lyseksem. Senebetændelse især i hælsenen (akillessenen) er beskrevet.

Enkelte personer udvikler lyseksem, hvorfor det tilrådes at undgå stærkt sollys og solarium. Jernpræparater og syreneutraliserende midler, der indeholder aluminium og magnesium, nedsætter virkningen af Ciproxin®. Hvis man behandles med midlerne samtidig, bør man tage dem med ca. 4 timers mellemrum. Ciproxin® øger virkningen af astmamidlet teofyllin (se Astma), (se i øvrigt evt. indlægsseddel).

 

Graviditet

Ciproxin® må ikke anvendes under graviditeten.

 

Amning

Ciproxin® må ikke anvendes af ammende kvinder. Hvis behandling er nødvendig, skal amningen ophøre.

 

Dosis

Ciproxin® findes som tabletter og infusionsvæske, der indgives i en blodåre (vene).

Dosis afhænger af sygdommens art og sværhedsgrad.

 

Tabletter

Voksne: Sædvanligvis tages 250-500 mg 2 gange i døgnet. Ukompliceret gonoré: 500 mg som éngangsdosis.

Dosis skal nedsættes ved dårligt fungerende nyrer.

Forebyggelse mod hjernehindebetændelse (meningitis):

  • Voksne: 500 mg som éngangsdosis.
  • Børn: 20 mg pr. kg legemsvægt, dog højst 500 mg som éngangsdosis.

Medlemmer af husstanden og institutionspersonale bør behandles, hvis de har været i kontakt med personer, der har hjernehindebetændelse.

Infusionsvæske anvendes kun på sygehus.

 

Præparater anvendt ved diarré

Producent: Bayer

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.