Tyktarmskræft (Coloncancer)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Hvad er tyktarmskræft?

Tyktarmskræft og kræft i endetarmen er en kræftform der udvikles som følge af forandringer i slimhindecellerne i tyk- eller endetarmen.

Sygdommen kan opstå hele livet igennem, men oftest ses sygdommen først efter 40-års alderen.

Ubehandlet er tyktarmskræft farlig, men ved tidlig diagnose kan man blive helbredt ved operation. Sygdommen høre til blandt de relativt hyppige kræftformer i Danmark, med ca. 3.000 nye tilfælde om året.

 

Hvad er årsagen til tyktarmskræft?

Kost og miljøfaktorer giver formentlig en del af forklaringen bag udviklingen af tyktarmskræft, men vores viden om dette er dog ufuldstændig. Der foretages i hele verden omfattende forskning indenfor området, men årsagen til kræftformen kendes altså endnu ikke.

Kostfaktorer der synes at øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft er

  • Kost med lavt fiberindhold
  • Kost med højt fedtindhold

Bedst beskyttelse synes fibre fra frugt og grøntsager at yde.

Personer med tendens til tarmpolypper eller kronisk tyktarmsbetændelse har ligeledes en øget risiko for tyktarmskræft, ligesom der findes familiære former. De familiære forme søges i dag opsporet ved dataregistrering og moderne undersøgelsesformer hvor arvemassen vurderes for disposition.

Hvad er symptomerne på tyktarmskræft?

Ofte er der kun svage symptomer, og de kommer langsomt. Ofte er der kun lidt træthed, senere måske vægttab og manglende appetit. Afføringsmønstret kan ændres, nogle får forstoppelse, andre løs afføring og sjældent ses tarmslyng. Jo tættere kræftknuden sidder på endetarmen, jo tydeligere er symptomerne. Nogle føler en knude i maven, måske en trykkende smerte. Der kan udvikles blodmangel, og der kan ses blødning fra endetarmen. Sidder knuden højt i tarmsystemet er der sjældent blødning, sidder den tæt på endetarmen kan der ses symptomer som blødning og måske pudsafgang.

I en del tilfælde med en kræftknude tæt ved endetarmen ses også hæmorider, hvilket kan sløre sygdommen, idet man så tror symptomerne alene er forklaret af hæmoriderne.

 

Hvordan stilles diagnosen tyktarmskræft?

Diagnosen stilles af lægen ved en tarmundersøgelse hvor lægen først føler ind i tarmen, dernæst foretages en kikkertundersøgelse med rektoskop (til undersøgelse af endetarmen) og koloskop/sigmoideoskop (til undersøgelse af tyktarmen). Ved sigmoideoskopi kan der undersøges helt op til 70 cm af tyktarmen. Ved fund af unormale forhold eller polypper kan læge tage en biopsi, der så sendes til undersøgelse for kræftceller.

 

Hvordan behandles tyktarmskræft?

Operation er den endelige behandling. Ved operation kan hele kræftknuden fjernes, såfremt sygdommen ikke har spredt sig til andre organer som f.eks. leveren. Nogle patienter skal have kemoterapi efter operation, men beslutningen herom tager lægen efter operationen.

 

Relevante links