ERCP (kikkertundersøgelse af tolvfingertarm, galdeveje og bugspytkirtel)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

ERCP (Endoskopisk Retrograd Cholangio-Pancreaticografi) er en kikkertundersøgelse af galdevejene og bugspytkirtlen der foretages af specialister på en specialafdeling.

Kikkertundersøgelsen foretages med et endoskop, en lillefingertynd bøjelig slange hvorigennem lægen kan foretage sin undersøgelse.

Undersøgelsen anvendes til at se om der er galdesten i galdeblæren eller i galdegangene, om der er sygdomstegn i bugspytkirtlen f.eks. en aflukning af udførselsgangen m.m.

Der kan også lægges dræn ind i galdegangen ved gulsot eller en forsnævring kan blokkes ud.

 

Forberedelse til kikkertundersøgelsen

For at lægen skal kunne gennemføre undersøgelsen skal man være fastende. Det vil sige at De ikke må have spist eller drukket fra klokken 24 dagen inden undersøgelsen.

Hvis de får livsvigtig medicin, må de godt tage denne med et glas vand om morgenen. Tabletmedicin mod sukkersyge bør de vente med til efter undersøgelsen.

Hvis De hos tandlægen har fået indsat indlæg, kroner, stifttænder, fået lavet bro eller lignende skal De oplyse om dette til sygeplejersken før undersøgelsen. Hvis de har protese, fjernes denne før undersøgelsen. Ved undersøgelsen bærer De tandbeskytter.

Selve undersøgelsen

Ved undersøgelsen skal De ligge på den ene side (oftest venstre). Efter at eventuelle tandproteser er fjernet, bliver de lokalbedøvet i svælget med en spray. Herved undgår De ubehagelige reflekser. Der bliver anlagt en tynd kanyle i en blodåre i amen, hvorigennem der gives bedøvende medicin, således at De slapper af – evt. falder i søvn.

Lægen fører endoskopslangen gennem Deres mund og spiserør ned i mavesækken til tolvfingertarmen, hvor der sprøjtes kontrastvæske i galdegangen og bugspytkirtlen. Derefter tages der røntgenbilleder. Det er vigtigt, at De trækker vejret roligt og gør en synkebevægelse under nedføringen af endoskopslangen.

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Undersøgelsen varer mellem 10 og 30 minutter, men længere hvis der skal foretages stenfjernelse eller hvis galdevejen skal blokkes ud.

 

Bivirkninger

Det gør i reglen ikke ondt at få foretaget undersøgelsen, men når der pumpes lidt luft ned i mavesækken under undersøgelsen, kan det give en let trykkende fornemmelse og trang til at ræbe.

 

Komplikationer

Undersøgelsen anses for sikker, men der er en lille risiko (mindre end 1%) for komplikationer. Der kan opstå bugspytkirtelbetændelse eller galdevejsbetændelse. Hvis der foretages gennemskæring af lukkemusklen for galdevejens udmunding i tolvfingertarmen (ved fjernelse af galdesten), kan der forekomme blødning eller gennemskæring af tarmvægen. I ekstremt sjældne tilfælde ses tandskader.

 

Observation efter undersøgelsen

De vil som regel efter undersøgelsen skulle observeres på sygehuset til dagen efter undersøgelsen. Efter undersøgelsen skal De vente ca. 1 time med at spise og drikke, på grund af bedøvelsen af svælget, da De ellers vil have risiko for at fejlsynke (få mad eller drikke i den gale hals).

 

Relevante links