Levertran (torskelevertran)

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen: 14 okt 2018

Levertran er et sundt kosttilskud, der især anbefales til dem, der ikke spiser nok fisk. I denne artikel kan du se, hvilke typer levertran vi anbefaler, men også læse om hvad tran er, hvor det stammer fra, hvilke forholdsregler der gælder osv.


 

Hvilken levertran skal jeg vælge?

Når man skal købe levertran, bør man vælge et mærke af høj kvalitet. Det er altid en årsag til, at billig levertran er billig. Ofte vil levertranen smage grimt, men nogle varianter kan også give lette mavegener. I nogle tilfælde kan fremstillingsprocessen have ødelagt nogle af de fedtsyrer eller vitaminer, som tran bør indeholde. 

I det følgende kan du se de typer tran, vi anbefaler. Begge producenter fremstiller tran af høj kvalitet, der udelukkende stammer fra arktisk torsk.

Møllers tran

Møllers Tran anbefales, fordi alle produkterne i serien er kvalitetsprodukter, der har højt indhold af omega-3 fedtsyrer og desuden har end bedre smag, end mange af de andre fiskeolieprodukter. Møllers Tran findes både som flydende levertran og som kapsler. Du kan købe Møllers Tran her:

 

Møllers Tran med citrussmag

Du kan købe Møllers Tran med citrussmag her:

Se alle varianter af Møllers tran

Nordic Naturals

Nordic Naturals anbefales, fordi denne tran – ligesom Møllers Tran – kun fremstilles af arktisk torsk, som er den torskeart, der har det højeste indhold af DHA blandt alle torskearter. Nordic Naturals Torskelevertran findes i kapsler samt i to flydende varianter: én med appelsinsmag og én med citrussmag. Du kan købe Nordic Naturals Torskelevertran her:

 

Nordic Naturals levertran med appelsin

Du kan købe Nordic Naturals Torskelevertran med appelsinsmag her:

Se alle varianter af Nordic Naturals

 

Hvad er levertran?

Levertran er en form for fiskeolie, der stammer fra leveren fra torskefisk (f.eks. kuller og visse hajarter). Levertran er rig på omega-3 fedtsyre, men også en række vigtige vitaminer og mineraler såsom A, D og E-vitamin samt jod og fosfor.

Selvom levertran har en sammensætning, der minder om andre fiskeoliers, har torskelevertran det højeste indhold af A og D-vitamin.

 

En interessant baggrundshistorie

Levertran blev sandsynligvis først anvendt af vikingerne, der udvandt olie ved at dampe torskelever oven på birkegrene; den varme vanddamp fik olien til at dryppe fra leveren ned i gryden med det varme vand, hvor man efter afkøling så kunne skimme levertranen. Vikingerne havde også en metode til at fremstille frisk levertran.

Brugen af levertran inden for lægevidenskaben stammer tilbage til 1800-tallet, hvor levertranen blev en populær form for medicin til bl.a. at forebygge og behandle engelsk syge.

På daværende tidspunkt blev levertran fremstillet ved, at man lod fisk rådne i tønder for derefter at skimme olien. Dette resulterede i en brunlig i farvet tran, der var særdeles ildesmagende og i øvrigt medførte mavegener. Efterhånden som brugen af levertran tiltog i popularitet, udviklede man også en klar variant, der var dyrere og bedre. Den brune variant var dog fortsat den mest udbredte, idet den var billigere at producere. Nogle af datidens læger havde deres individuelle præferencer, og var enten tilhængere af den klare eller den brune variant. 

Møllers tran – som de fleste kender – har i dag været på markedet i mange år, men blev opfundet af nordmanden Peter Møller helt tilbage i 1850. Hans levertran adskilte sig fra datidens ved fremstillingsprocessen; Møllers tran blev fremstillet ved, at kværne leveren sammen med vand til en opslæmning, som efterfølgende skulle simre, indtil levertranen steg til top. Herefter skimmede man olien og rensede den.

I dag findes der mange andre metoder til at fremstille levertran. Fælles for dem alle er, at de kræver rensning i flere trin for at få en ren levertran.

Hyppigt stillede spørgsmål

I det følgende har vi samlet en række spørgmål om levertran.

 

Hvad er tran?

Tran er navnet på et fiskeolieprodukt, der udvindes af torskelever (levertran).

 

Hvad er omega-3?

Omega-3 er en fællesbetegnelse for en gruppe flerumættede fedtsyrer.

 

Hvad er ALA, EPA og DHA?

Blandt omega-3 fedtsyrerne findes bl.a. alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA). Alfalinolensyre findes i flere plantekilder, mens de langkædede omega-3 fedtsyrer icosapentaensyre og docosahexaensyre kun findes i havdyr og -planter. Der er i dag bred enighed om, at disse fedtsyrer er vigtige for menneskets helbred, og det er grunden til, at levertran og fiskeolie er blevet populære kosttilskud.

 

Hvorfor er levertran sundt?

Levertran har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som vi ikke får fra andre kilder end havdyr- og planter. Fordi de fleste ikke spiser fisk nok, anbefales det derfor, at man tager et kosttilskud, der indeholder disse fedtsyrer (som f.eks. levertran eller fiskeolie). Herudover er levertran også rigt på A og D-vitamin. Der findes også en række andre potentielle fordele for helbredet – heriblandt levertranens virkning på gigt, diabetes, kræft m.fl. – men ingen af disse egenskaber er videnskabeligt dokumenterede.

 

Hvor meget Omega-3 er der i tran?

Hvor stort omega-3 indholdet er, afhænger af hvilken levertran, der er tale om (der er forskel på de enkelte mærker). En stor teske (5 ml) Møllers Tran indeholder eksempelvis 1,2 gram omega-3 fedtsyrer, hvoraf 0,6 gram er DHA og 0,4 gram er EPA.

 

Har jeg brug for levertran?

Selvom der de senere år har været flere statsstøttede kampagner for at få befolkningen til at spise mere fisk, estimeres det, at kun mellem 15 og 20% af befolkningen spiser fisk mere end 2 gange pr. uge (at spise fisk 2 gange pr. uge – dvs. 300 gram fisk – er det anbefalede minimum). I 2015 gennemførte analyseinstituttet YouGov en undersøgelse, der viste, at kun 17% af befolkningen spiser fisk til aftensmad 2 gange pr. uge. Hvis du spiser fiske mindre end 2 gange om ugen, er det en god ide at tage levertran eller fiskeolie som kosttilskud.

 

Må gravide indtage levertran?

Nej, levertran frarådes til gravide, fordi tran har et meget højt indhold af A-vitamin, hvilket potentielt kan være skadeligt for fostret. Gravide bør heller ikke spise lever, da det også har et højt indhold af A-vitamin. Gravide må dog gerne spise leverpostej, fordi det har et lavt indhold af A-vitamin.

Hvis man som gravid ønsker at indtage omega-3 fedtsyrer, anbefales det i stedet at man tager fiskeolie.

 

Må man tage levertran og fiskeolie sammen?

Man må gerne tage både levertran og fiskeolie. Den primære forskel på de to typer kosttilskud er, at levertran har et højt indhold af A og D-vitamin samt omega-3, mens fiskeolie kun har et højt indhold af omega-3.

 

Er der andre forholdsregler?

Hvis du allerede tager multivitamintabletter (eller andre tilskud med A og D-vitamin), bør du ikke tage levertran, da det ikke er sundt at indtage for store mængder A og D-vitamin.

Hvis du tager blodfortyndende medicin, bør du konsultere din læge, før du begynder at tage levertran.

 

Hvilken levertran er bedst?

Det er vanskeligt at afgøre hvilken levertran, der er bedst, fordi de enkelte produkter kan virke forskelligt på individet. En god tommelfingerregel er dog, at gå efter en levertran af høj kvalitet, fordi man herved er sikker på, at indholdet af omega-3 er højt samt at smagen er bedst mulig.

 

Anbefalet levertran

Her ses de typer levertran, vi anbefaler:

 

Se evt. også vores artikel om levertransalve her.