Kløestillende midler i håndkøb (creme/salve)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 11. august 2023

Kløestillende creme og salve anvendes især til følgende:

  • Generel hudkløe
  • Eksem, hududslæt, psoriasis, solskoldning eller soleksem
  • Myggestik og insektbid, nældefeber (fra f.eks. brændenælder eller brandmænd)
 • Skoldkopper

I denne artikel finder du en oversigt over de forskellige cremer og salver, der er bedst egnede til de specifikke formål nævnt ovenfor.

 

Generel hudkløe

Produkter der gennemgås i det følgende er velegnede til generel hudkløe – dvs. kløe der opstår uden en specifik udløsende årsag (i modsætning til f.eks. insektstik).

Kløestillende creme i håndkøb

Lipricain® creme er en af de få medicinske cremer med kløestillende virkning, der fås i håndkøb. Cremen indeholder lægemidlerne lidocain og prilocain, og anvendes til lokalbedøvelse af huden, men den har også en effektiv kløestillende virkning. Idet Lipricain® er et lægemiddel med risiko for bivirkninger, bør det kun anvendes kortvarigt. Du kan købe Lipricain® creme her:

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: Smør et tykt lag creme smøres på det kløende hudområde. Dæk det smurte hudområde med forbinding. Virkningen indtræder almindeligvis efter ca. 1 time og varer op til 2 timer efter cremen er fjernet.

Vær opmærksom på at dosis til børn skal justeres efter deres alder. Se indlægssedlen.

Bedste kløestillende creme til regelmæssigt brug

Den bedste kløestillende cremer til generel brug i hverdagen, er Astion Skin Cure. Cremen styrker din huds naturlige beskyttende barriere og har desuden en klinisk dokumenteret effekt mod eksem og kløe. Cremen kan anvendes dagligt efter behov. Du kan købe Astion Skin Cure her:

Herudover anbefaler vi også Australian Bodycares pakke mod hudkløe, fori den er ekstrem effektiv mod kløe. Pakken indeholder sæbe (200 ml), creme (200 ml) og spray (100 ml), som alle har en kløestillende virkning. Du kan købe Australian Bodycares pakke mod hudkløe her:

Kløestillende gel

Decubal Anti-Itch Gel er specielt udviklet til meget kløende og tør hud. Selvom huden ikke er tør, kan den naturligvis også anvendes for sin kløestillende virkning. Gelen indeholder ingen fedstoffer og kan bruges over hele kroppen (inklusiv ansigtet):

Læs mere om anvendelse

Decubal Anti-Itch Gel indeholder flere aktive ingredienser (heriblandt glycerin og B5-vitamin), som har en kraftigt beroligende og fugtighedsgivende virkning på huden.

Anvendelse: Gelen er især egnet til irriteret og kløende hud. Den kan med fordel bruges dagligt som et tilskud af fugt under en dagcreme eller natcreme. Den er også velegnet til barbering samt solbadning.

[

Kløestillende spray

Australian Bodycare Anti Itch Spray er en beroligende spray, der effektivt lindrer hudkløe og -irritation. Sprayen er specielt udviklet til anvendelse på tør, irriteret og eksemramt hud. Den kan med fordel bruges til at lindre kløe, der forekommer ved udbrud i huden – f.eks. i forbindelse med eksem.

Anvendelse: Sprayes på det kløende hudområde i en afstand af ca. 20 cm. Om nødvendigt kan sprayen fordeles ud over huden. Du kan købe Australian Bodycare Anti Itch Spray her:

Kløestillende olier

Nogle æteriske olier har også en let kløestillende virkning. Dette gælder især pebermynteolietea tree olie, og kryddernellikeolie:

Læs mere om anvendelse

Alle olierne ovenfor er æteriske olier; dvs. udtræk af plantedele fra hhv. pebermynte, tea tree eller kryddernellikker. Selvom olierne er “naturlige” betyder det dog ikke, at de tåles lige godt af alle; derfor anbefales det, at man prøver sig frem med et mindre hudområde ad gangen og afventer hudens reaktion, før man anvender den på større hudområder. Herudover bør man naturligvis huske at følge instruktionerne på emballagen.

 

Kløestillende creme til eksem, hududslæt, psoriasis, solskoldning eller soleksem

Mildison® Lipid

Hvis du har kløe, som stammer fra milde former for eksem, hududslæt, psoriasis, solskoldning eller soleksem, kan du bruge Mildison Lipid til at lindre kløen. Mildison Lipid er en creme, der indeholder et svagt virkende binyrebarkhormon (glucocorticoid), som virker kløestillende og hæmmende de vævsreaktioner, som ses i huden ved f.eks. eksem eller psoriasis.

Du kan købe Mildison Lipid her:

Se flere pakningsstørrelser

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: Voksne og børn: Påføres i et tyndt lag 1 – 3 gange dagligt. Varigheden af behandlingen bør ikke være længere end højest nødvendig.

Mildison Lipid må udelukkende anvendes på den sygdomsramte hudområder (brug ikke cremen på rask hud). Husk altid at vaske hænderne efter cremen er smurt på huden, medmindre det hænderne, der skal behandles.

Bemærk at Mildison Lipid kun må anvendes til børn under 2 år ifølge aftale med lægen.

 

Kløestillende midler mod myggestik, insektbid og nældefeber

Mepyramin creme

Stik og bid fra insekter såsom myg, hvepse, bier o.lign. kan behandles på flere måder, men det mest effektive middel er normalt creme med mepyramin. Nældefeber som opstår ved kontakt med f.eks. brændenælder eller brandmænd, kan med fordel også behandles med mepyramin. Nedenfor ses de mepyramin-holdige cremer, vi anbefaler:

Læs mere om anvendelse

Mepyramin er et antihistamin, der mindsker de symptomer, der ses ved insektstik- og bid (kløe, svie og hævelse) samt ved nældefeber (brændende fornemmelse i huden).

Anvendelse: Begge cremer anvendes på samme måde; Smør cremen på det ramte område af huden 2 – 3 gange dagligt (efter behov). 

Bemærk at børn under 2 år bør ikke bruge cremerne samt at de kan forsage overfølsomhed.

Mepyramin spray

Mepyramin spray virker på samme måde som mepyramin creme; den mindsker kløe og ubehag ved alle former for insektstik, men også ved kontakt med brændenælder, brandmænd mv. Du kan købe Mepyramin spray her

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: 1 – 2 pumpetryk flere gange dagligt (kan anvendes efter behov). Må ikke anvendes til børn under 2 år.

 

Kløestillende creme til skoldskopper 

Ved skoldkopper anbefales følgende produkter mod kløe:

Poxclin coolmousse

Poxclin coolmousse lindrer symptomerne ved skoldkopper, herunder kløe. Midlet består af skum, der virker kølende på huden og desuden er nem at fordele. Du kan købe Poxclin coolmousse her:

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: Skummet påføres minimum 3 gange dagligt (eller efter behov).

Australian Bodycare skoldkoppe-pakke

Skoldkoppe-pakken fra Australian Bodycare indeholder en sæbe, creme og spray, som alle modvirker kløe. Alle produkterne er baserede på te træ olie, der længe har været anvendt mod kløe. Du kan købe skoldkoppe-pakken fra Australian Bodycare her:

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: Vask kroppen med sæben når du går i bad. Når du er færdig med badet og har tørret kroppen, kan du anvende cremen. Sprayen kan anvendes efter behov.

Zinksalve og zinkliniment

Zinksalve og zinkliniment er nogle af de ældste og mest velkendte behandlingsmetoder ved skoldkopper. Du kan købe zinksalve her og zinkliniment her:

Læs mere om anvendelse

Anvendelse: Zinksalve smøres direkte på den ramte hud og anvendes efter behov. Zinkliniment smøres direkte på skoldkopperne med en vatpind eller en vatrondel. Lad herefter skal linimentet udtørre.

Du kan læse mere om skoldkopper her.

 

Gamle husråd mod kløe

Her er en række kløestillende husråd:

 • Afkøl huden: Et af de ældste og mest effektive gamle husråd er, at bruge en frostvare (f.eks. en pose frosne ærter el.lign.) fra fryseren indviklet i et viskestykke eller tyndt håndklæde til at afkøle huden, når den klør. Husk at huden aldrig må være i direkte kontakt med frostvarer pga. risiko for frostskader.
 • Kølig fugtighedscreme: Nedkøl en almindelig fugtighedscreme i køleskabet i et par timer og brug den på det kløende hudområde.
 • Sved: Vær opmærksom på at sved på huden kan fremkalde kløe. Efter fysisk aktivitet bør du derfor vaske huden for at undgå kløe. Det samme gælder ved brug af handsker, hvor hænderne kan komme til at svede. Man bør derfor huske at vaske hænder efter brug af handsker.
 • Distrahering: Forsøg at henlede din opmærksomhed på andre ting end netop kløen. Du kan også prøve at nive dig selv i huden på et andet sted end lige netop der, hvor det klør. Let smerte kan have en undertrykkende effekt på kløe.
 • Negle: Undlad at klø med neglene, da det kan skabe skader i huden. Sørg i øvrigt for at holde fingerneglene korte og rene. Hvis kløen ikke kan modstås, bør du klø med en flad hånd eller klappe dig selv på huden.
 • Bomuldshandsker: Ved tendens til nattekløe, anbefales brug af bomuldshandsker om natten. Herved undgås skader på huden. Vi anbefaler disse bomuldshandsker:

 

Om hudkløe

Kløe i huden (pruritus) er i sig selv et symptom – dvs. et signal om, at der sker en reaktion i huden. Kløe kan forekomme i 1) et begrænset område, 2) i flere afgrænsede områder eller 3) over hele kroppen.

Hudkløe er et normalt fænomen, men vi har alle en fornemmelse af, hvornår kløen er mere udtalt end normalt. I disse tilfælde vil kløen ofte optræde sammen med andre symptomer såsom tørhed, nældefeber, rødme el.lign.

 

Årsager

Kløe kan have mange årsager og man er ikke altid i stand til at finde årsagen.

De mest almindelige udefrakommende årsager er allergisk kontakteksem (f.eks. allergi over for nikkel, kemikalier, gummi osv.), medicin, insektstik- eller bid, mider m.fl.

De mest almindelige indefrakommende årsager er astma-eksem, forskellige hudsygdomme og medicinske sygdomme.

 

Behandling

Midlertidig kløe der skyldes insektstik eller nældefeber (fra kontakt med f.eks. brændenælder) kan lindres effektivt med de midler, der anbefales i denne artikel (især mepyramin).

I andre tilfælde skal den specifikke årsag til kløen adresseres. Kløen som symptom kan typisk lindres med antihistaminer. I nogle tilfælde kan binyrebarkhormoner eller lokalbedøvende midler (f.eks. Lipricain® creme) også anvendes. Tal med din læge herom.

 

Hvad kan man gøre mod voldsom kløe?

Ved voldsom kløe anbefales Lipricain® creme til kortvarigt brug og Australian Bodycares cremer mod hudkløe til hverdagsbrug.

Er kløen meget voldsom, bør du altid søge læge.