Møllers tran

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Møllers Tran er levertran af høj kvalitet, der fremstilles af arktisk torsk. I denne artikel kan du se, hvilke varianter af Møllers produkter, der findes på det danske marked – og hvor de kan købes billigt – men også læse om historien bag Møllers Tran.

 

Produktoversigt

Her kan du se de produkter fra Møllers, der markedsføres i Danmark:

Møllers Tran neutral

Møllers Tran med citrussmag er den klassiske levertran fra Møllers, der har været på markedet længe. Du kan købe Møllers Tran neutral her:

Møllers Tran med citrussmag

Ligesom den neutrale version har Møllers Tran med citrussmag også været på markedet længe. Du kan købe Møllers Tran med citrussmag her:

Møllers Tran med æblesmag

Møllers Tran med æblesmag er et nyt produkt, der blev lanceret i 2019, hvor man samtidig trak Møllers Tran med frugtsmag og Møllers Tran i kapsler af markedet. Du kan købe Møllers Tran med æblesmag her:

 

Hyppigt stillede spørgsmål

Her finder du svar på en række hyppigt stillede spørgsmål om Møllers Tran.

 

Er der nogle bivirkninger?

Møllers Tran er et kosttilskud og er derfor ikke underlagt de samme regler om kontrol og indberettigelse af bivirkninger som medicin. Som ved alle andre typer levertran og fiskeolie, er der dog en risiko for mavegener, sure opstød og dårlig ånde.

 

Er der nogle forholdsregler?

Ja, hvis man er gravid, bør man ikke indtage levertran eller lever, fordi det indebærer en risiko for, at man får for mange A-vitaminer, hvilket kan være skadeligt for fostret.

Herudover bør man heller ikke tage levertran, hvis man i forvejen tager mulitivitaminer, eller andre tilskud med A- og/eller D-vitamin. Hvis du tager blodfortyndende medicin, bør du konsultere din læge, inden du begynder at tage levertran.

Historien om Møllers Tran

Historien om Møllers er ikke blot én, men mange forskellige historier. Det er historien om hvordan stifteren brugte en oppfindelse til at skabe en velfungerende forretning. Det er også historien om råvareforædling, om sundhed og ernæring, om eksportvirksomhed, om ambitiøse planer, nedgangstider og videre vækst. Det er historien om opdagelsen af omega-3 fedtsyrer længe før nogen forskningsmiljøer fandt det interessant. Det er på samme tid historien om kompetance, kundskap og forskning. Det er historien om procesudvikling, produktudvikling og branding.

Men først og fremmest er det historien om én mand: Peter Joachim Möller.

Helt siden Møllers blev grundlagt af Peter J. Möller i 1854 har målet været at give det norske folk naturligt sunde produkter. I Møllers produkter anvendes kun råvarer af højeste kvalitet. Produkterne undergår streng kvalitetskontrol, hvilket sikrer den tryghed kvalitetsbevidste kunder fortjener.

Møllers Tran var det første af Møllers produkter, og er i dag fortsat det mest kendte. Det er endda et en af Norges ældste mærkevarer. I takt med at interessen for omega-3 fedtsyre er steget, har Møllers fortsat udviklet nye produkter for at imødekomme forskellige folks behov og ønsker.

Møllers produkter eksporteres til Danmark, Sverige, Finland, Letland, Estland, Litauen og Polen. Herudover sælges produkterne også i USA, hvor mere end en halv million flasker tran årlig købes af sundhedsbevidste amerikanere.

 

Tidslinje

1793: Peter Möller bliver født på Røros den 26. april.

1809: Han bliver ansat på et apotek i Kristiansund, Norge. og senere – i 1809 – ansættes han på Svaneapoteket i Christiania, Norge.

1822: Han bliver færddiguddannet farmaceut.

1829: Han gifter sig med Christiane Sophie Rogstad og køber Svaneapoteket samt Lilleborg Klædefabrik

1852: Peter Möller udvikler sin unikke dampsmeltningsmetode (til fremstilling af levertran), hvilket bl.a. skyldes, at havde “hørt evindelige klager over dens (tranens) ubehagelige lugt og smag”. Han var i øvrigt forarvet over de utroligt høje priser på tran fra England.

1854: Den første tranproduktion iværksættes og der produceres 20 tønder det år.

1863: Peter Möllers søn –  Frantz Peckel Möller som blev født i 1834 – overtager Svaneapoteket.

1869: Peter Möller dør. Der er på dette tidspunkt 70 trandamperier, som anvender hans dampsmeltningsmetode. Der produceres over 5.000 tønder pr. år. 

1901: Frantz Peckel Möller dør i København og arvingerne sælger virksomheden til familien Møystad i 1903.

1983: Møllers Tran i kapsler lanceres.

1988: Møllers Omega-3 lanceres.

1995: Møllers Dobbel Omega-3 lanceres.

I årene 2000 – nu har Møllers desuden lanceret en række nye produkter, som dog ikke findes på det danske marked. Dette gælder bl.a. Møllers Blåbærekstrakt, Møllers VAK-R, Møllers Omega-3 Højkoncentreret, Møllers Tyggekapsler m.fl.

Kilde: mollers.no

 

Møllers produkter

Du kan købe alle produkterne fra Møllers her:

 

Se evt. også vores artikler om levertran her og levertransalve her.