Coronavirus – symptomer

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Coronavirus medfører symptomer, der minder om symptomerne på mange andre infektioner i luftvejene. De primære symptomer er:

  • hoste
  • feber
  • vejrtrækningsbesvær

Køb produkter til at forebygge smitte med coronavirus her.

 

Hvad er symptomerne på coronavirus?

De primære symptomer på coronavirus er hoste, feber og vejrtrækningsbesvær. Det sidstnævnte symptom – vejrtrækningsbevær – kan også opleves som stakåndethed eller åndenød. 

Disse symptomer er ikke specifikke for coronavirus, men kan optræde ved mange andre sygdomme, og især sygdomme i luftvejene. Eksempelvis kan forkølelse, influenza, lungebetændelse osv. medføre disse symptomer.

Hoste er et af de primære symptomer på coronavirus

Hoste

Feber er et symptom på coronavirus

Feber

Vejrtrækningsbesvær og/eller stakåndethed kan være et tegn på infektion med coronavirus

Vejrtrækningsbesvær / stakåndethed

Det er værd at bemærke, at symptomerne på infektion med coronavirus viser sig op til 14 dage, efter man udsættes for smitte. Set i lyset af den nuværende smittesituation betyder det, at man kun bør have mistanke om infektion med coronavirus, hvis man 1) føler sig syg – dvs. oplever nogle af symptomerne på coronavirus – og 2) inden for de seneste 14 dage har opholdt sig i et land eller område med mange tilfælde af coronavirus eller har været i kontakt med smittede mennesker.

 

Symptomernes sværhedsgrad

Alvorligheden af symptomerne på COVID-19 kan variere fra milde til svære. Ældre mennesker samt mennesker med svækket immunforsvar kan have en højere risiko for at udvikle alvorlig sygdom ved infektion med coronavirus. Dette ses også ved andre luftvejssygdomme som f.eks. influenza.

I alvorlige tilfælde kan coronavirus medføre lungebetændelse, nyresvigt og endda døden.

Nyresvigt kan forekomme i alvorlige tilfælde af infektion med coronavirus

Nyresvigt

Lungebetændelse kan opstå ved infektion med coronavirus

Lungebetændelse

Behandling af symptomerne

Fordi sygdommen er så ny, som den er, findes der endnu ingen veldokumenteret eller anerkendt behandling. Remdesivir anvendes, men midlets virkning er omdiskuteret. 

Forskere har siden udbruddet af COVID-19 testet forskellige typer medicin – bl.a. medicin til behandling af HIV og hepatitis C – til behandling af både sygdommen og dens symptomer.

Der findes nu adskillige vacciner og der udvikles fortsat flere.

 

Hvornår bør man kontakte lægen?

Symptomerne på en infektion med coronavirus er de samme som for mange andre sygdomme og man bør derfor kun kontakte lægen i tilfælde, hvor der er særlig mistanke om infektion. Det gælder hvis inden for de sidste 14 dage har rejst i et område med forhøjet risiko for smitte med coronavirus eller hvis du har været i kontakt med smittede personer. 

Når du kontakte lægen, er det vigtigt, at du ringer først og ikke møder direkte op i venteværelset, da du herved kan risikere smitte andre.

Hvis du vil i kontakt med en læge uden for de normale åbningstider, kan du ringe til lægevagten eller akuttelefonen. Du kan finde dit lokale nummer her.

 

Se produkter PÅ LAGER til desinfektion her.