Bleeksem (bleudslæt, bledermatitis, rød numse)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Bleeksem er en hyppigt forekommende hudirritation, der viser sig som et rødt udslæt i bleområdet hos babyer. I denne artikel kan du se, hvilke salver vi anbefaler mod bleeksem, men også læse om symptomer, årsager, behandling osv.

 

Anbefalede salver ved bleeksem

Vi anbefaler følgende salver til forebyggelse og behandling af bleeksem, fordi de 1) er effektive, 2) er milde og skånsomme, 3) ikke indeholder uhensigtsmæssige ingredienser og 4) er specielt udviklede til babyer og bleeksem:

 

Hvad er bleeksem?

Bleeksem er en almindelig form for hudirritation, der viser sig som et rødt udslæt i bleområdet hos babyer. Eksemet kan være til gene for babyen og virke alarmerende for forældrende, men i langt de fleste tilfælde kan bleeksemet behandles forholdsvist nemt, hvis man blot følger et par enkle husråd og bruge den rette salve. I nogle tilfælde kan receptpligtig medicin og lægekonsultation dog være nødvendig.

Selvom bleeksem forekommer hyppigst hos blebørn, kan det også ramme blebærere i alle andre aldersgrupper (inklusiv voksne).

Bleeksem kaldes også bleudslæt, bledermatitisrød numse eller rød hale.

 

Forekomst

Omtrent halvdelen af alle spædbørn har periodiske problemer med huden i bleområdet (rød numse eller rød hale). Hos ca. 5% optræder egentlig bledermatitis.

Der findes ingen data om forekomsten hos voksne, men fordi huden hos spædbørn er mere sart og følsom – og fordi blebørn ikke kan skifte sig selv – er forekomsten højere hos blebørn end hos voksne blebærere.

 

Symptomer

Bleeksem viser sig på følgende måde:

  • Hudsymptomer: Bleeksemet kendetegnes ved et rødt, ømt udseende eksem i bleområdet – dvs. omkring kønsorganerne, balderne og indersiden af lårene. Eksemet kan være væskende med eventuel sårdannelse.
  • Adfærdsmæssige ændringer: Mange forældre bemærker, at babyen føler sig generet af eksemet eller generelt mere ubekvem end normalt – især ved bleskift. En baby med bleeksem piver eller græder ofte, når bleområdet vaskes eller berøres. 

Infektion med svamp kan medføre skarpt afgrænsede og kraftigt røde områder, hvor der opstår pusfyldte blærer i kanten og afskalning af huden i randen.

Hvornår skal man kontakte lægen?

Hvis ikke din babys bleudslæt forbedres efter nogle dages hjemmebehandling, bør du kontakte lægen (især hvis det første gang bleudslættet forekommer). I nogle tilfælde kan receptpligtig medicin være nødvendig.

Du bør under alle omstændigheder kontakte lægen, hvis bleudslættet:

  • Virker alvorligt eller usædvanligt
  • Er skarpt afgrænset og har en kraftig rød farve
  • Har pusfyldte blærer (de forekommer typisk i kanterne)
  • Bløder, klør eller afgiver væske
  • Forværres ved hjemmebehandling
  • Forårsager smerte eller svien, når babyen tisser eller har afføring
  • Ledsages af feber

I alle tilfælde hvor der er tegn på infektion, bør man kontakte lægen.

 

Årsager

Årsagen til bleeksem er i de fleste tilfælde tilstedeværelsen af urin og afføring på huden i længere perioder, hvilket skyldes våde bleer eller manglende bleskift. Der kan dog være flere bidragende årsager og i nogle tilfælde kan årsagerne også være underliggende hudlidelser såsom psoriasis eller skæleksem.

Urin og afføring medfører bleeksem, fordi de øger pH-værdien, hvilket irriterer og opløser huden. Hud der konstant er fugtig eller våd, bliver sårbar over for infektioner.

Her er en oversigt over de mulige årsager til bleeksem:

  • Irritation fra urin og afføring: Den hyppigste årsag til bleeksem er irritation, der forårsages af tilstedeværelsen af urin og afføring på huden i bleområdet. Jo længere tid huden er eksponeret for urin og afføring, jo større er risikoen for at udvikle bleudslæt. Eventuel forværring hænger også sammen med denne tidsfaktor. Hyppig afføring eller diarré kan øge risikoen for bledermatitis.
  • Gnidning/friktion: Stramtsiddende og tætsluttende bleer eller tøj, der gnider mod huden, kan føre til bleeksem.
  • Nye produkter: Babyers hud kan være følsom over for nye produkter, der kommer i kontakt med bleområdet. Dette kan f.eks. være nye babyservietter, skift til en anden bletype (f.eks. et andet mærke) eller tilsætning af en ny sæbe, skyllemiddel el.lign. ved vask af stofbleer. Herudover kan årsagen være at finde i nye plejeprodukter til babyen såsom babylotions, babypudder o.lign.
  • Infektioner: Hvad der starter som en simpel hudinfektion, kan brede sig til de omgivende hudområder under bleen. Dette skyldes, at det hudområde der er dækket af bleen, er særligt sårbart over for infektioner, fordi det er varmt og fugtigt, hvilket udgør det perfekte miljø for bakteriers og gærsvampes trivsel. Denne type bleeksem ses i hudfolderne, hvor der kan være røde knopper i- og omkring folderne.
  • Nye fødevarer: Når babyer begynder at spise fast føde, ændres deres afføring. Dette øger risikoen for bleeksem. Ændringer i babyens kost kan også øge antallet af afføringer, hvilket kan føre til bledermatitis. Hvis babyen ammes, kan bleudslæt også være en respons på noget, moderen har spist.
  • Følsom hud: Babyer med hudlidelser såsom børneeksem (atopisk dermatitis) eller skæleksem (seboroisk dermatitis) kan have tendens til bleeksem. Det bør dog nævnes, at symptomerne i huden fra førnævnte sygdomme primært rammer andre områder af kroppen.
  • Antibiotika: Antibiotika dræber alle bakterier – både de gavnlige og de skadelige. Behandling med antibiotika kan derfor medføre en ubalance i den naturlige bakterieflora, hvilket kan forårsage en gærsvampeinfektion, som ledsages af bleeksem. Brug af antibiotika øger også risikoen for diarré, hvilket – som tidligere nævnt – kan øge risikoen for bleudslæt. Babyer der ammes, har også øget risiko for bledermatitis, hvis deres mødre tager med antibiotika.

 

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge bleeksem på, er ved at holde bleområdet rent og tørt. Der findes nogle enkle forholdregler, som kan mindske risikoen for at bleeksem udvikles:

  • Skift bleer ofte: Skift fugtige eller våde bleer hurtigt. Hvis dit barn passes i en institution, bør du bede personalet om at huske at gøre dette.
  • Vask bleområdet: Det optimale er, at vaske bleområdet i en vask, et kar, med en vandflaske el.lign. ved hvert bleskift. Vandet skal være halvvarmt (ikke lunkent og heller ikke varmt). Fugtede vaskeklude, babyservietter eller vatrondeller kan også bruges, men man skal være forsigtig. Brug ikke babyservietter med sprit eller parfume. Hvis du vil bruge sæbe, skal den være mild, parfumefri og egnet til spædbørn.
  • Tørring: Tør forsigtigt huden i bleområdet med et rent håndklæde eller lad den lufttørre. Gnub ikke huden, da det kan medføre irritation.
  • Luk bleen korrekt: Bleer må ikke sidde for stramt eller for løst. En god huskeregel er, at man skal kunne føre to fingre ned i kanten af bleen (når den er lukket til) uden at den strammer eller virker løs. En stramtsiddende ble lukker af for lufttilførslen i bleområdet, hvilket øger risikoen for udvikling af bleeksem.
  • Luft: Det er vigtigt, at bleområdet får luft. Ved tendens til bleeksem bør man lade babyen være uden ble, når det er muligt. Dette er en naturlig og skånsom måde at forebygge bleudslæt på. For at undgå uheld kan man med fordel placere babyen på et stort håndklæde el.lign. og engagere sig i lidt fælles legetid, når bleen ikke er på.
  • Salve: Hvis babyen har tendens til at få bleeksem ofte, bør man anvende salve til at forebygge og behandle eksemet. Du kan se de salver vi anbefaler i toppen og bunden af denne side.

 

Stofbleer eller engangsbleer?

Selvom stofbleer er upraktiske og lidt gammeldags, er der fortsat nogle, der foretrækker dem. I forhold til bleeksem og “røde numser” er engangsbleer dog at foretrække, fordi de generelt suger bedre en stofbleer.

Hvis barnet har bledermatitis (eller tendens hertil), anbefales brug af gode engangsbleer, som effektivt suger og holder på væsken, så huden holdes så tør som mulig.

 

Diagnose

Diagnosen stilles ved at se på huden i bleregionen. I tilfælde hvor der er mistanke om infektion, kan lægen tage et prøve fra eksemet (svampeskrab eller podning).

 

Behandling af spædbørn

Den bedste måde at behandle bleeksem på, er ved at holde bleområdet så rent og tørt som muligt, hvilket både indebærer brug af de rette bleer (gode engangsbleer). Det er vigtigt, at:

  • Bleerne skiftes hyppigt
  • Huden vaskes ren
  • Huden tørres grundigt
  • Man anvender zinksalve

Herudover bør man også følge alle de råd, der er angivet i afsnittet “Forebyggelse” ovenfor.

Hvis babyens bleeksem ikke forsvinder ved hjemmebehandling, bør man kontakte lægen, som kan skrive recept på:

I de fleste tilfælde vil det enten være en mild steroidcreme eller et kombinationspræparat, der ordineres.

 

Behandling af voksne

Hos voksne kan bleeksem være noget vanskeligere at behandle end hos børn. Blandt voksne er det især patienter med inkontinens, der får bleeksem. I disse tilfælde bør behandlingen altid foregå i samråd en læge.

Se evt. også vores artikel om voksenbleer her.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler især følgende salver til forebyggelse og behandling af bleeksem:

 

Kilder og yderligere information