Coronavirus – smitte

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Udbruddet af coronavirus startede sandsynligvis i december 2019 på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan. Siden har coronavirussen spredt sig via smitte til en lang række andre lande.

Køb produkter til at forebygge smitte med coronavirus her

 

Aktuel smittestatus

Herunder ses det aktuelle omfang af coronavirus i hele verden (cirkatal):

Antal smittede:  219 mio.
Antal døde:  4,55 mio.
Antal personer der er blevet raske: 216 mio.

 

Hvordan smitter coronavirus?

Lægernes viden om hvordan den aktuelle coronavirus (COVID-19) smitter, er i høj grad baseret på den viden man har om andre coronavira. COVID-19 er en ny sygdom og der er fortsat mere at lære om, hvordan den smitter, hvor alvorlig sygdom den medfører og i hvilket omfang den breder sig.

Coronavirus kan smitte fra dyr til mennesker (det var sådan udbruddet opstod), men også i mellem mennesker. Mellem mennesker sker selve smitten via små dråber fra næsen eller munden, der spredes, når en smittet person hoster, nyser eller udånder. Dråberne lander på genstande eller overflader omkring den smittede. Når andre mennesker berører disse genstande eller overflader, og efterfølgende rører deres øjne, næse eller mund, kan de smittes. Fordi hænderne er et centralt element i denne smittevej, anbefales hyppig håndvask og eventuelt også desinfektion af hænderne for at undgå smitte.

Coronavirussens smittevej

Herudover kan smitte også opstå, hvis en rask person direkte indånder dråber fra en smittet person. Det er grunden til, at det er vigtigt at holde afstand (minimum 1 meter) til smittede individer.

Symptomerne på coronavirus ses i op til 14 dage efter smittetidspunktet.

 

Kan en inficeret person uden symptomer smitte andre?

Den primære måde coronavirus smitter på, er via de førnævnte dråber fra luftvejene, som især spredes via hoste. Derfor er sygdommen mest smitsom, når man hoster, hvilket er et af de primære symptomer.

Risikoen for at blive smittet af en inficeret person uden symptomer, vurderes i dag til at være meget lav. Man bør dog være opmærksom på, at mange patienter kun oplever milde symptomer. Dette gør sig især gældende i de tidlige stadier af sygdommen. Det er derfor muligt, at blive smittet af en person, der f.eks. kun har let hoste og ellers ikke føler sig syg. 

 

Hvordan undgår jeg at blive smittet?

Sundhedspersonale der arbejder med patienter, der er smittede med coronavirus, skal tage særlige forholdsregler i deres arbejde, fordi de kan komme i tæt kontakt med patienterne, hvorved risikoen for smitte er særligt høj.

Derfor anvender sundhedspersoner dragter, masker og beskyttelsesbriller samt særlige forholdsregler, når de arbejder med patienter, der er smittede med coronavirus.

Sundhedspersonale skal beskytte sig mod smitte, fordi de kommer i tæt kontakt med patienterne

Andre særligt udsatte individer såsom personer der rejser til områder med mange tilfælde af coronavirus, personale i bestemte lufthavne osv. skal også tage særlige forholdsregler, hvilket bl.a. kan inkludere, afstand til potentielt smittede personer, hånddesinfektion osv. 

For alle andre som befinder sig områder med markant mindre risiko for smitte, er det tilstrækkeligt at overholde de officielle forholdsregler fra sundhedsmyndighederne i det land, man befinder sig i.

I Danmark er Sundhedsstyrelsens anbefalinger pt. følgende:

  • God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen

Ved at overholde ovenstående forholdsregler beskytter man både sig selv og andre mod smitte. 

Bør man bruge mundbind?

Mundbind kan og bør anvendes af smittede personer til at forhindre, at virussen smitter raske personer – men det er endnu ikke ikke påvist, at brug af mundbind hos raske mindsker de raskes risiko for blive smittede.

Det er ikke nødvendigt at bruge mundbind for at beskytte sig mod coronavirus

Brug af mundbind er kun nødvendigt for personer, der er smittede med coronavirus

 

Anbefalede produkter

Fordi smittevejen ofte involverer hænderne, er desinfektion af hænderne en af de mest effektive måder, at forebygge smitte på. Derfor anbefales hyppig håndvask og eventuelt også brug af håndsprit eller andre midler til desinfektion af hænderne. Vi anbefaler følgende produkter til at desinficere hænderne:

Se produkter PÅ LAGER til desinfektion her.

 

Kilder og yderligere oplysninger

Udover de kilder der er angivet direkte i artiklen, er følgende kilder også anvendt:

  • cdc.gov