Håndsprit (mod virus, bakterier, svampe osv.)

Farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen og speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Efterspørgslen på håndsprit eksploderede i hele Danmark (og resten af verden) i forbindelse med udbruddet af coronavirus i foråret 2020. Ved at bruge håndsprit kan du minimere risikoen for smitte, hvilket anbefales af bl.a. Sundhedsstyrelsen.

 

Håndsprit

Vi anbefaler følgende typer håndsprit:

 

Håndsprit gel

 

Hånddesinfektionsskum

 

Overfladedesinfektion

Selvom denne artikel omhandler håndsprit, har vi pga. den aktuelle situation (med mangel på desinfektionsmidler) valgt at medtage produkter til desinfektion af overflader.

Følgende produkter til overfladedesinfektion er fortsat på lager:

Flydende midler

 

Hvordan bruger man håndspritten?

Håndsprit bruges til desinficering af hænderne, men er kun effektivt, hvis hænderne er tørre og ikke er synligt snavsede. Hvis hænderne er våde og/eller synligt snavsede, bør man vaske dem med vand og sæbe og først derefter desinficere dem med håndspritten.

Grunden hertil er, at vand på hænderne fortynder håndspritten, så den ikke længere er ligeså effektiv, samt at synligt snavs indeholder for mange mikrober til at spritten kan desinficere hænderne effektivt. 

Selve fremgangsmetoden er simpel, men den skal udføres korrekt for at være effektiv:

  • Fjern alle ringe, smykker, ure o.lign. fra fingrene, hænderne og håndleddene, inden du bruger håndspritten
  • Hæld 2 – 5 ml håndsprit i den ene hånd
  • Gnid spritten ud i begge hænder og fugt alle flader af hænderne og håndleddene med den (også håndryggen)
  • Spritten skal sidde til den tørrer helt og i mindst 30 sekunder (hvis spritten sidder i mindre end 30 sekunder, når den ikke at virke optimalt)

Hvis du følger vejledningen ovenfor, dræber håndspritten 99% af alle sygdomsfremkaldende mikrober på dine hænder.

 

Hvornår bør man anvende håndsprit?

Håndsprit er et godt alternativ til håndvask og i visse situationer er det altid at foretrække.

I visse sektorer og brancher (f.eks. sundhedssektoren, restaurationsbranchen, levnedsmiddelindustrien osv.) er hånddesinfektion med håndsprit en meget vigtig disciplin, fordi god håndhygiejne er den bedste metode til at minimere overførsel af mikrober og afbryde smitteveje. 

Tommelfingerreglerne for hvornår man bør vaske hænderne eller desinficere dem, er følgende:

  • Almindelig håndvask: Hvis dine hænder er våde og/eller beskidte (synligt snavsede), bør du vaske hænderne med vand og sæbe. I hverdagen på i en normal husholdning eller på en arbejdsplads, hvor man ikke har et særligt krav til skærpet håndhygiejne, er almindelig håndvask gennem hele dagen tilstrækkelig. Hvis dine hænder udtørrer pga. almindelig håndvask, bør du overveje at desinficere dem noget oftere (fremfor at vaske dem) og evt. begynde at bruge en speciel håndcreme.
  • Hånddesinfektion: Hvis dine hænder er tørre og rene (uden synligt snavs), kan du desinficere dem med håndsprit eller et andet desinfektionsmiddel. Hvis du arbejder på steder, hvor der er særlig krav til skærpet håndhygiejne, kan du efterleve disse vha. desinfektionsmidler som f.eks. håndsprit. I almindelige husholdninger er anvendelse af håndsprit normalt kun nødvendigt i situationer, som kræver særlig god håndhygiejne (som f.eks. sårpleje, håndtering af bestemte fødevarer o.lign.).

Man kan med fordel anvende håndsprit på følgende steder:

  • På arbejdspladsen (især hvis man ikke har adgang til almindelig håndvask eller hvis de hygiejniske forhold er ringe)
  • I husholdninger (især inden man skal lave mad, pleje sår o.lign.)
  • I naturen (hvis man f.eks. skal lave mad udendørs)

OBS: Bemærk at håndsprit er ikke egner sig til desinfektion af genstande, fordi det indeholder glycerol.

 

Triclosan og triclocarban

I april 2016 bragte flere danske medier (bl.a. videnskab.dk, bt.dk og dagens.dk) artikler om, at håndsprit angiveligt skulle være sundhedsskadeligt.

Artiklerne var dog misfortolkninger af en artikel om antibakterielle sæber fra den amerikanske hjemmeside arstechnica.com. Den amerikanske artikel handler bl.a. om stofferne triclosan og triclocarban, som rigtigt nok kan have skadelige virkninger på mennesket – men de danske journalister glemte at tage højde for, at de nævnte stoffer ikke findes i dansk håndsprit, som sælges til private, fordi stofferne her i landet er reguleret af Miljøstyrelsen.

Man kan med andre ord roligt bruge håndsprit og hvis man skal opretholde en særlig god håndhygiejne i løbet af dagen, er hånddesinfekton med sprit mere skånsomt for huden end vask med vand og sæbe.

 

Anbefalede produkter

Se flere anbefalede produkter til hånddesinfektion her.