Wegovy™

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Wegovy er et revolutionerende nyt middel mod fedme, der er udviklet af den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk.

Midlet har hidtil kun været tilgængeligt i USA, men er nu også blevet tilgængeligt i EU og Danmark.

Wegovy er et nyt middel mod fedme og overvægt

 

Hvad er Wegovy?

Wegovy er baseret på aktivstoffet semaglutid og indgives via injektion. Det er en receptpligtig medicin, der anvendes til voksne med fedme eller overvægt. Novo Nordisks egen definition af fedme og overvægt i henhold til behandling med midlet er følgende:

 • Fedme: BMI ≥30
 • Overvægt BMI ≥27

Medicinen er velegnet til patienter med vægtrelaterede medicinske problemer, og bruges til at hjælpe dem med at tabe sig og holde vægten nede.

Wegovy skal anvendes sammen med en kaloriereduceret måltidsplan og øget fysisk aktivitet.

Vær opmærksom på følgende:

 • Wegovy indeholder aktivstoffet semaglutid og bør ikke anvendes sammen med andre semaglutidholdige produkter eller andre GLP-1-receptoragonistlægemidler.
 • Det vides ikke, om Wegovy er sikkert og effektivt, når det tages sammen med andre receptpligtige, håndkøbslægemidler eller naturlægemidler til vægttab.'
 • Det vides ikke, om Wegovy kan anvendes sikkert hos personer, der har eller tidligere har haft betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis)
 • Det vides ikke, om Wegovy er sikkert og effektivt til brug hos børn eller unge under 18 år.

 

Hvad er det vigtigste, jeg bør vide om Wegovy?

 • Wegovy kan forårsage alvorlige bivirkninger, herunder:
  Mulige tumorer i skjoldbruskkirtlen, herunder kræft. Fortæl din sundhedsperson, hvis du får en knude eller hævelse i halsen, hæshed, synkebesvær eller åndenød. Disse kan være symptomer på kræft i skjoldbruskkirtlen. I undersøgelser med gnavere har Wegovy og lægemidler, der virker som Wegovy, forårsaget tumorer i skjoldbruskkirtlen, herunder kræft i skjoldbruskkirtlen. Det vides ikke, om Wegovy vil forårsage skjoldbruskkirteltumorer eller en type af skjoldbruskkirtelkræft kaldet medullært skjoldbruskkirtelkarcinom (MTC) hos mennesker.
 • Du må ikke bruge Wegovy, hvis du eller nogen i din familie nogensinde har haft en type kræft i skjoldbruskkirtlen kaldet medullært skjoldbruskkirtelkarcinom (MTC), eller hvis du har en tilstand i det endokrine system kaldet Multipel Endokrin Neoplasi syndrom type 2 (MEN 2).

 

Du må ikke bruge Wegovy, hvis:

 • du eller nogen i din familie nogensinde har haft en type skjoldbruskkirtelkræft kaldet medullært skjoldbruskkirtelkarcinom (MTC), eller hvis du har en tilstand i det endokrine system kaldet Multipel Endokrint Neoplasi syndrom type 2 (MEN 2).
 • du har haft en alvorlig allergisk reaktion over for semaglutid eller en af ingredienserne i Wegovy.

 

Hvordan bruger man Wegovy?

Wegovy leveres som præfyldte penne, der indeholder injektionsvæske. En gang om ugen sprøjtes væsken ind under huden på maven, låret eller overarmen (tal med din læge herom).

Med henblik på at mindske risikoen for symptomer, der kan påvirke tarmsystemet, er den ugentlige dosis indledningsvist 0,25 mg. Den stiger gradvist til 2,4 mg over en samlet periode på 16 uger.

Alle patienter kan selv indsprøjte Wegovy under huden. De har også mulighed for at ændre indstiksstedet samt den ugentlige dag for indsprøjtning. I tilfælde af at du ønsker at ændre den ugentlige dag for indsprøjtning, skal den nyvalgte dag være minimum tre dage efter den forrige indsprøjtning.

Wegovy er receptpligtigt, men kan også købes online, hvor du forud for køb skal besvare en række spørgsmål om dit helbred.

Såfremt du ønsker mere information om anvendelsen af Wegovy, kan du læse indlægssedlen eller kontakte din læge.

 

 

Hvordan virker Wegovy?

Wegovy indeholder et virksomt stof kaldet semaglutid, som er en såkaldt GLP-1-receptoragonist. Dette stof virker på samme måde som GLP-1 (som er et hormon, der er naturligt forekomende i kroppen); det regulerer bl.a. appetitten ved at øge en persons mæthedsfornemmelse samtidig med at det begrænser indtagelsen af føde, følelsen af sult samt trangen til at spise.

 

 

Hvilke fordele viser studierne, at der er ved Wegovy?

Studie Deltagere Varighed Resultat
1 1961 68 uger Wegovy gav i gennemsnit et vægttab på 15% af kropsvægten sammenlignet med et vægttab på 2 % ved placebo. 84% af Wegovy-gruppen tabte desuden 5% af deres vægt sammenlignet med 31% i placebogruppen
2 611 68 uger Wegovy gav i gennemsnit 16% af deres kropsvægt sammenlignet med 6% ved placebo. 85% af Wegovy-gruppen tabte desuden 5% af deres vægt sammenlignet med 48% i placebogruppen
3 902 20 uger Alle deltagerne fik Wegovy i 20 uger, hvorefter nogle stoppede med Wegovy og i stedet fik placebo. Dem der fortsatte med Wegovy tabte yderligere 8 % af deres kropsvægt, mens dem der fik placebo, tog 7 % på igen. Dette viser, at patienterne er nødt til at fortsætte med at tage Wegovy for at undgå at tage vægt på igen.
4 1210 68 uger Undersøgelse af patienter, der tidligere forgæves havde forsøgt at tabe sig og havde et BMI på ≥ 27 kg/m2. Wegovy gav i gennemsnit vægttab på 10% sammenlignet med 3% ved placebo. 67% af personerne i Wegovy-gruppen tabte desuden mindst 5 % af deres vægt sammenlignet med 30% i placebogruppen

 

Hvorfor er Wegovy godkendt i EU og USA?

Fedme er et omfattende samfundsproblem, som kan medføre alvorlige sundhedsproblemer hos den enkelte. Desuden har mange svært overvægtige personer meget store vanskeligheder ved at tabe sig. Wegovy er effektivt til at opnå markant vægttab, og bivirkningerne er håndterbare for de fleste.

FDA og Det Europæiske Lægemiddelagentur har konkluderet, at fordelene ved Wegovy opvejer risiciene, og at det er derfor blevet godkendt til anvendelse i EU og USA.

 

Kan Wegovy købes uden recept?

Nej, Wegovy er receptpligtigt og kan derfor kun købes med en recept fra lægen. Der findes imidlertid enkelte online apoteker, der forhandler Wegovy. For at købe midlet her, skal du besvare en række spørgsmål om dit helbred online og på den måde gennemgå en online lægekonsultation. Din besvarelse af spørgsmålene gennemgås af en læge, som kontakter dig, hvis der er tvivl om, hvorvidt du kan blive godkendt til at at få en recept på Wegovy.

Hvis din besvarelse af spørgsmålene gør dig i stand til at få en recept, får du leveret Wegovy sammen med recepten direkte hjem til dig af online apoteket.

Når du køber medicin online, bør du dog være varsom, idet nogle online apoteker sælger falsk eller virkningsløs medicin.

 

Kan man få tilskud til Wegovy i Danmark?

I Danmark har Wegovy ikke et generelt klausuleret tilskud, men din læge har mulighed for at søge om et såkaldt enkelttilskud. En pakning med fire doser af anbefalet ugentlig vedligeholdesdosis koster 2381,60 kr.

 

Kan man købe Wegovy i udlandet (f.eks. Tyskland eller Sverige)?

Ja, Wegovy kan købes i udlandet som f.eks. I Tyskland eller Sverige, hvor det fås en smule billigere end i Danmark. Det kan dog ikke altid svare sig, at købe det i udlandet. 

Herudover har du mulighed for at købe det online fra et apotek med konkurrencedygtige priser:

 

Relaterede artikler:

 

Kilder og yderligere information

For yderligere information henvises til producentens hjemmeside samt til publikationer af de videnskabelige studier, der nævnes i denne artikel:

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.