Ødem (væskeophobning)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Følgende produkter kan anvendes mod ødemer:

 

Hvad er et ødem?

Ødem er græsk og betyder opsvulmen.

Begrebet ødem anvendes til at beskrive en tilstand hvor der er ophobning af væske i kroppen. Begrebet ødem anvendes også til at beskrive hvor en væskeophobning er lokaliseret, hvor udbredt den er og hvor stor den er.

Ofte taler man om ødemer i benene, dvs. ophobning af væske i benene. Denne hævelse kan f.eks. være lille og begrænse sig til anklerne eller være større og strækker sig højt op på begge skinneben.

Hvordan udvikler et ødem sig?

Ødemer eller væskeophobning skyldes en forskydning af de kræfter, der er ansvarlige for fordelingen af væske mellem blodkarrene og det omkringliggende væv. Hvis blodtrykket f.eks. er for højt kan væske blive presset ud af blodkarrene til det omkringliggende væv, og derved give anledning til væskeophobning. Ved f.eks. for højt blodtryk kan væske blive presset ud i det omkringliggende væv og give anledning til ankelhævelse der i beyndelsen måske kun optræder om aftenen.

Hvis der ikke gøres noget ved det, forværres tilstanden ofte, således at væskeophobningen er der hele dagen og måske strækker sig højere og højere op af skinnebenene. Er tilstanden meget slem kan der komme ødem i lungerne, hvilket kan medføre åndenød.

Ovenstående er blot ét eksempel på ødemdannelse, men der findes en lang række af andre tilstande og sygdomme der kan give anledning til ødem forskellige steder i kroppen.

 

Hvordan behandles ødemer?

Når man udvikler et ødem skal man ses af en læge. Hvis ødemet, som ovenfor beskrevet er forårsaget af for højt blodtryk, kan vil lægen vælge at give dig vanddrivende medicin. Har man ødem af anden årsag, vil lægen rette sin behandling mod den sygdom eller tilstand, der er årsag til ødemet.

Følgende produkter kan anvendes mod ødemer: