Kløestillende midler i håndkøb (creme/salve)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. august 2022

Kløestillende creme og salve anvendes især til følgende:

  • Myggestik og insektbid
  • Nældefeber (fra f.eks. brændenælder eller brandmænd)
  • Skoldkopper

I denne artikel finder du en oversigt over de forskellige cremer og salver, der er bedst egnede til de specifikke formål nævnt ovenfor.

Kløestillende creme til myggestik, insektbid og nældefeber

Stik og bid fra insekter såsom myg, hvepse, bier o.lign. kan behandles på flere måder, men det mest effektive middel er normalt creme med mepyramin. Nældefeber som opstår ved kontakt med f.eks. brændenælder eller brandmænd, kan med fordel også behandles med mepyramin. Nedenfor ses de mepyramin-holdige cremer, vi anbefaler:

Mepyramin er et antihistamin, der mindsker de symptomer, der ses ved insektstik- og bid (kløe, svie og hævelse) samt ved nældefeber (brændende fornemmelse i huden).

Kløestillende gel

Decubal Anti-Itch Gel er specielt udviklet til meget kløende og tør hud. Selvom huden ikke er tør, kan den naturligvis også anvendes for sin kløestillende virkning. Gelen indeholder ingen fedstoffer og kan bruges over hele kroppen (inklusiv ansigtet):

Decubal Anti-Itch Gel indeholder flere aktive ingredienser (heriblandt glycerin og B5-vitamin), som har en kraftigt beroligende og fugtighedsgivende virkning på huden.

Kløestillende creme til skoldskopper 

Ved skoldkopper anbefales produkter baseret på zink, citronmelisse eller havre, da disse ingredienser har en naturligt kløestillende virkning. Vi anbefaler især zinksalve og Melissa Citronmelisse Creme:

Alle produkterne ovenfor er baserede på naturlige ingredienser, der på hver deres måde virker kløestillende. Zink er velkendt remedie mod kløen ved skoldkopper, mens brug af havregryn er et gammelt husråd. Citronmelisse er en gammel lægeplante, der længe har været kendt for sin kløestillende virkning, og i de senere år har den genvundet sin popularitet.

Kløestillende olier

Nogle æteriske olier har også en let kløestillende virkning. Dette gælder især pebermynteolietea tree olie, og kryddernellikeolie:

Alle olierne ovenfor er æteriske olier; dvs. udtræk af plantedele fra hhv. pebermynte, tea tree eller kryddernellikker. Selvom olierne er “naturlige” betyder det dog ikke, at de tåles lige godt af alle; derfor anbefales det, at man prøver sig frem med et mindre hudområde ad gangen og afventer hudens reaktion, før man anvender den på større hudområder. Herudover bør man naturligvis huske at følge instruktionerne på emballagen.

Om hudkløe

Kløe i huden (pruritus) er i sig selv et symptom – dvs. et signal om, at der sker en reaktion i huden. Kløe kan forekomme i 1) et begrænset område, 2) i flere afgrænsede områder eller 3) over hele kroppen.

Hudkløe er et normalt fænomen, men vi har alle en fornemmelse af, hvornår kløen er mere udtalt end normalt. I disse tilfælde vil kløen ofte optræde sammen med andre symptomer såsom tørhed, nældefeber, rødme el.lign.

 

Årsager

Kløe kan have mange årsager og man er ikke altid i stand til at finde årsagen.

De mest almindelige udefrakommende årsager er allergisk kontakteksem (f.eks. allergi over for nikkel, kemikalier, gummi osv.), medicin, insektstik- eller bid, mider m.fl.

De mest almindelige indefrakommende årsager er astma-eksem, forskellige hudsygdomme og medicinske sygdomme.

 

Behandling

Midlertidig kløe der skyldes insektstik eller nældefeber (fra kontakt med f.eks. brændenælder) kan lindres effektivt med de midler, der anbefales i denne artikel (især mepyramin).

I andre tilfælde skal den specifikke årsag til kløen adresseres. Kløen som symptom kan typisk lindres med antihistaminer. I nogle tilfælde kan binyrebarkhormoner eller lokalbedøvende midler også anvendes. Tal med din læge herom.