Hånddesinfektion

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Den danske standard for hånddesinfektion er, at man anvender et alkoholbaseret desinfektionsmiddel, som er tilsat glycerin. Alkoholindholdet skal være 70 – 85%.

I denne artikel finder du en oversigt over de midler, vi anbefaler til hånddesinfektion. I slutningen af artiklen kan du også læse om, hvorfor god håndhygiejne er vigtigt samt om hvordan man desinficerer sine hænder korrekt.

 

Anbefalede produkter til hånddesinfektion

I det følgende ses de produkter vi anbefaler til hånddesinfektion. Produkterne er opdelt efter deres egenskaber og anvendelse. Alle midlerne nedenfor forhandles af en dansk webshop, som leverer i løbet af 1 – 3 dage.

 

Håndsprit

Vi anbefaler håndspritten nedenfor:

 

Håndsprit gel

Vi anbefaler håndsprit-gelen nedenfor:

 

Skum

Alt skum til hånddesinfektion er udsolgt.

 

Servietter

Servietter til hånddesinfektion er praktiske, fordi de ikke fylder særligt meget og man kan medbringe dem overalt. Selvom de ikke er ligeså effektive som de flydende hånddesinfektionsmidler, fjerner servietterne alligevel langt de fleste bakterier o.lign. fra hænderne, hvis man anvender dem grundigt. Her ses de desinfektionsservietter, vi anbefaler:

 

Swabs

Alkoholswabs minder meget om desinfektionsservietter, men anvendes mest af fagfolk i sundhedssektoren. De bruges især til afrensning af huden forud for injektion, punktur, drop o.lign. samt til desinficering af ampuller, hætteglas mv. Vi anbefaler disse alkoholswabs:

 

Sprays

Sprays til hånddesinfektion er praktiske, fordi de – ligesom servietter – kan medbringes overalt. Her ses den spray til hånddesinficering, som vi anbefaler:

 

Med duft

De fleste hånddesinfektionsmidler er uden duft, men der findes også enkelte, som er tilsat bestemte dufte. Vi anbefaler disse midler:

 

Uden alkohol/sprit/ethanol

Selvom alkohol er meget effektivt til hånddesinfektion, foretrækker nogle midler uden alkohol. Hånddesinfektion uden alkohol/sprit/ethanol fås kun hos specialiserede forhandlere.

 

Med klorhexidin

Klorhexidin har en kraftigt desinficerende virkning og anvendes især i mundskyllevæske, men det kan også anvendes til hånddesinfektion. Vi anbefaler produktet, der ses her:

 

Med glycerin

Glycerin (eller glycerol) er en alkohol, der ofte tilsættes i sæbe og andre hudprodukter, fordi den 1) hjælper til at bevare hudens naturlige fugtbalance, 2) beskytter huden og 3) gør hænderne bløde. Håndsprit med glycerin er generelt mere skånsomt for hænderne end almindelig håndvask med sæbe, fordi glycerinen opvejer alkoholens udtørrende virkning på huden. Vi anbefaler det desinfektionsmiddel med glycerin, som ses her:

 

Uden glycerin

Hånddesinfektionsmidler uden glycerin fås kun hos specialiserede forhandlere.

Udsolgt.

 

Til babyer/børn/gravide

Babyer, børn og gravide kan anvende hånddesinfiktionsmidler med alkohol på lige fod med alle andre, fordi alkohol ikke optages gennem huden og ikke er mere hudirriterende end rent vand.

Husk at opbevare desinfektionsmidler uden for børns rækkevidde. Husk også at børn aldrig må anvende håndsprit eller andre desinfektionsmidler uden assistance fra en voksen.

 

Hvorfor bruge hånddesinfektionsmiddel?

En god håndhygiejne er vigtig for at undgå overførsel af sygdomsfremkaldende mikrober og dermed smitte med sygdomme. Selvom grundig håndvask kan fjerne størstedelen af mikroberne fra hænderne, er det ikke ligeså effektivt som rensning med et desinficerende middel.

På sygehuse og andre steder hvor man arbejder med patienter, har håndhygiejne længe været en opprioriteret disciplin. Dette skyldes, at man ønsker at beskytte patienterne mod smitte fra personalet, men også at beskytte personalet mod smitte fra patienter. Man ved, at hånddesinficering er det mest effektive tiltag i forbyggelsen af sygehusinfektioner. Selvom man på sygehuse arbejder med svækkede patienter, som er mere modtagelige overfor infektioner end raske mennesker, understreger erfaringerne fra sygehusene vigtigheden af god håndhygiejne i samfundet som helhed.

 

Overfladedesinfektion

Selvom denne artikel egentlig kun handler om håndhygiejne, har vi pga. den aktuelle situation med mangel på desinficeringsmidler valgt at medtage produkter til desinfektion af overflader.

Følgende produkter anbefales til overfladedesinfektion:

Flydende midler

 

Tabletter

 

Hvordan desinficerer man hænderne?

Hånddesinfektion med et desinfektionsmiddel er kun aktuelt, hvis hænderne er tørre og fri for synligt snavs. Hvis ikke hænderne er tørre eller rene, bør du først vaske hænderne med sæbe, tørre dem og derefter desinficere dem.

Årsagen til at hænderne ikke må være våde ved desinfektion er, at vandet på hænderne fortynder desinfektionsmidlet, hvilket mindsker midlets desinficerende effekt.

Korrekt hånddesinficering skal udføres uden ringe, ur, armbånd og andre smykker. En korrekt hånddesinfektion bør udføres således:

  • Hæld 2 – 5 ml hånddesinfektionsmiddel i den ene hånd
  • Gnid midlet ud i begge hænder, så alle flader af hænderne og håndleddene fugtes (også håndryggen)
  • Midlet skal sidde indtil det tørrer og mindst i 30 sekunder (denne tid er nødvendig for, at kan midlet nå at virke)

Hvis du desinficerer dine hænder på ovenstående måde, dræber du 99% af alle sygdomsfremkaldende mikrober på dine hænder.

 

Kan man være allergisk over for desinfektionsmidler?

I teorien kan man være allergisk over for indholdsstofferne i de forskellige hånddesinfektionsmidler, men dette er kun sjældent beskrevet.

 

Hvad er fordelene ved hånddesinficering?

I forhold til håndvask har hånddesinficering flere fordele – bl.a. at håndindesinfektion:

  • er hurtigere og enklere at udføre
  • giver færre sår
  • giver mindre tør hud
  • er generelt mere skånsomt for huden end vand/sæbe og papir
  • forhindrer overførsel af bakterier o.lign. mere effektivt

Dette er alle gode grunde til at desinficere sine hænder oftere. 

De eneste ulemper der kan nævnes ved hånddesinfektion, er den særdeles begrænsede risiko for allergi samt at alkoholholdige midler kan være smertefulde at anvende, hvis man har småsår, rifter, hudsprækker, håndeksem el.lign.

 

Se produkter PÅ LAGER til desinfektion her.