Kropstemperatur (høj, lav og normal)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Menneskets kropstemperatur kaldes også kropskernetemperaturen eller blot kernetemperaturen og ligger normalt på 36,5 – 37,5°C.

Hvis temperaturen stiger til over 38°C (målt i endetarmen), er der tale om feber.

Kropstemperaturen reguleres af det termoregulatoriske center i hjernen (hypothalamus), som modtager informationer fra receptorer i kroppen og fra blodet i halspulsåren.

Se evt. vores test af forskellige øretermometre her


 

Normal kropstemperatur

Den normale kropstemperatur er 36,5 – 37,5°C hos børn og voksne (36 – 36,4°C betragtes også som normal kropstemperatur, men det er mere almindeligt, at temperaturen ligger i intervallet 36,5 – 37,5°C).

Der er dog forskel på temperaturen, afhængigt af hvor man måler. Herunder ses de gennemsnitlige kropstemperaturer hos voksne og børn:

 • Endetarmen: 37,1°C (normalt det bedste sted at måle temperaturen)
 • Ørerne: 36,6°C
 • Munden: 36,4°C
 • Armhulerne: 36,9°C

Bemærk at temperaturerne ovenfor er gennemsnitlige kropstemperaturer og at den præcise temperatur kan variere fra individ til individ.

Herudover bør man være opmærksom på, at morgentemperaturen som udgangspunkt er lavere end aftenstemperaturen.

Lav kropstemperatur

En lav kropstemperatur kaldes hypotermi på latin og defineres som en temperatur på under 35°C. Man inddeler desuden hypotermi i følgende:

 • Mild (32 – 35°C)
 • Moderat (28 – 32°C)
 • Alvorlig hypotermi (under 28°C)

Den laveste registrerede kropstemperaturer (hvor patienten har overlevet nedkølingen) har været 13,7°C hos en voksen og 14,2°C hos et barn.

Under normale omstændigheder – hvor man ikke er nedkølet el.lign. – er kropstemperaturen lavest, når man sover.

 

Høj temperatur (feber og hypertermi)

I tilfælde hvor kroppen ophober varme og ikke er i stand til at skille sig af med den, skelner man mellem:

 • Feber: Når kropstemperaturen er over 38°C, er der tale om feber. Her vil patienten typisk svede meget. Du kan læse mere om feber her.
 • Primær hypertermi: Hvor kroppens egen temperaturreguleringen svigter (som ved f.eks. hedeslag). Her sveder patienten kun lidt eller slet ikke, og huden bliver rød, varm og tør.

Hvis man har feber på over 41 grader, indebærer dette fare for hjerneskade. Ved feber på over 42 grader vil man normalt være bevidstløs. Ved en kropstemperatur på over 45 grader dør man.

Spædbørn er ikke i stand til at regulere deres kropstemperatur på samme måde som voksne og har derfor lettere ved at få feber. Det er til gengæld lettere at afkøle spædbørn end voksne.

 

Måling af temperaturen

Måling af kropstemperaturen foregår med et termometer (vi anbefaler et øretermometer). Selve målingen kan foretages i endetarmen, munden, ørerne eller under armhulen.

Fysisk aktivitet får kropstemperaturen til at stige og man bør derfor måle kropstemperaturen efter hvileperiode på hhv. 10 minutter hos voksne og 20 minutter hos børn. Det er desuden bedst at måle temperaturen i et køligt værelse.

Hvis du skal måle temperaturen over flere dage, bør du måle den om morgenen.

 • Måling i endetarm: Smør vaseline på den ende af termometret, der skal indføres i endetarmen og indfør det forsigtigt, indtil hele metaldelen er inde. Efter to minutter (eller når lydsignalet høres) kan termometret tages ud og temperaturen aflæses.
 • Måling i øre: Følg instruktionen. Husk at måle i samme øre hver gang eller måle i begge ører og notere temperaturen for hvert øre ved hver måling.

Man bør bruge det samme termometer ved hver måling.

 

Se evt. vores test af forskellige øretermometre her

 

Kilder og yderligere information