Gastroskopi (kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm)

Overlæge, speciallæge, dr.med. Anne Birgitte Haaber

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Gastroskopi er en undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.

Til dette benyttes et gastroskop, som er en tynd bøjelig slange på tykkelse med en lillefinger. Slangen føres gennem munden ned i spiserøret og maven og videre til tolvfingertarmen.

Undersøgelsen kan afsløre sygelige forandringer i spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen, som for eksempel  kræft, refluks,mavekatar eller mavesår.

Små vævsprøver (biopsier) til nærmere undersøgelse kan tages smertefrit samtidig med, at undersøgelsen udføres.

 

Forberedelse

For at lægen skal kunne gennemføre undersøgelsen skal man være fastende. Det vil sige at De ikke må have spist eller drukket 6 timer inden undersøgelsen.

Hvis de får livsvigtig medicin, må de godt tage denne med et lille glas vand om morgenen. Tablet medicin mod sukkersyge bør de vente med til efter undersøgelsen.

Hvis De hos tandlægen har fået indsat indlæg, kroner, stifttænder, fået lavet bro eller lignende skal De oplyse om dette til sygeplejersken før undersøgelsen. En evt. tandprotese fjernes før undersøgelsen. Under undersøgelsen bærer De tandbeskytter.

Undersøgelsen

Undersøgelsen foregår i venstre sideleje. De vil blive tilbudt en let lokalbedøvelse i svælget, som spray eller væske. Herved mindskes ubehagelige reflekser. Skønnes det nødvendigt kan beroligende medicin gives i en blodåre i armen, således at De slapper af – evt. falder i søvn.

De vil blive bedt om at synke og lægen fører gastroskopet gennem Deres mund og spiserør ned i mavesækken videre til tolvfingertarmen. Se evt. et eksempel på et ophelet mavesår set ved gastroskopi eller en vævsprøve med villusatrofi ved glutenallergi.

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Selve gastroskopien varer ca. 5 minutter og De vil umiddelbart efter undersøgelsen få resultatet at vide. Er der taget vævsprøver foreligger svaret normalt efter ca. 1 uge.

 

Bivirkninger

Det gør i reglen ikke ondt at få foretaget undersøgelsen, men når der pumpes lidt luft ned i mavesækken under undersøgelsen, kan det give en let trykkende fornemmelse og trang til at ræbe.

 

Komplikationer

Undersøgelsen anses for sikker, men der er en lille risiko (mindre end 0,1%) for komplikationer. Der kan forekomme blødning eller hul gennem organets væg. I sjældne tilfælde ses tandskader.  Ellers er det oftest let svien i halsen eller luft i tarmene som er ganske forbigående.

 

Observation efter undersøgelse

Har De fået beroligende medicin under undersøgelsen vil De som regel skulle observeres lidt, men ellers kan De gå hjem med det samme. På grund af lokalbedøvelsen må De ikke spise og drikke de første ca. 2 timer efter undersøgelsen, da der ellers vil være risiko for fejlsynkning (få mad eller drikke i den gale hals). Efterfølgende kan De genoptage Deres normale aktiviteter.

Har De fået beroligende medicin må De ikke føre bil samme dag.

 

Eksempel på fund ved kikkertundersøgelse af spiserør (Gastroskopi)

Fund ved kikkertundersøgelse af spiserør (Gastroskopi)

Spiserøret med forandringer der skyldes Barret's Oesophagit. Tilstanden kan på længere sigt udvikle sig til kræft.

 

Mavesår i slimhinden

 

Vævsprøver ved mistanke om cøliaki

 

Relevante links