Røntgenundersøgelse af led

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Røntgenundersøgelser anvendes ikke kun til at diagnosticere eller udelukke knoglebrud. Undersøgelsen er også velegnet som rutineundersøgelse for slidgigt.

Røntgenundersøgelsen af led er en relativ grov undersøgelse, dvs. at lette former for slidgigt ikke vil kunne ses, mens de udtalte slidgigtforandringer tydeligt kan vises. Hvis man vil stille diagnosen slidgigt i et tidligt stadium findes andre undersøgelser tilgængelige i dag, men undersøgelserne er kostbare, og derfor ikke rutineundersøgelser.

I forskningssammenhæng kan anvendes MR-skanning (Magnetisk Resonans) som er blandt de nyeste undersøgelsesteknikker, og som kan diagnosticere slidgigt tidligere end røntgenundersøgelsen.

Kirurgisk kan man også tidligt diagnosticere slidgigt ved en såkaldt artroskopi, en kikkertundersøgelse af knæleddet. Undersøgelsen er som MR-skanningen kostbar, og rummer desuden den risiko som altid vil være til stede ved et kirurgisk indgreb.

Det viste røntgenbillede er typisk for et knæled med betydelig slidgigt. Til venstre i ledspalten ses den normale afstand mellem lårbensknoglen og underbensknoglen, mens ledspalten er stort set udslettet til højre i billedet af knæleddet – patienten har betydelig slidgigt i sit knæ.

 

Relevante Links