Fedme, overvægt (adipositas)

Overlæge, dr.med. Henrik Ancher Sørensen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Anbefalede slankeprodukter kan ses her.

 

Hvad er overvægt og fedme?

Høj legemsvægt kan principielt skyldes såvel forøget mængde fedt som stor muskelmasse eller meget vand i kroppen.

I praksis er det den forøgede fedtmængde, der er den langt overvejende årsag til overvægt, og i det følgende er det denne tilstand der vil blive beskrevet.

Gennem en unormalt stor ophobning af fedt i organismen, i perioder hvor man indtager flere kalorier end man forbrænder, øges legemsvægten i forhold til legemshøjden.

Det er ikke kun graden af fedme, der har betydning for risikoen for at udvikle sygdomme som komplikation til fedmen. Også fordelingen af fedt på kroppen er af betydning. Hos kvinder sætter fedtet sig hyppigst på hofter, balder og lår, det kalder man “pære-facon” (se billede længere nede på siden). Hos mænd er den runde mave, “æble-facon”, ofte det dominerende. Den mandlige fedtfordeling (æble-facon) er den farligste og medfører øget risiko for bl.a. type 2 sukkersyge, forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet.

Der er i dag 340.000 fede danskere, – det svarer til ca. 10% af alle voksne. Over de seneste 10 år er der blevet 100.000 flere fede danskere. Og stigningen i fedme har desværre været størst blandt de unge. Blandt andet af den grund vil antallet af unge med type 2 sukkersyge stige i de kommende år. Det betyder også at et øget antal personer vil dø af åreforkalkning og hjerteproblemer.

Hvorfor bliver man overvægtig?

Fedme skyldes overvejende en ubalance mellem den energi man indtager i kosten og den energi man forbrænder. Men det er for unuanceret kun at se på problemstillingen som et simpelt regnskab mellem “indtægter” og “udgifter”.

Nedsat fysisk aktivitet hvad enten det er selvvalgt eller skyldes sygdom øger naturligvis tendensen til overvægt. Men samfundsmæssige forhold spiller ind gennem udbud af fødevarer ligesom arvelige faktorer og forskelle i forbrænding, bl.a. gennem variationer i hormon-niveauer kan have betydning.

En række medicinske præparater kan som bivirkning medføre fedme, det gælder bl.a. nervemedicin, beroligende medicin og binyrebarkhormoner. Ophør med tobaksrygning kan også øge vægten.

Man har beregnet at omtrent hver tredje dansker er overvægtig og at mere end 10% har en bekymrende grad af fedme, der medfører alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Overvægt findes i alle aldre, men især et stigende antal unge er i dag så overvægtige, at det vil medføre, at antallet af personer med type 2 sukkersyge vil stige betydeligt i de kommende år.

 

Kostvaner

Den sunde mad koster i mange tilfælde flere penge end den usunde fedtholdige mad og der er da også flere mennesker med kortere uddannelse og dermed ofte også lavere indtægt, der bliver overvægtige.

Det enkelte menneskes opfattelse af god mad og ønsker for kostvaner er selvfølgelig ikke kun bestemt af indtægt og uddannelse. Også familietraditioner, personlige vaner samt ændringer i levevilkår gennem livet spiller ind.

Vægten stiger med alderen og overvægt er hyppigst efter 50-års alderen. Det har i store undersøgelser for eksempel vist sig, at kvinder ubevist ændrer kostvaner i forbindelse med overgangsalderen. Mange har tilskrevet en vægtøgning ved overgangsalderen en evt. samtidig behandling med kvindelige kønshormoner. Men også kvinder, der ikke tager hormonpræparater, øger deres vægt. Der synes nemlig at være en tendens til at ændre i kostens sammensætning til fordel for kompakte måltider, der synes af lidt mindre på tallerknen, men til gengæld indeholder lidt flere kalorier.

 

Motion og fysisk aktivitet

Man kan i mange tilfælde vedligeholde sin vægt ved ½ times moderat intensiv fysisk aktivitet hver dag. Men hvordan er det gået med fysisk aktivitet i skolen?, til og fra jobbet?, på jobbet?, i fritiden?

 

Medicin

Der findes en række mediciner der kan medføre vægtøgning

Her nævnes nogle medicingrupper, i parentes er nævnt hvad medicintypen anvendes mod:

  • Tricykliske antidepressiva (Depression)
  • Betablokkere (Blodtryksforhøjelse og hjertesygdom)
  • Binyrebarkhormoner (Gigt, lungesygdomme, allergi m.m.)
  • Valproat og neuroleptika (Epilepsi)
  • Højdosis antipsykotika (Psykoser, sindssygdomme)
  • Sulfonyl-urinstoffer (Diabetes)
  • Insulin (Diabetes)

Årsagerne til at de ovennævnte medicinske præparater kan øge vægten er forskellige. Nogle af præparaterne påvirker appetitreguleringscentret i hjernen, så man (næsten) aldrig føler sig rigtig mæt og andre præparater ændrer fedtcellernes fordeling.

I de tilfælde hvor man behandler sukkersyge vil selve behandlingen af sygdommen resultere i en bedring af den almindelige helbredstilstand, nedsætte sukkerindholdet i blodet og i urinen og dermed øge mængden af kalorier, der omsættes og ophobes i kroppen. Også behandling af forhøjet stofskifte (thyreotoksikose) medfører ofte en vægtøgning. Det skyldes ikke, at tabletterne mod stofskiftesygdommen i sig selv øger vægten, men at behandlingen af selve sygdommen normaliserer stofskiftet, så man ikke længere kan spise store kalorietunge måltider uden at øge vægten som alle andre.

Husk at mange af disse præparater gives på baggrund af en grundig lægefaglig vurdering og i mange tilfælde kan det være livstruende at ophøre med medicinen. Du bør derfor aldrig ændre i din medicin uden at have talt med din læge herom. Hvis du er bekymret over risikoen for at øge din vægt som følge af behandling med et af ovenstående præparater er det netop en god ide at tale med din læge herom.

 

Røg & alkohol

Rygning øger stofskiftet og rygning medfører nedsat fødeindtag. Ophør med rygning kan derfor øge vægten med op mod 10%. Du taber ikke i vægt hvis du begynder at ryge (igen)! Og ulemperne ved rygning er meget store, – især hvis du er overvægtig. Så øges risikoen for hjerte- og karsygdomme mange gange !

Alkohol har et højt energi-indhold og så indtages alkohol jo ofte sammen med andre kalorie-tunge fødevarer. “En god middag” er for mange summen af god mad med et højt fedtindhold, vin eller øl og snaps samt “en lille en til kaffen”. Det summer sig op i kalorieregnskabet. En god middag er bestemt vældig hyggelig, men det skal ikke være for ofte. Så øger du nemlig din vægt hurtigt.

 

Hvordan stilles diagnosen fedme?

Det letteste og mest enkle er at se sig selv i spejlet. I de fleste tilfælde vil et kritisk øje kunne give et godt fingerpeg. Man skal huske på, at mode og skønhedsidealer skifter og i flere år var en radmager og næsten sygelig afpillet legemsbygning et ideal.

En meget lav legemsvægt, som det ses hos mennesker med nervøs spisevægring (anorexia nervosa), har i sig selv en øget risiko for alvorlig sygdom og i nogle tilfælde også en unødvendig og ulykkelig afsked med livet.

Talje-hofte-ratio er et mål for fedme

Det er vigtigt ikke at lade sig dominere af modebladendes diktat, men i stedet være bevist om sammenhængen mellem helbred og levevis, – hvornår har en stigende (eller faldende) vægt betydning for risikoen for sygdom?

Der er som regel kun få symptomer på begyndende overvægt, men ofte mærker man, at man måske har en lidt nedsat udholdenhed, nedsat kondition eller nedsat fysisk formåen og at tøjet ikke længere passer så godt som tidligere. Når du har brug for at gå et nummer op i livvidde eller øge størrelse i kjole, jakke og andet beklædning skal du være på vagt.

 

BMI kan aflæses på denne tabel, hvis man kender sin højde og vægt
I mange år havde man en række vejledende tabeller, som kunne angive “normal-vægt”. I dag beregner man legemsvægten i forhold til højden ved hjælp af det såkaldte “Body Mass Index” (BMI) og man kan regne ud om vægten er normalt i forhold til højden. Man kan også beregne om fedtfordelingen øger risikoen for sygdom som følge til overvægt ved hjælp af Talje-Hofte-Ratio (THR).

 

Hvordan beregnes graden af overvægt (BMI)?

Body Mass Index (BMI) er det bedste mål for overvægt og risiko for de sygdomme, der kan optræde som følge af overvægt. Formlen angiver at vægten skal ses i forhold til højden og man har fundet ud af, at kropsvægten divideret med højden i 2. potens, altså højde x højde, giver det bedste mål. Mere om Body Mass Index (BMI)

  • BMI mindre end 19 angiver en lav legemsvægt med bl.a. øget risiko for knogleskørhed (osteoporose).
  • BMI mellem 19 og 25 betyder at vægten er normal i forhold til legemshøjden.
  • BMI mellem 25 og 30 angiver en moderat overvægt.
  • BMI over 30 angiver en helbredstruende fedme.
  • BMI over 35 betyder svær fedme med betydelig risiko for svære komplikationer.
  • Hvordan beregnes fedtfordelingen (THR) ?

Fedtfordelingen måles ved Talje-Hofte-Ratio (THR). Det vil sige forholdet mellem antal cm rundt om taljen og rundt om hoften.

  • THR bør hos kvinder være under 1,0
  • THR bør hos mænd være under 0,8
  • BRUG VÆGT OG MÅLEBÅND !
  • SÅ KAN DU SELV FØLGE GODT MED NÅR DU ÆNDRER DIN VÆGT!

 

Komplikationer til fedme

Det er ikke kun kosmetiske gener eller udgifter til nyt tøj, der er de ubehagelige gener ved overvægt og fedme. Vi har på Netpatient® ikke noget ønske om at diktere mål og vægt ud fra skønhedsidealer eller andre af tidens luner. Men vi vil gerne gøre opmærksom på hvilken grad af overvægt, der er forbundet med øget risiko for at blive syg. Og overvægt indebærer risiko for sygdom.

I Danmark har ca. 50% af alle voksne mænd og ca. 75% af alle voksne kvinder normal legemsvægt. Det betyder jo, at der er mange voksne, der er overvægtige (BMI>25) eller fede (BMI>30). Men selvom der er flere overvægtige og fede mænd, går det hårdt ud over kvinderne. Kvinders risiko for at få type 2 sukkersyge som følge af overvægt er væsentligt højere end den tilsvarende risiko for mænd. Ved BMI over 35 har kvinder en ca. 90 gange øget risiko for at udvikle type 2 sukkersyge hvorimod mænd “kun” har en ca. 40 gange øget risiko. I praksis er der dog for både kvinder og mænd en meget betydelig risiko for at få sukkersyge og alle de komplikationer, der kan opstå i den forbindelse.

Du kan læse meget mere om sukkersyge (diabetes) og forskelle mellem de forskellige typer sukkersyge ved at klikke på type 2 sukkersyge og type 1 sukkersyge. Sukkersyge er en hyppig komplikation til overvægt, men også andre sygdomme ses hyppigt:

  • Type 2 sukkersyge
  • Hjerte-kar sygdom
  • Menstruations-forstyrrelser
  • Galdevejs-sygdom
  • Højt blodtryk
  • Nedsat frugtbarhed
  • Højt niveau af fedt i blodet
  • Slidgigt
  • Polycystisk ovariesyndrom
  • Nedsat følsomhed for insulin
  • Podagra
  • Lændesmerter
  • Åndedrætsproblemer
  • Kræft

 

Hvordan behandles fedme?

Som tidlige skrevet, har vi ikke noget ønske om at diktere mål og vægt ud fra skønhedsidealer eller andre af tidens luner. Men vi vil gerne fortælle dig hvilke mål for et godt helbred, der er lægefagligt fornuftige. Og hvordan du kan nå dine mål. Det er ved behandling af overvægt og fedme væsentligt at stile mod realistiske og opnåelige mål for vægttab og ændringer i hverdagen.

Behandlingen af overvægt og fedme er i det væsentlige baseret på en ændring i kostvaner og en ændring i det fysiske aktivitetsniveau. Der er ikke noget sted, hvor gærdet er lavt, hvis resultaterne skal holde. Der går næppe en uge mellem ugeblade eller kuponhæfter annoncerer diverse mirakelkurer hvorunder vægten halveres, helbredet fordobles og endda med et før og efter billede, der viser at vægttabet medfører at personen ser 20 år yngre ud grænsende til det ukendelige. Så ukendelig, at det kniber gevaldigt med lødig dokumentation for en længerevarende effekt, der ikke skader helbredet.

Blandt de undersøgte, kontrollerede og dokumenterede metoder er instruktion i kostomlægning via en klinisk diætist, lav-kalorie-diæt gennem næringspulvere og understøttende medicinsk behandling.

Der er mange fordele ved et vægttab. Ved et vægttab på f.eks. 10 kg vil man nedsætte dødeligheden 20%, nedsætte værdien for faste-blodsukker med 50%, nedsætte et forhøjet blodtryk 10-20 mm Hg og nedsætte indholdet af de farlige fedtstoffer i blodet med 15-30%.

 

Undgå overvægt og fedme ved kostomlægning!

Det vigtigste, du selv kan gøre her, er at reducere fedtindholdet i din mad. Fedtenergiprocenten bør i gennemsnit være under 30. Man kan udregne fedtenergiprocenten ved at se på den indholdsdeklaration, der findes på de fleste madvarer. Kulhydrater giver 4 kalorier pr. gram, protein 4 kalorier pr. gram, alkohol 7 kalorier pr. gram og fedt 9 kalorier pr. gram.

Fedtenergiprocenten er vigtig for at kontrollere vægten

I en almindelig leverpostej findes f.eks. 24 gram fedt pr. 100 gram og kalorieindholdet er 270 kalorier pr. 100 gram. Det giver en fedtprocent på 80. Der skal en god portion magert brød under leverpostejen for at holde fedtprocenten under 30 !

De generelle kostråd er:

  • Spar på fedtet, specielt animalsk fedt
  • Spis groft, – fibre holder maven i gang
  • Spis grønt, der forebygger mange sygdomme
  • Spis hyppige mindre måltider i stedet for få store måltider
  • Spis varieret, – det giver appetit og livsglæde

Se på indholdsdeklarationen, når du køber mad. Fedtindholdet bør være under 30%. Kulhydratindholdet bør være 50-60% og proteinindholdet 10-20%. Det gør nu ikke så meget, at ikke alle fødevarer opfylder ovennævnte fordeling, men det samlede måltid bør tilstræbe en energi-fordeling som ovenfor anført.

Lav-kalorie-diæt er næringspræparater, der er specielt udviklet til affedning. Det er typisk proteinpulvere tilsat vitaminer og mineraler. Et af de mest kendte i Danmark er Nupo-pulveret, der anvendes i den såkaldte Hvidovre-Kur. Pulver-diæter kan næppe stå alene i bestræbelserne på at opnå og fastholde et vægttab. Men i f.eks. Hvidovre-Kuren indgår et ernæringspædagogisk system baseret på at opdele fødevarer i 3 forskellige kategorier: Proteinholdige, fiberrige og fedtrige fødevarer. Formålet hermed er at indlære gode kostvaner uden at kosten bliver kedelig og trist. Der er stadig plads til lidt af det “sjove”. Men med måde.

 

Undgå overvægt og fedme ved øget fysisk aktivitet!

Motion er i alle tilfælde en del af basis-behandlingen. Det behøver jo ikke være idræt på topplan for at virke og en del af de aktiviteter man kan lave kan også være fornøjelige, sociale og hyggelige.

Kroppens energiforbrug ved forskellige aktiviteter:

  • Idræt på højt niveau 24 kalorier pr. minut
  • Løb 17 kalorier pr. minut
  • Tungt arbejde 14 kalorier pr. minut
  • Jogging 12 kalorier pr. minut
  • Cykling 11 kalorier pr. minut
  • Let havearbejde, rengøring 7 kalorier pr. minut
  • Spadseretur 5 kalorier pr. minut
  • Siddende arbejde 2 kalorier pr. minut

Det betyder bl.a. at 15 min. Jogging hver dag i en måned kan give et vægttab på ca. 1,5 kg. Det hjælper alt sammen.

Gode råd om motion:

  • Gå gerne lange ture, det behøves ikke være i højt tempo
  • Dyrk motion i roligt tempo, men du skal helst blive fysisk træt ved din motion
  • Anskaf gode sko og tag behageligt øj på når du motionerer
  • Lav regelmæssige motionsvaner, – gerne sammen med andre
  • Aftal realistiske mål for hvor meget og hvor hyppigt du motionerer
  • Start med opvarmning og slut med udstrækning

Og så vil vi blot gerne lige minde om at 1 stykke wienerbrød først er “væk” efter ½ times cykling eller 45 minutters gang i pænt tempo. En pose chips på 250 gram kræver 4 timers gang eller næsten 3 timers cykeltur !

 

Medicin

Xenical®

Xenical® er det første og hidtil eneste præparat i et nyt princip, der hæmmer en række enzymer i mave-tarm kanalen, hvorved optageligheden af fedt fra kosten nedsættes. Som følge af nedsat optagelighed af fedt optages jo også færre kalorier og specielt de “unyttige” kalorier. Samtidigt nedsættes optageligheden af cholesterol og hos patienter med forhøjet niveau af fedtstoffer i blodet er denne behandling særlig gunstig. Præparatet, som indtages 3 gange dagligt, har sammen med en basisbehandling omfattende kostomlægning vist et længerevarende vægttab på mere end 15%. Det medfører en betydelig nedsat risiko for udvikling af sukkersyge, forhøjet blodtryk og åreforkalkning.

Bivirkningerne omfatter fedtet afføring, luftafgang fra tarmen, øget afføringstrang og mavesmerter. Bivirkningerne ses navnlig hvis kostens fedtindhold ikke nedsættes til ca. 30%. Xenical® er indtil videre forbeholdt patienter med mere betydende overvægt (BMI over 27) og skal forudgåes af et dokumenteret vægttab på mindst 2,5 kg i løbet af en periode på 4 uger alene ved hjælp af kostomlægning. Såfremt det efterfølgende kan dokumenteres, at der er effekt af Xenical® hos den enkelte patient, kan der hos patienter med følgesygdomme søges tilskud til behandlingen. Effekten af behandling med Xenical® er veldokumenteret over et længere behandlingsforløb.

Behandling med Xenical® omfatter et komplet koncept for vægttab. Præparatet virker lokalt i tarmen, hvorved 30% af det fedt man spiser, ikke optages i kroppen. Men til præparatet er knyttet en extra hjælp i form af et supplerende tilbud til patienterne i form af gratis diætisthjælp. “Din slanke linie” er en telefonlinie bemandet med diætister, der er uddannede til at vejlede om kost, ernæring og vægtproblemer. Sammen med den diætist, der bliver en personlig vejleder gennem behandlingen, planlægges en realistisk og effektiv kostomlægning. Patienten aftaler løbende med den personlige diætist fremtidig kontakt og man får løbende tilsendt information, tips og ideer. På den måde udgør behandlingen et integreret princip som omfatter konkret kostomlægning samtidig med at man lærer at spise en sundere kost.

 

Reductil®

 

Reductil® er et præparat til behandling af overvægt og fedme, som er udgået. Præparatet, som indtages 1 gang dagligt, påvirker nervecellerne i hjernen og påvirker kroppens regulering af føde-indtagelse og energiforbrug. Gennem en hæmning af nervecellerrnes optagelse af stofferne serotonin og noradrenalin opnås en øget mæthedsfølelse samt et øget energiforbrug.

 

Dobesin®, Regenon® og Letigen®

Dobesin® og Regenon® tilhører principielt samme præparatgruppe, der er karakteriseret ved at øge forbrændingen med op mod 10% og samtidigt hæmme appetitten. Dobesin®, Regenon® og Letigen er nu udgået af handel i Danmark.

 

Anbefalede slankeprodukter kan ses her.

 

Anden relevant medicin