E-vitamin salve

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

E-vitamin salve har en fugtighedsgivende virkning. Den anvendes til at til hud, der er tør, ru, skællet eller kløende. Den kan også bruges ved mindre hudirritationer såsom bleudslæt, ømme brystvorter o.lign.

 

Anbefalede produkter

Der findes forskellige E-vitamin salver, som anvendes til forskellige formål, målgrupper og områder af kroppen. Vi anbefaler følgende:

 

Kroppen og ansigtet

Avivir Aloe Vera Creme Xtreme

Avivir Aloe Vera Creme Xtreme er en plejecreme uden parfume, som er specielt udviklet til anvendelse på tørre, irriterede og/eller sprukne hudområder på kroppen. Den indeholder 70% Active-Aloe®, som styrker hudens eget naturlige forsvar, samtidig med at den intensiverer tilførslen af fugt. Herudover virker den beskyttende og genopbyggende ved hudirritation. Den har et højt indhold af E-vitamin, hvilket har en neutraliserende virkning på de frie radikaler i huden. Du kan købe Avivir Aloe Vera Creme Xtreme her:

Anvendelse: Efter behov.

Rømer E-Vitamin Creme

Rømer E-Vitamin Creme er en mild creme baseret på E-vitamin og Aloe Vera. Begge ingredienser er velkendte for deres helende virkning på irriteret hud. De gør desuden huden blød og smidig. Du kan købe Rømer E-Vitamin Creme her:

Anvendelse: Efter behov.

 

Læberne

Decubal Lips & Dry Spots Balm

Decubal Lips & Dry Spots Balm er en salve med E-vitamin, der er specielt udviklet til læberne, men som også kan anvendes til specifikke områder såsom neglebånd, tørre albuer, hvide knoer og smårifter. Salven kan bruges målrettet på de hudområder, hvor problemet befinder sig.  Den indeholder bl.a. lanolin og bivoks, der virker plejende og hjælper huden til at hele hurtigt. Du kan købe Decubal Lips & Dry Spots Balm her

Anvendelse: Salven anvendes målrettet til behandling af tørre eller irriterede hudområder, som f.eks. ved sprukne læber, flossede neglebånd, hvide knoer og tørre albuer, samt ved små sår eller rifter på hænder og/eller fødder. Salven bør ikke bruges til børn under 3 år.

 

Amning

GreenPeople Mum and Baby rescue balm

GreenPeople Mum and Baby rescue balm er en duftfri E-vitamin salve, som egner sig til brug af mødre, der ammer. Den indeholder 95,9% økologiske ingredienser og indeholder ingen parabener, parfume, farvestoffer el.lign. Salven indeholder økologisk calendula (morgenfrue) og E-vitamin, hvilket har en lindrende virkning på ømme, sprukne brystvorter både før og efter amning.

Anvendelse: Salven anvendes efter behov, og både før og efter amning.

 

Hvad er E-vitamin salve?

E-vitamin salve virker fugtighedsgivende. Den anvendes til at forebygge og behandle hud, der er tør, ru, skællet eller kløende.

Den kan også anvendes til behandling af mindre hudirritationer som f.eks. bleudslæt (rød numse), ømme brystvorter o.lign.

Nogle E-vitamin salver er også tilsat ingredienser til at beskytte huden mod irritation (især fra fugt). Eksempler herpå kan være zinkoxid eller vaseline.

 

Hvordan bruger man E-vitamin salve?

Husk altid at læse instruktionerne på det enkelte produkt inden anvendelse. Vejledningen i det følgende er generel og erstatter ikke instruktionerne på de individuelle produkter. Hvis du er usikker på, hvordan et produkt skal anvendes, bør du kontakte apoteket eller lægen.

  • Omryst: Nogle E-vitamin salver skal omrystes før anvendelse. Kontroller om dette er tilfældet i instruktionen for det enkelte produkt.
  • Anvendelse: Påfør E-vitamin salven på det hudområde, der skal plejes. Medmindre andet er angivet på emballagen, kan man anvende salven efter behov. Hvor ofte E-vitamin salven skal anvendes, afhænger af produktet og hudproblemet.

 

Specifikke anvendelsesområder

Tørre hænder: Hvis du vil pleje tørre hænder med E-vitamin salve, anbefales det, at du anvender salven efter hver håndvask (hele dagen).

Bleeksem (rød numse): Hvis du vil pleje bleeksem (rød numse) skal det ramte hudområde rengøres og tørres grundigt før E-vitamin salven anvendes. 

Læber: E-vitamin salve kan bruges til læbepleje, men hvis man har problemer med tørre eller sprukne læber, anbefales i stedet et produkt med en fugtighedsbevarende ingrediens såsom vaseline, bivoks, olie el.lign. Du kan se forskellige produkter, der anbefales mod tørre læber her.

Sår, ar og strækmærker: Siden man fandt ud af, at E-vitamin er en af de vigtigste antioxidanter i huden, har E-vitamin været testet på næsten alle tænkelige former for sår, arvæv og brandsår. Dette har naturligvis været i håb om, at vitaminet kunne fremskynde helingsprocessen, forbedre det kosmetiske resultat eller på anden vis indvirke positivt på sår, ar eller brandsår. Selvom nogle læger i dag anbefaler E-vitamin salve mod ar eller efter f.eks. hudoperationer, er der ingen studier, der endnu har kunne bekræfte, at E-vitaminet har en positiv virkning på sår, ar eller brandsår.

I et mindre studie fra 1999 undersøgte man en E-vitamin salves virkning på operationssårene hos 15 patienter med hudkræft, som alle havde fået fjernet hudkræften kirurgisk. Konklusionen på studiet var, at E-vitamin salve ikke havde nogle positiv virkning på sårene og at det i nogle tilfælde endda forværrede det kosmetiske resultat. Herudover udviklede en tredjedel af patienterne kontakteksem på de hudområder, der var kommet i kontakt med E-vitamin salven (1, 2).

Hvor må E-vitamin salver ikke anvendes?

E-vitamin salver må ikke anvendes på følgende områder af kroppen:

  • Følsomme områder såsom i øjnene, ørerne eller næsen
  • Kønsorganer/skridtet (medmindre dette sker efter lægens anvisning)
  • Åbne sår, rifter, sprukken hud o.lign. (medmindre dette sker efter lægens anvisning)

Hvis du er i tvivl om, hvor E-vitamin salve må anvendes, bør du altid konsultere din læge eller personalet på apoteket. Husk også altid at læse instruktionen på emballagen før anvendelse.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse E-vitamin salver:

 

Kilder og yderligere information